DUYGU KARAHASANOĞLU


ATEŞ TOPLARI

Türkiye, Suriye´de barışın olması için elinden geleni yapsa da, Rusya ve İran İdlib´de sivillerin üzerine ateş yağdırmada geri durmuyor.


                                                   ATEŞ TOPLARI

 

                     Türkiye, Suriye´de barışın olması için elinden geleni yapsa da, Rusya ve İran İdlib´de sivillerin üzerine ateş yağdırmada geri durmuyor. Oysa Astana barış sürecinde üçlü zirve toplantısında alınan kararlar doğrultusunda çatışmazlık bölgeleri oluşturulmuştu. Türkiye her zaman bu antlaşmaya sadık kaldı. Ne yazık ki Rusya, Esad rejim güçleriyle birlikte İdlib´de sivilleri vuruyor. Bu arada Türkiye´nin gözlem noktası da, havan toplarından  nasibini aldı.

Sorulması gereken, çok soru var. Rusya´da emir komutada mı işler işliyor. Yoksa Rus askerleri kendilerine göre bir karar mı aldı? Türk gözlem noktasının yakınında Rusya´nın gözlem noktası var. Neden Türk gözlem noktasına saldırı yapıldı? Gözlem noktası adı üzerinde. Çocukların, sivillerin zarar görmemesi için gözlem yapıyor.  Bunun altında başka şeyler aranması gibi bir durum yok.

Astana barış sürecinde üç ülke bir araya gelmişti, yukarıda yazdım. Bu ülkelerden bir tanesi de İran´dı. Fakat görüyoruz ki Türk gözlem noktasına saldırıda  İranlı teröristlerin de adı geçiyor. Türkiye, her defasında olaylara yapıcı yaklaşmaktadır. Esad rejim güçleriyle birlikte Rusya ve İran neyi planlıyor? Amaçları ne? Bir tarafta Türkiye ile aynı antlaşmanın altına imza koyuyorlar. Diğer tarafta Easd rejimiyle birlikte  sivilleri vuruyor.

 İdlib´deki sivilleri göçe zorlamalarının altında yine bir çıkar vardır. Göçe zorlanan insanlar nereye gidecek?  En yakın Türkiye sınırına gidecek. Zaten Türkiye´de yeterince mülteci barınıyor. Yaşanacak olan  göç dalgasını kaldıramaz. Rusya ve İran o kadar biliyorsa, vurdukları sivillerin sağ kalanlarını kendi ülkelerine alsınlar.

 Her defasında Türkiye zor durumda bırakılıyor.  

                    Türkiye, Suriye´de kalıcı barışın sağlanmasını istedikçe, Rusya, Esad rejimiyle çatışmazlık bölgesini  vuruyor. Ne için? Kime karşı. O topraklarda hala kan görmek isteyen ülkeler var.

ABD´e orada başka bir sorun teşkil etmektedir. Kısacası, Müslüman ülkelerde hep ateş toplarının yanması istenmiştir. . Bu olay bugün böyle olmadı. Osmanlı döneminde, Selçuklu devleti döneminde bile o bölgelerde ateş topları her daim yandı.   

Kimi zaman ABD ateş toplarını söndürmek istediğini kimi zamanda Rusya ateş toplarının yanmasını istemediğini dile getirdi.

İran´ın zaten görüşü ortada. Hasan Sabbah´ın kurduğu ilk terör örgütü Haşhaşı tarikatı İran´da hayat buldu. Ve dünyaya yayıldı.  

                          Dünyayı felakete sürükleyen ülkeler şunu bilmelidir ki, dünya yıkıldığında kendileri de, altında kalacaktır.