Fatma Karahasanoğlu


ALIŞ VERİŞ

Semt pazarlarına uğramayanız yoktur. Bir çoğumuz alış veriş yapmaktan hoşlanır, bir çoğumuzda alış veriş yapmaktan sıkılır.


                                       ALIŞ VERİŞ

 

                          Semt pazarlarına uğramayanız yoktur. Bir çoğumuz alış veriş yapmaktan hoşlanır, bir çoğumuzda alış veriş yapmaktan sıkılır.

Hele de, alış veriş yaparken, pazarlık yapmaktan büyük zevk duyarız.  Ürünün fiyatı düşükte olsa, indirim yapma arzusu gözlerimizi fal taşı gibi açar.  Bir üründen mutlak suretle birkaç lira fiyat düşüşü istenir.

Semt pazarlarının olmazsa olmazı, tezgahlarına müşteri çekmek için bağıran satıcılardır. Sağlı sollu dizilen tezgahlarda neler yok ki;çeşit çeşit domatesler, rengarenk meyveler, yemyeşil sebzeler, yöresel yağ ve peynirler, yine yöresel fasulye ve unlar, küçük alıcılarını bekleyen oyuncaklar.

Pazara girdiğinizde bunları görmemek için kör olmanız gerekir. Ağlayan çocuk annesini oyuncak tezgahını çekiştirirken,  göz yaşlarına karışan anlaşılmaz sözleri alış veriş yapanların dikkatinden kaçmaz.

Tezgahındaki limonları satmak için; ?sulu limonlar.´ Bağıran satıcının karşısındaki satıcı da, ?sebzelerin hası burada´, başka bir satıcı  ?abla buraya uğramadan geçme.´ Başka bir tezgahta ?ablalar, abiler, organik yemek istiyorsanız, bu tezgah sizin için burada.´ Buna benzer daha bir çok ses, havada uçuşur.

Satıcıların bağrışları, müşterilerin sesli konuşmaları birbirine karışır. Öteye beriye koşturan müşteriler ev ihtiyaçlarını gidermeye çalışırken, semt pazarına girmekte olan yeni müşteriler de, bir müddet etrafına bakınmayı ihmal etmiyor.

Koşanlar, yürüyenler, bağıranlar, çağıranlar hepsi semt pazarının kurulduğu bir avuç yerde yaşanmaktadır. Tüm bunlar semt pazarlarının güzellikleridir. Nerede olursanız olun, bulunduğunuz yerde mutlaka semt pazarı vardır. O semt pazarına gittiğinizde düşüncelerinizin nasıl değiştiğini sonradan anlarsınız.  Semt pazarlarında her kesimden insan görebilirsiniz; yaşlı, genç, kadın, erkek, çocuk, emekli, memur vb.

                     Son yıllarda çığ gibi büyüyen AVM´ler gözünü küçük esnafa ve semt pazarlarına dikti. Güneş girmeyen, soğuk duvarlarıyla müşterilerini para banknotu gören AVM´ler.  Samimiyetten, uzak, zaman mefhumunu ortadan kaldıran AVM´lerde yapılan alışverişle, semt pazarlarında yapılan alış veriş asla bir olmaz. Aralarında dünya kadar fark vardır.

Biri gök kubbe altında yapılan alış veriş,  diğeri dört duvar arasında gün yüzü görmeyen yerlerde yapılan alış veriş. Arasındaki farkı göremeyecek kadar beyinler körleşmişse buna da diyeceğimiz yok. 

                     Semt pazarlarının akıbeti sürekli gündeme gelir. Kimine göre gereksiz, kimine göre de olmazsa olmazdır. Semt pazarlarının aslında bir başka özelliği de, eş dost görmektir. Eşini dostunu pazarda gören, ayak üstü tadına doyum olmayan sohbet yapar. Pazarın sıkışıklığı yada kalabalığı hiç umurlarında olmaz.   O anda tek düşünceleri hal hatır ve duymak istedikleri sözlerdir.  Köydeki yada gurbetteki dostundan haber almak kendine göre mutlulukların en güzelidir.

Ramazan Bayramı tüm İslam alemine hayır huzur getirmesi dileğiyle.