DUYGU KARAHASANOĞLU


23 NİSAN KUTLU OLSUN

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında tüm çocuklar eğlenerek, kendilerine armağan edilen bayramın tadını çıkarırlar. Dünyanın hiçbir yerinde kutlanmayan çocuk bayramı Türkiye´de kutlanması bir ayrıcalıktır.


                                             23 NİSAN KUTLU OLSUN

 

                               23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında tüm çocuklar eğlenerek, kendilerine armağan edilen bayramın tadını çıkarırlar. Dünyanın hiçbir yerinde kutlanmayan  çocuk bayramı Türkiye´de kutlanması bir ayrıcalıktır.  

23 Nisan 1920´de TBMM´nin açılması tüm dünyada hayret ve şaşkınlıkla karşılandı. İstanbul İngilizlerin işgali altındayken, Aralık 1919´da  Mustafa Kemal Ankara´da yakın bir zamanda TBMM´nin  açılacağının müjdesini verirken, yüreklerde farklı bir çarpıntı olmuştu. İstanbul hükümeti birleşik donanmanın etkisi altındaydı. Sokaklarda İngiliz, Fransız, Alman askerleri kol geziyordu. Türkler kendi vatanlarında garip ve çaresizdi. İstanbul dünya ülkelerinin göz diktiği bir kentti. Fatih Sultan Mehmet, Bizans İmparatorluğuna 1453 yılında son verirken, bir çağ kapatıp bir çağ açıyordu. İstanbul, artık Osmanlınındı. Bizans´ın torunları Fatih´in Osmanlının tokadını hiç unutmadı. Her defasında gündeme getirdiler. Gözler, hep İstanbul´da ve Anadolu´daydı. Bekledikleri an gelmişti. Osmanlı yavaş yavaş erirken, Avrupa´nın iştahını  kabarttı. Türkler 1915´de Çanakkale geçilmez dedi. Ancak İstanbul hükümetinin 1918 yılındaki basiretsizliği birleşik donanmanın tek kurşun kullanmadan İstanbul boğazına geçmeleri tesadüf değildi.

Mustafa Kemal Çanakkale´deki tecrübesiyle 19 Mayıs 1919 yılında Samsun´a çıktı.     

                       Meclisin 23 Nisan 1920´de açılmasıyla Anadolu´da yeni bir dönem başlıyordu. Mustafa Kemal, meclisin açılış kurdelesini keserken, Türk çocuklarına 23 Nisanı armağan ediyordu. Savaşta babalarını kaybeden ve öksüz kalan çocuklara bayram hediye edildi. Çocukların masum yüzü hüzünlü bakan gözleri kendilerine armağan edilen bayramla gülecekti. 

Meclisin açılması Anadolu´ya güneş gibi doğdu. Artık İstanbul hükümeti meşrutiyetini kaybediyordu. Dünya ülkelerinin karşısında Ankara hükümeti ve bir meclisi vardı.

Padişahlıktan alınan egemenlik millete verilmiş oluyordu. Meclis binasının toplantılar için uygun olmadığı düşünülüp, meclis binası arama çalışmalarında Ulusta bulunan İttihat ve Terakkicilerin yarım bıraktıkları bina meclis için uygun görüldü.

 Ankaralılar evlerinin çatılarındaki kiremitleri alıp meclis binasının çatısına örtmek için adeta birbirleriyle yarıştılar. Anadolu´nun dört bir tarafından Ankara´ya giden milletvekilleri meclis binalarının yapımında seferber oldular.

Meclis kürsüsü ve milletvekillerin in oturacağı sıralar özenle yapıldı. Sarıklı, fesli, kalpaklı vekiller, Mustafa Kemal´i pür dikkat dinliyordu. Meclisi aydınlatan tek bir gaz lambası vardı.

                     Ulusal  Egemenlik ve Çocuk Bayramı her yıl olduğu gibi  bu yılda coşkuyla kutlandı. Çocuklar rengarenk giysileriyle hayatlarının en mutlu gününü dünya çocuklarıyla da paylaştı. Otuz dokuz yıldır dünya çocukları da, 23 Nisan  Ulusal  Egemenlik ve Çocuk Bayramını Türkiye´ye gelip kutlamaktadır.