ZİGANA’DA ÇIĞ TEHLİKESİ ATLATTILAR

ZİGANA’DA ÇIĞ TEHLİKESİ ATLATTILAR

ZİGANA’DA ÇIĞ TEHLİKESİ ATLATTILAR

ZİGANA’DA ÇIĞ TEHLİKESİ ATLATTILAR

Geçtiğimiz hafta içi yaşanan yoğun kar yağışı sonrası Trabzon-Gümüşhane kara yolu Zigana Dağı Maçka yönünde çığ tehlikesi yaşandı.

Trabzon-Gümüşhane kara yolu güzergâhında yer alan Zigana Dağı’nın Maçka ilçesi Hamsiköy Bekçiler mevkiinde akşam saatlerinde çığ meydana geldi.

MAÇKA HAMSİKÖY BEKÇİLER MEVKİİNDE ÇIĞ
İhbar üzerine bölgeye AFAD, UMKE, Karayolları, jandarma, polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edilirken, yolu tek şeritten ulaşıma açarak trafik akışını kontrollü sağlayan ekipler, çığ altında araç kalıp kalmadığına ilişkin arama çalışması başlattı.
Yapılan arama çalışması sonucunda herhangi bir can kaybı ve yaralanma tespit edilmezken, ekipler her ihtimale karşı arama çalışmalarını sürdürdü.
Olay sırasında yoldan geçen Trabzon-Gümüşhane arası yolcu taşımacılığı yapan bir firmaya ait minibüsün ise hasar gördüğü belirtildi.

NEYE UĞRADIĞIMIZI ŞAŞIRDIK
Yolcu minibüsünün şoförü Yaşar Taşkın, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gümüşhane’den saat 19.00’da Trabzon'a gitmek üzere hareket ettiğini belirterek; “Zigana Dağı tünelini çıktıktan sonra inişe döndüm. Bir anda toz dumana karıştık. Çığ olduğunu anladım. Araca çığ yandan vurmadı ama çığın gerisinden gelen toz dumana karıştık. Nereye gittiğimizi şaşırdık o arada.” dedi.
Taşkın, çığ sırasında araçta 5-6 kişi olduğunu ifade ederek, yaralı olmadığını, yolcuları diğer araçlarına aktardıklarını söyledi. Taşkın, yolcuların olay anında korkmadığını da söylerken, ekipler ise, yolun tamamen açılması için yoğun çaba sarf etti.

AYNI BÖLGEDE İKİNCİ ÇIĞ FELAKETİ
Trabzon’un Maçka ilçesi Hamsiköy Bekçiler mevkiinde geçtiğimiz hafta içi akşam saatlerinde Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde yaşanan çığ gibi 2008 yılında da bölgede bir çığ yaşandığı ama geçen 12 yılda bölgede çığ tehlikesine karşı hiçbir tedbir alınmadığı iddia edildi.
Konuyla ilgili iddialarda bulunan yöre sakinleri, çığın yaşandığı bölgede 2008 yılında da çığ yaşandığını ve o dönemde Trabzon Valiliği’ne ve İl Özel İdaresi’ne çığa karşı yamacın ağaçlandırılmasını veya set yapılmasını teklif ettiklerini belirterek; “Bize tedbir alınacağını söylediler ancak 2020 yılına geldik, yine bir çığ daha yaşadık. Çığ nedeniyle evimiz de hasar gördü. Ancak çok şükür evde kimse yoktu. 12 yıldır bölgede bir çalışma yapılmadı.” diye konuştular.
Öte yandan bölgede çalışan ekipler tipi ve -22 dereceye ulaşan soğuk havaya rağmen yol açma çalışmalarını sürdürürken, şuana kadar çığın altında bir araç veya şahıs bulunamadı.