YAZMALARDAKİ EL İZLERİ

YAZMALARDAKİ EL İZLERİ

Trabzon Meslek Yüksek Okulu tarafından ilk kez yapılan Uluslararası Geleneksel Sanatlar Sempozyumu, ?Yazmalardaki El İzleri? alt başlığıyla hayata geçirildi.

YAZMALARDAKİ EL İZLERİ

Trabzon Meslek Yüksek Okulu tarafından ilk kez yapılan Uluslararası Geleneksel Sanatlar Sempozyumu, ?Yazmalardaki El İzleri? alt başlığıyla hayata geçirildi.

              KTÜ Trabzon Meslek Yüksekokulu Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümü tarafından, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Gürcistan´ın Sokhumi Devlet Üniversitesi işbirliğiyle 20-21 Nisan 2017 tarihlerinde düzenlenen ?Uluslararası Geleneksel Sanatlar Sempozyumu? başarıyla gerçekleşti.
?Yazmalardaki El İzleri? alt başlığını taşıyan sempozyumla ilgili olarak KTÜ Trabzon Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Değer ve Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Nazmiye Aydın sempozyum öncesinde bir dizi ziyaret gerçekleştirip açıklamalarda bulunmuştu.
                  Bunlardan Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde gerçekleşen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Mustafa Kemal Değer, el sanatlarının toplumun kültürel kimliğinin göstergesi olduğunu belirtmiş ve şu ifadelere yer vermişti; ?El sanatları, insanoğlunun var oluşuyla birlikte doğa koşullarına bağlı olarak ortaya çıkmış, insanları gereksinimlerini karşılamak ve korunmak amacı ile ilk örneklerini vermiştir. Daha sonra gelişip, çevre şartlarına göre değişim gösteren el sanatları, ortaya çıktığı toplumun duygularını, sanatsal beğenilerini ve kültürel özelliklerini yansıtır hale gelerek, ?Geleneksel´ özellik kazanmıştır. Sempozyum Bilim Kurulu 31 akademisyenden oluşmaktadır. Yurtdışından Gürcistan Sokhumi Devlet Üniversitesi, Polonya Varşova Üniversitesi, Ukrayna Kiev Ulusal Taras Shevchenko Üniversitesi, Azerbaycan Devlet Ressamlık Akademesi ve Japonya Aichi Eyalet Üniversitelerinden Bilim Kurulu üyeleri Sempozyuma bildiri ile katılmışlardır. Yurt içinden Başkent Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Yüzüncü Yıl Üniversitelerinden Akademisyenler Bilim Kurulunda yer almış, davetli konuşmacı oturum başkanlığı, bildiri ve sergi ile Sempozyuma katılmışlardır.?
Türkiye´nin birçok üniversitesinden 33 üniversiteden ciddi anlamda katılım gerçekleştiğini vurgulayan Prof. Dr. Değer, organizasyonun Trabzon Meslek Yüksek Okulu tarafından ilk kez yapılıyor olmasına karşın gördüğü büyük ilgi ve katılımın, bu alanda ne kadar önemli ihtiyacın olduğunu ortaya koyduğunu belirterek; ?Geleneksel el sanatları adeta tutkal görevi gören ülkelerin kültürlerinin vazgeçilmez parçalarından birisidir. Küreselleşme ile birlikte bu el sanatları ciddi tehditler altında kalmış, bazıları yok olmuş bazıları da yok olmaya yüz tutmuştur. Ne mahiyetle olursa olsun mutlaka yaşatılması ve bu konularda ki bilgilerin gelecek nesillere aktarılması gerekir. Biz Trabzon Meslek Yüksek Okulu olarak böyle bir bilinçle bu organizasyonu gerçekleştirmek istedik.? ifadelerini kullanmıştı.
             Çalışmaları sürecinde profesyonel bir destek almadıklarının altını çizen Prof. Dr. Mustafa Kemal Değer, organizasyonun en ufak ayrıntısına varıncaya kadar Yüksekokul personeli tarafından gerçekleştirileceğini kaydetmişti. Sempozyumun açılışı, 20 Nisan Perşembe günü KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Mahmut Goloğlu Kültür Merkezinde gerçekleşirken, oturum ve sergiler ise Sögütlü´de ki Meslek Yüksek Okulunda yapıldı.