VATANDAŞ BALIKÇILARA AKTI-

VATANDAŞ BALIKÇILARA AKTI-

TÜFEKÇİ, TESPTİLERİNDE NOKTA ATIŞI YAPTI

VATANDAŞ BALIKÇILARA AKTI-
TÜFEKÇİ, TESPTİLERİNDE NOKTA ATIŞI YAPTI


Maçka’da yeni yıl öncesi yaşanacak 4 günlük kısıtlama öncesi ilçe halkı balıkçılara akın ederken hamsi fiyatında yaşanan yükseklik bile buna engel olamadı.

Türkiye’nin karasularında incesi tutulmayan hamsinin Gürcistan karasularında avlandığını belirten Maçkalı balıkçılar, bu duruma bir düzen getirilmemesi halinde hamsinin ilerleyen yıllarda tükenebileceği uyarısında bulunurken, vatandaşın telaşı ise evine balık götürmek oldu.

TESPİTLERİNDE HEP HAKLI ÇIKIYOR!
Maçka’da yılların balıkçısı Ertuğrul Tüfekçi ve Osman Çoban ile balıkçılık mesleğini eniştesi olduğu Maçka’da sürdüren Ersan Hacısalihoğlu hamsi fiyatında yaşanan gelgitlerin ve özellikle son dönemde yaşanan ince hamsi avcılığının hamsinin sonunun getireceğini belirterek uyarıda bulundular.
Özellikle görüşleri ve tespitleriyle Karadeniz Teknik Üniversitesi’ndeki uzman ve akademisyenlerle paralel söylemlerde bulunan. Hamsi ve balığın geleceği konusunda söylediği birçok şey uzman ve akademisyenlerin söylemleriyle de doğrulanan Ertuğrul Balıkçılık sahibi Ertuğrul Tüfekçi, yıllardır dile getirdiği kontrolsüz avlanmanın ve denetimsiz balıkçılığın hamsiyi ve balık neslini tüketeceğini söylerken, son olarak Balık ihracatında söz sahibi olan Şemsi Denizer de benzer tespitlerde bulundu.


DENİZER’İN GÖRÜŞLERİYLE TÜFEKÇİNİN TESPİTLERİ AYNI.
Özellikle Gürcistan açıklarında avlanan hamsilerin ebadının ince olduğunu ve Türkiye’de bu şekilde bir avlanmanın söz konusu olmadığını belirten Denizer, 50-60 yıldır hiç bu kadar ince hamsi avlanmadığına dikkat çekerek, böyle avcılık yaşanmadığını kaydetti.
Yıllardır Maçka’da hamsinin zamanında ve kontrollü avlanması gerektiğini belirterek uyarılarda bulunan Ertuğrul Tüfekçi, son yaşanan gelişmelere bakıldığında yine haklı çıktı.
Öte yandan Maçka’da yılbaşı öncesi yaşanacak uzun soluklu sokağa çıkma kısıtlaması öncesi ihtiyaçlarını gidermek için çarşı pazara akın eden vatandaşın başlıca uğrak yeri balıkçılar oldu. Maçka halkı balığı Covit-19’la mücadelede önemli bir vitamin olan D-vitamini deposu olduğu için tercih ederken bu durum Maçkalı balıkçıları da memnun etti.
Hamsinin 25, Zargana’nın 30 ve Barbun’un 25 Liradan işlem gördüğü Maçka’da bu fiyatlar bile vatandaşları durdurmaya yetmedi.

Ali TİRİTOĞLU