“VADİMİZDE TAŞ OCAĞI İSTEMİYORUZ”

“VADİMİZDE TAŞ OCAĞI İSTEMİYORUZ”

Maçka İlçemizde Mulaga vadimizde  bulunan mahallelerimizde Sındıran Mahallemizde yapılması planlanan ancak Yaylabaşı, Üçgedik, Ormanüstü, Çeşmeler, Çatak mahallelerimizin de etkileneceği patlatmalı taş ocağı işletmesine karşı 6 ma

        “VADİMİZDE TAŞ OCAĞI İSTEMİYORUZ”

 

Maçka İlçemizde Mulaga vadimizde  bulunan mahallelerimizde Sındıran Mahallemizde yapılması planlanan ancak Yaylabaşı, Üçgedik, Ormanüstü, Çeşmeler, Çatak mahallelerimizin de etkileneceği patlatmalı taş ocağı işletmesine karşı 6 mahalle muhtarı bir araya gelerek basın açıklaması yaptılar

 

                Sındıran mahallesi muhtarı İsmail Alevoğlu vadi halkı adına 6 mahallenin yolu üzerinde, içerisinde yaşam alanlarının da, bulunduğunu, heyelan bölgesi olan sistematik olarak kaya kopmalarının yaşandığı bir alanda yapılacak patlatmaların yaşam alanlarına doğaya telafisi olmayacak zararlar vereceğinin açık olduğunu, buna ve birçok zarara ilişkin olarak 6 mahalle halkından imzalar toplayarak "ÇED gerekli değildir" kararına karşı dava açtıklarını ve açılan davada bir an önce " yürütmenin durdurulması" kararı verilmesini ve ardından kararın iptal edilmesini beklediklerini ifade ettiler.

 

 

                Altı mahalle tek yürek

            Altı  mahalle tek yürek oldu, yetkililerden onlar için en iyisini diliyorlar ve en iyisinin "yaşam alanlarına müdahale edilmemesi" olduğunu dile getiriyorlar. 

Yetkililere seslenerek; “Doğamıza yaşam vadimize bu kötülüğü yapmayın, kader birliği yapmış yöre halkına eziyet etmeyin, doğası gereği zor şartlarda geçimini sağlayan bu güzel halkın emeklerine kıymayın! Kimseye düşman olmadığımız gibi ata topraklarımızın da düşmanı değiliz. Taş ocağı işletmesine karşı tüm hukuki süreci sonuna kadar devam ettireceğiz.  Bu süreçte yanımızda olan muhtar arkadaşlarıma, yöremizin evladı Ortahisar Belediye Başkanı Sayın Ahmet Metin Genç’e,Maçka  CHP İlçe Başkanı Sayın Nihan Göktürk’ e emek ve katkı sunan herkese teşekkür ediyoruz.”

 

              Sesimizi duyun

             Yöre sakinlerinden Osman Öztürk yaptığı açıklamada; “Derelerine, ormanlarına, hayvanlarına, tarım arazilerine sahip çıkacaklarını, kesinlikle bu işletmenin açılmaması gerektiğini, hiçbir kamu yararı olmadığı, kimseye birşey sorulmuyor.”

              Bir başka yöre sakini Rahman Veyizoğlu; “taş ocağı yapılmak istenilen alanı, daha önce heyelan nedeniyle kopan kayaların yaklaşık 5,5 dönümlük alanı tamamen kaplayıp yok ettiğine yaşım gereği şahit oldum. Bu yüzden aynı  sonu yaşamak istemiyoruz.”

Maçka Belediyesi  AKP Meclis Üyesi Hüseyin Okumuş; bu mahallenin çocuğu olduğunu, projeden halkın olmadığı gibi kendisinde bilgisi olmadığını, muhtar aracılığı ile ilan edildikten sonra haberdar olduğunu, açılan davaya davacı olarak katıldığını ve süreci en sıkı şekilde takip edeceklerini, yaşam alanlarına sahip çıkacaklarını her türlü mücadelenin yanında olacağını dile getirdi.

               CHP Maçka İlçe Başkanı Av. Nihan Göktürk; vadi üzerinde iki adet aktif taş ocağı olduğunu, üçüncü ve hatta dördüncünün de planlandığını, yine aynı vadi üzerinde maden ocağı planlaması yapıldığını belirterek Maçka ilçemizin yüreğine hançer saplamak istediklerini, bugüne kadar faaliyeti süren taş ocakları ve HES lerden yeterince tecrübe ederek ne kadar büyük zararlar meydana geldiğini ve bu zararların yıllardır giderilmediğini dile getirdi. İlçe bu hançerlerden yoruldu, halkın sabrı sınanıyor dedi. 

Göktürk sözlerine şöyle devam ederek; “Altı mahalleyi birbirine bağlayan yolu defalarca bozuldu defalarca yapılmaya çalışıldı ve halen yetersiz olan yolları bir işletme nedeniyle daha iyice kullanılmaz hale getirilmesine tahammülümüz yoktur. Halkın talepleri alınmadan kimseye bir şey sormadan planlama yapılması başlı başına yöre halkını yok saymaktır. Keşke halka da sorulsaydı, planlama yapılacak ise de bu tür yatırımlarda kamu yararı olması gerektiğini yaşam alanlarına uzak yerlerin değerlendirilmesi gerekmektedir.  Bu alanda hiçbir kamu yararı yoktur, olsa olsa müteahhitlerin ceplerine yararı vardır. Kurumlarımızın kulağı yöre halkımızda olmalıdır, bu sesi duymalılar, Maçka’mızın turizm alanı olarak anılmasını, sanatçılarıyla, el sanatlarıyla, kültürüyle, gelenekleriyle evrensel birikimleriyle dile getirilerek basında yer almalıdır. Buna ilişkin projeler hazırlanmalıdır.” İfadelerini kullandı