UZMANLAR UYARIYOR!

UZMANLAR UYARIYOR!

Kar, ülkenin batı kesimlerinden yurda giriş yaparken uzmanlar da soba ve kombi zehirlenmelerine karşı uyarıyor.

UZMANLAR UYARIYOR!

Kar, ülkenin batı kesimlerinden yurda giriş yaparken uzmanlar da soba ve kombi zehirlenmelerine karşı uyarıyor.

Kar yurda giriş yaparken, uzmanlar da her yıl ölümlere neden olan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarılarını yineliyor.
Kış mevsimi geldi çattı, yüzbinlerce kişi ısınma amaçlı yakılan soba ya da kombi kullanıyor. Ancak olası bir soba veya kombi zehirlenmelerinin; hafif baş ağrısından, komaya ve felce kadar giden ciddi sonuçları var. Her yıl yüzlerce kişi çıkan karbon monoksit (CO) gazından zehirleniyor. Kokusuz ve renksiz bir gaz olan karbon monoksitten kaynaklanan zehirlenmenin hiç farkına varılmıyor. Uzmanlar, karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtileri konusunda uyarılarda bulunurken, kombi ve soba zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması çağrısı yapıyor.

SESSİZ KATİL!
Yaklaşan kış mevsimi öncesi soba zehirlenmesinin odun, kömür gibi ısınma aracı olarak kullanılan maddelerin yanması ile ortaya çıkan karbonmonoksit gazından kaynaklandığını belirten uzmanlar, ?Bu gaz solunduğunda, oksijenin dokulara taşınmasını engeller. Bunun sonucunda dokulara yeterli oksijen taşınamaz ve kişi hayatını kaybeder. Renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilmediği için ?sessiz katil´ olarak bilinir. Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtilerin baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı gibi semptomlardır. Genellikle bu semptomların ağırlığı karbonmonoksit düzeyi ve maruz kalınan süre ile ilişkilidir.? diyerek vatandaşları uyarıyor.
Ciddi zehirlenmelerde baş dönmesi, kusma, bilinç kaybı ve ölümlerin bile görülebileceğini belirten uzmanlar, karbonmonoksit zehirlenmesi geçirdiğini düşünenlerin ilk etapta camları açarak bulundukları ortamı havalandırmaları ardından açık havaya çıkarak 112 Acil yardım servisini aramaları çağrısında bulunuyor!

KALİTE ÖNEMLİ!
Karbonmonoksit zehirlenmesinden korunmak için de tavsiyelerde bulunan uzmanlar; ?Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmelidir. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir. Sönmekte olan sobaya asla tekrar tutuşması için güç yakıtları konulmamalıdır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, soba alttan yakılmamalıdır. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak yetkili kişilere temizletilmelidir. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1m daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır.? şeklinde konuştular.
Uzmanlar sobalı evlerde özellikle havalandırmaya dikkat edilmesini isterken, lodoslu havalarda geceleri yatmadan önce sobalarınmutlaka söndürülmesini istedi.

SOBA VE KOMBİ ZEHİRLENMELERİNDE!
Soba veya kombi zehirlenmelerinin; hafif baş ağrısından, komaya ve felce kadar giden ciddi sonuçları vardır. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle de sonlanabilir. Bu nedenle soba kullanılırken boru ve baca temizliğine dikkat edilmesi gerekir.

BELİRTİLER:
Hafif zehirlenmelerde uyku hali, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı gibi şikâyetler görülür. Daha ağır zehirlenmelerde baş ağrısı şiddetlenir. Muhakeme bozukluğu, görme bozukluğu, hızlı nabız, hızlı solunum, kan basıncı düşmesi, nöbetler ve bayılma ortaya çıkabilir. Son aşamada solunum yetmezliği ve hızla gelişen ölümcül koma hali görülür.Özellikle lodoslu havalarda birçok karbon monoksit zehirlenme vakası ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Dr. Barış Mutluer, geçtiğimiz günlerde gelen bir çağrı ile de ilkyardım müdahalesi gerçekleştirmiş olduklarını söylüyor.

ÖNLEMLER:
Soba veya kombi zehirlenmelerine karşı alınabilecek önlemler:

* Hava durumu düzenli olarak takip edilmeli, özellikle lodoslu havalarda soba veya kombi kullanılmamalı
* Oksijen eksilme sensoru bulunmayan sobalar ve piknik tüplerine takılan ısıtıcılar evlerde ve işyerlerinde kesinlikle kullanılmamalı.
* Soba kurulmadan önce baca temizliği yapılmalı, fazla dirsek kullanmaktan kaçınılmalı. Dirsek ve boru ekleme yerleri, baca giriş ağzı hava sızdırmaz olmalı.
* Soba kurarken profesyonel destek almalı, sobalar duvarlardan en az 1-1.5 metre uzak olmalı.
* Sobalar günlük temizlenmeli, kaliteli odun ve kömür seçilmeli. Sobanın ve kombinin kurulu olduğu odada yatılmamalı; yatmak gerekiyor ise oda ve kombi mutlaka söndürülmeli.