ÜNLÜ ŞEFLER 'TRABZON SOMON FESTİVALİ'NDE!

ÜNLÜ ŞEFLER

ÜNLÜ ŞEFLER 'TRABZON SOMON FESTİVALİ'NDE!

ÜNLÜ ŞEFLER 'TRABZON SOMON FESTİVALİ'NDE!

Trabzon’un ihracat kaleminde önemli bir yer tutan Somon, düzenlenen festival ile Trabzon halkına daha iyi tanıtılırken, Ünlü Şefler de bu festivalde yerlerini aldılar. 

Trabzon’da bu yıl 2.’si gerçekleştirilen Somon Festivali, Ganita’da yapıldı. Akşamın ilerleyen saatlerine kadar devam eden Somon Festivalinin açılışı protokol konuşmaları ile başladı.

TRABZON FESTİVAL GÖRDÜ 
Somon Festivali’nin açılışında konuşan TTSO Başkanı Erkut Çelebi; “Bizi ziyaret edip şeref veren. Bütün şeflerimize çok teşekkür ediyorum. Dün 4 – 5 restoranda tatma fırsatı bulduk. Somon tabi Hamsi’nin yerini tutmaz ama Somon dünya piyasasında en büyük trend olan, gelir getiren kapı olduğu için buraya yöneldik.
Norveç, 9 Milyar Dolarlık Kültür Balıkçılığı Somon ihracatı yapıyor. Bu sektörde çok hızlı şekilde ilerliyor. Biz D. Karadeniz Bölgesi olarak çalışmalar yapıyoruz.
Karadeniz’de 2 üretici olan firmamız ilk bin listesine girmiş bulundu. Trend çok hızlı yükseliyor. Daha önce fındık ihracatçılarımız ilk 500’e girerdi. Şu anda Somon ihracatçılarımız da o sırayı almış bulunmakta.” dedi.

KARADENİZ SOMONU YÜKSELEN BİR DEĞER!
AK Parti İl Başkanı Sezgin Mumcu; “Karadeniz Somonu yükselen bir değer. Trabzon’umuzun ihracat kaleminde önemli bir yer tutmakta. Gelişim ve ilerleme göstermesi hasebiyle şehrimizin ekonomik anlamda büyümesine katkı sunmakta. Somon Omg 3 açısından zengin olduğundan dolayı, istatistiki olarak balık tüketiminin az olduğu göz önüne bulundurulduğunda Omg 3’ün kanser ve diğer hastalıkların tedavisinde önemli.” diye konuştu. 
KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, “Evet yetiştirme, bu rakamlar güzel değerler. Bunu nasıl sürdürebiliriz, marka değer haline nasıl getirebiliriz…
Norveç somonunda hastalık olmuştu. Diğer somonlar öne çıkmıştı. Bizim üniversitemizde çalışan hocalarımız var. Bu konuda bizde destek olabiliriz. Şu anda kafeslerde otomotik besleme yapmak üzere çalışan hocalarımız var. Ortak çalışmalar yapabiliriz.
Kansere iyi geldiğini Omg 3’ü söyledi. Sağlık boyutu da var. Diyetisyene gittiğinizde balık yiyin, şunu yiyin diyorlar. İnşallah bundan sonra Somon yiyin diyecekler. Sağlıklı yaşam için Somon yiyin diyecekler.” dedi.

HAMSİNİN GÖNLÜNÜ ALACAĞIZ 
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu; “Kışa doğru yapacağımız hamsi festivali ile gönlünü alırız. Somon günü. Gittikçe değeri artan önemli bir ürün. 2022 yılında 117 Milyon dolarlık ihracata söz konusu. Özen göstermemiz gereken, tanıtımı için gayret göstermemiz gereken çok önemli bir ürünümüz. İnşallah bu neviden organizasyon, festivallerle somonu daha fazla geniş kitlelere tanıtma imkânı buluyoruz.
Geçen yıl 1.’sini düzenlemiştik. Bu yıl biraz daha genişleterek ve Ganita ile buluşturarak çok daha güzel organizasyonu gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki yıllarda Somon Festivalinin uluslararası boyut kazanması için gayret göstereceğiz.
Bu festival boyunca somonun lezzetini hep beraber tadacağız. Değerli şeflerimizin ortaya koyacağı sunumlarla...” diye konuştu.

SUİÇMEZ, 2 HUSUSA DİKKAT ÇEKTİ
CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez ise; “Açılış konuşmalarında Türk Somonunun artık ne kadar önemli bir ticari değer olduğunu belirttiler. Ancak bu değer artışında D. Karadeniz Bölgesinin ve Trabzon ticaret girişimcilerinin çok büyük bir etkisinin ve öneminin olduğunu görmek beni ayrıca gururlandırdı.
Elbette ki çok önemli bir değer, ürün... Bunu ihracatını ve üretimini arttırmamız gerekiyor. 2 hususa dikkat çekmek istiyorum. Elbette yapılacak üretim artırımında çevre duyarlılığı ön plana alınmalı. İkincisi de ihracat yanında, Trabzon’a özellikle Gastronomi turlarının da etkili şekilde düzenleneceği şekilde geliştirilmeli, ona uygun organizasyonlarda yapılmalıdır.
Türk ve Trabzon girişimcileri, her zaman elinden gelenin en iyisini yapmışlardır. Bu alanda da giderek güçleneceklerini ve Türk Somonunu en iyi şekilde tanıtacaklarına olan inancım tamdır.” diye konuştu.

GELENEKSEL HALE GETİRECEĞİZ 
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu da; “Geleneksel hale getireceğimiz bu somon festivalimiz ile Trabzon’un gastronomi turizmi noktasında önemli hedefe ulaşmak için attığımız adımlarla gerçekleştirmiş olacağız.
Trabzon ile ilgili bahsederken, Trabzon’da gastronomi başlığında da ulusal ve uluslararası düzeyde ilimizin tanıtımına, ayrı bir katma değer katma noktasında bu tür etkinliklerin çok katkısı olacaktır.
Önemli olan ülkemizin tanınır, bilinir, çok kıymetli şahsiyetlerini, şeflerini burada görmek bizim için onur verici.
Su ürünlerin ulusal, uluslararası düzeyde bir noktaya gelmemiz lazım. Türk Somonu’nun tanıtımını yapmak, diğer yandan üretimini de, çevreye duyarlı şekilde, olumsuz etkisi olmayacak şekilde arttırarak, inşallah ekonomik değeri daha ileri taşınacaktır.
İnanıyorum ki bölgemizde turizm alanında yeni sektörümüz ön plana çıkmış olacak. Bugün belki 2.’si ki inşallah önümüzdeki dönem bunu çok daha ileri taşıyacağız.” şeklinde konuştu.