?ÜLKEMİZİ 65 YILDIR İHYA EDİYORUZ?

?ÜLKEMİZİ 65 YILDIR İHYA EDİYORUZ?

DSI Genel Müdürü Mevlüt Aydın; ?Ülkemizi su yatırımları ile 65 yıldır ihya ediyoruz.?

?ÜLKEMİZİ 65 YILDIR İHYA EDİYORUZ?

DSI Genel Müdürü Mevlüt Aydın; ?Ülkemizi su yatırımları ile 65 yıldır ihya ediyoruz.?

18 Aralık 1953 tarihinde kabul edilen ve 28 Şubat 1954 tarihinde yürürlüğe giren 6200 sayılı
kanun ile başlayan Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Türkiye´nin gelişmesi ve kalkınmasında öncü bir kuruluş olup kendine verilen; taşkın koruma, sulu ziraati yaygınlaştırma, hidroelektrik enerji üretme ve büyük şehirlere içme suyu temini yanı sıra Belediye Teşkilâtı Olan Yerleşim Yerlerine de İçmesuyu temini gayelerini etkin bir şekilde yerine getirebilmesi bakımından, söz konusu dört maksadın ortak noktası olan baraj çalışmaları konusunda öncelikli faaliyetlerini sürdürüyor.

4 SEKTÖRDE FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRÜYOR
DSİ 4 sektörde faaliyetlerini sürdürmekle beraber, daha çok Baraj inşa eden kuruluş olarak bilinen DSİ, geriye dönüp bakıldığında  Bin 073 adet baraj ve gölet ile 65 adet hidroelektrik santral tamamlanarak işletmeye açıldı. Bu baraj ve hidroelektrik santraller arasında dünyanın en yüksek ve büyük barajları sıralamasına ismini yazdıran Atatürk, Keban, Karakaya, Altınkaya, Oymapınar Son dönemde Deriner, Ermenek ve Çine-Adnan Menderes barajları yer alıyor. Hâlihazırda inşa halinde olan Yusufeli ve Ilısu Barajları da tamamlandıklarında ülkenin gurur kaynağı olarak üst sıralara yerleşecekler.
Güçlü bir kuruluş olan DSİ dünyadaki muadil kuruluşlar arasında ilk sıralarda yer aldığının aldını çizen DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; ?DSİ Genel Müdürlüğümüz özellikle son 16 yılda ülkemizin her köşesinde inşa ettiği su yatırımları ile münbit topraklarını suya, sulu tarım ile birliktede insanlarımızı aşa kavuşturmuştur.? dedi.

?SU YATIRIMLARI İLE ÜLKEMİZİ İHYA ETTİK?
Son 16 yılda 7 668 tesisinhizmete alındığını açıklayan Genel Müdür Aydın, ?Bu tesisilerin 541 adedi baraj , 534  adedi HES,350 adedi gölet ve bent, 1.272 adedi sulama tesisi, 236 adedi içmesuyu ve temini tesisi, 17 adedi atıksu tesisi, 4.718 adedi taşkın koruma tesisi olduğunu kaydetti.

?TÜRKİYE´NİN GURURU TESİSLERİ TAMAMLADIK?
Türkiye´nin gururu olan, dünyada ses getiren; KKTC Su Temin Projesi, Melen İçmesuyu Projesi, Gelibolu Gökbüet İçmesuyu Projesi, Ermenek Barajı , Mavi Tünel, Çine Adnan Menderes Barajı ve HES, Deriner Barajı ve HES, Borçka Barajı, 1001 Gölet ve Bent, Dalaman Akköprü Barajı,  Gördes Barajı, Zamantı Tüneli, Suruç Tüneli ve Naras Barajı gibi devasa tesislerinin bir bir tamamladıklarını belirtti.

?SULANMADIK ARAZİ KALMAYACAK?
Son 16 yılda hizmete alınan baraj, gölet ve sulama tesisleriyle ülkemizdeki sulama alanında büyük hamle yaptıklarını belirten DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; ?Ülkemizin 85 milyon dekar olan ekonomik sulanabilir arazilerimizin yüzde 77´si yani 65 milyon dekarını sulayabilir hale geltirdik. Sulamaya açılan alanlar ile 9 milyar TL zirai gelir artışı ve 1,6 milyon kişiye istihdam sağladık.? şeklinde konuştu.  

?SULAMADA MODERN KAPALI ŞEBEKEYE GEÇTİK?
Sulamada modern şebekeyle büyük tasarruf sağladıklarını belirten Aydın, DSİ tarafından hizmete açılmış alanlarda, borulu şebekeyle sulanan arazi sayısını yüzde 6´dan yüzde 30´lara çıkardıklarını belirtirken, inşa halindeki projelerde ise bu oranın yüzde 90 olduğunu ifade etti.

İÇME SUYU PROBLEMINE KÖKLÜ ÇÖZÜM
81 ilin içmesuyu sorununu ortadan kaldırmak için 81 vilayetin İçmesuyu Eylem Planlarının hazırlandığını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; ?Böylece şehirlerimizin 2040, 2050 ve hatta 2071 yıllarını planladık. İşletmeye alınan 236 adet içme suyu tesisinden, 46 milyon kişiye yılda 4 milyar m3 içme suyu sağlanmaktadır. Devam eden 53 adet içme suyu işi ile de 19 milyon nüfusa yıllık ilave 1,86 milyar m3 içme suyu temin edilecektir.? dedi.