TÜRKİYE’DE YAPAY ZEKÂ BÖYLE BÜYÜYECEK

TÜRKİYE’DE YAPAY ZEKÂ BÖYLE BÜYÜYECEK

TÜBİTAK, Yapay zekâ alanındaki gelişmeleri desteklemek amacıyla ekosistemi akıllı tarım ve eğitim uygulamalarıyla büyütecek.

TÜRKİYE’DE YAPAY ZEKÂ BÖYLE BÜYÜYECEK 

TÜBİTAK, Yapay zekâ alanındaki gelişmeleri desteklemek amacıyla ekosistemi akıllı tarım ve eğitim uygulamalarıyla büyütecek. 

Türkiye'nin yapay zekâ alanındaki gelişmeleri destekleme amacıyla TÜBİTAK, “Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı” ile 17 projeye destek sağlayacağını açıkladı. Bu çağrı, akıllı üretim sistemleri ve iklim değişikliği gibi önemli konularda yapay zekâ teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik.

TÜBİTAK YAPAY ZEKÂ EKOSİSTEMİNİ GELİŞTİRECEK 
TÜBİTAK’ın 2023 yılı için gerçekleştirdiği bu özel çağrı, yapay zekâ çözümlerinin, müşteri kuruluşların ihtiyaçlarına uygun şekilde geliştirilmesini hedefliyor. Ayrıca, bu süreçte ‘Türkiye Yapay Zekâ Ekosistemi’nin canlandırılması da amaçlanıyor. Çağrı kapsamında, müşteri kuruluşlar, teknoloji sağlayıcı şirketler, üniversitelerin araştırma laboratuvarları/merkezleri veya kamu araştırma merkezleri/enstitüleri ile TÜBİTAK Yapay Zekâ Enstitüsü’nün dâhil olduğu konsorsiyumlar oluşturulacak.

KOBİ’LER VE GİRİŞİMCİ KURUMLAR DESTEK VERECEK 
Türkiye’nin yapay zekâ ekosistemindeki KOBİ'ler ve girişimci kurumların desteklenmesi, işbirliği modeline yönlendirilmesi, bilgi birikiminin paylaşılması ve araştırmacı insan kaynağının yetiştirilmesi de bu çağrının hedefleri arasında yer alıyor.
Bu yıl toplam 32 konsorsiyumun başvurduğu çağrıda, 17 proje kabul edildi ve 2 projenin değerlendirme süreci devam ediyor. Onaylanan projelere tahsis edilen toplam bütçe yaklaşık 55 milyon TL olarak belirlendi. Projeler, akıllı üretim sistemleri, akıllı tarım ve hayvancılık, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik, akıllı eğitim teknolojileri gibi beş tematik alanda yoğunlaşıyor.

TÜM KURUMLAR EL ELE VERECEK 
Özellikle Arçelik ve Boğaziçi Üniversitesi, desteklenen projelerde önemli rol oynayacak. Arçelik, iki projeyle öne çıkarken, Boğaziçi Üniversitesi de üç projede yer alıyor. Diğer üniversiteler ve kamu araştırma merkezleri de bu projelerde aktif roller üstlenecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, teknoloji tabanlı girişimlerin Türkiye’nin geleceği için kritik öneme sahip olduğunu ve bu tür projelerin, ülkenin yenilikçi ürün geliştirme süreçlerinde liderlik edeceğini vurguladı. Bu destekler, Türkiye’nin ‘Yapay Zekâ Ekosistemi’ni güçlendirmek ve ‘Türkiye Yüzyılı’nın inşasına katkı sağlamak için atılmış önemli adımlar olarak görülüyor.
AA.