TÜKETİCİLERE MESAJ VAR

TÜKETİCİLERE MESAJ VAR

TÜKETİCİLERE MESAJ VAR

TÜKETİCİLERE MESAJ VAR

Türkiye’nin en büyük propolis üreticisinden tüketicilere mesaj var! BEE’O, bal ve arı ürünlerinde doğru bilinen yanlışlara değinerek tüketicileri uyardı.

Türkiye’nin en büyük propolis üreticisi BEE’O, piyasada satılan propolislerin yüzde 90’ının sahte olduğunu belirtirken, bal ve arı ürünlerinde doğru bilinen yanlışlara savaş açtı.

SAHTE BALA MALTOZ KATILIYOR
Gıda Yüksek Mühendisi Tanuğur Samancı; “Sahte balı anlamak zor şimdi de maltoz katıyorlar!”
Güvenilir Ürün Platformu’nun düzenlediği ‘Bal Sohbetleri’nde konuşan BEE’O Genel Müdürü Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, arı ürünleri sektörüne girişini, bal ve arı ürünlerinde yapılan sahteciliği, yeni düzenlenen bal tebliğini ve doğru bilinen yanlışları anlattı.


PİYASADAKİ PROPOLİS’İN YÜZDE 90’I SAHTE!
Uzun bir süredir arı ürünleri üzerine çalışmalar yapan Aslı Elif Tanuğur Samancı, son dönemde bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle dikkat çeken propolis ve arı ürünleri ile ilgili şu önemli açıklamaları yaptı;
“Propolis ve arı sütü gibi ürünlerin henüz bir tebliği yok. O yüzden bu ürünlerin yüzde 90’ı maalesef sahte. Tebliğin çıkması için çalışıyoruz çünkü standardizasyon ancak böyle sağlanır. Biz, yerli ürün üretelim diye yola çıktık. Ülkemizde Çin propolisi satılmasın istiyoruz.  Bunun için işini doğru yapan yerli üreticiyi teşvik etmeliyiz.


KORONOVİRÜSÜN GELİŞMESİNİ ENGELLİYOR
Virüs süreci ile birlikte propolisin virüsler üzerine etkisini inceledik. Yapılan araştırma sonuçlarına göre, propolisin bulunduğu ortamlarda bu türe ait virüsler çoğalamıyor; çünkü propolis bu virüslerin zarf yapısını bozarak onların çoğalmasını engelliyor.”

SAHTE BALI ANLAMAK ZOR ŞİMDİDE MALTOZ KATIYORLAR
Toplantıda en çok sahte bal ile ilgili soru gelmesini üzerine Aslı Elif Tanuğur Samancı;
“Sahte balı tüketicinin anlaması maalesef mümkün değil. Analiz yöntemleri bile sahtecilik karşısında yetersiz kalabiliyor ve her yeni gün yeni bir sahtekârlık türü ile karşılaşıyoruz. Eskiden glikoz, früktoz katarlardı; şimdi maltoz katıyorlar. İşte bu yüzden sözleşmeli arıcılığın önemini tekrar tekrar vurguluyoruz.” dedi.
Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nde yapılan yeni değişiklikle ham bal tanımının tebliğe girdiğini belirten BEE’O Genel Müdürü Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı; “Kristalleşen ve donan ham balı görüntüsü nedeni ile tüketici sahte zannediyor ve almıyor. Bu nedenle yıllardır firmalar bala pastörizasyon işlemi uyguluyor. Bu ısıl işlemle bal daha saydam ve berrak bir görüntü kazanıyor; ancak, besin değerlerini önemli ölçüde kaybediyor. Artık üretici ambalajın üzerine balın ham bal olduğuna dair ibare koyabilecek ve böylece tüketici ham bal ile ısıl işlem görmüş balları ayırt edebilecek.’’ ifadelerine yer verdi.