TRABZON’UN MEVDUATI 13,5 MİLYAR’A ÇIKTI

TRABZON’UN MEVDUATI 13,5 MİLYAR’A ÇIKTI

TRABZON’UN MEVDUATI 13,5 MİLYAR’A ÇIKTI

TRABZON’UN MEVDUATI 13,5 MİLYAR’A ÇIKTI

TTSO Kasım ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon’un mevduatının 13 milyar lira olduğunu söyledi.

Her ayın sonunda aylık meclis toplantısı gerçekleştiren Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), Kasım ayı meclis toplantısını yaptı.

“İHRACAT RAKAMLARIMIZ YÜKSELİŞTE!”
TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren başkanlığında gerçekleştirilen toplantının ilk bölümünde, odanın Kasım ayı faaliyetlerinin yer aldığı film izlendi.
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, meclis toplantısında yaptığı konuşmada, ekonomide iyi işaretler alındığını vurgulayarak şunları söyledi;
“İhracat rakamlarına baktığımızda 2019’un ilk 9 ayında 899 milyona çıktık. Hızlı şekilde ihracat artışımız devam ediyor. Sene sonu geçmiş yılları yakalayacağımızı, yani krizin etkisinden de adım adım çıkacağımızı göreceğiz. Trabzon’da ihracatta fındık yüzde 77 artışla ön plana çıktı. Yaş sebze meyve yüzde 8’lik artış gösterdi. Su ürünlerinde yine yüzde 8’lik artış var. İlk 5 ülkede bu kez İtalya ön planda, fındık bağlantıları olduğu için. Rusya Federasyonu, Almanya, Fransa ve Çin diye ülkeler devam ediyor. İhracatta Ekim ayına baktığımız zaman 20’nci sıradan 17’nci sıraya geldik. Bu ihracatımızın pozitif yönde olduğunu göstermektedir.”


“MEVDUATIMIZ 13,5 MİLYAR LİRA”
Başkan Hacısalihoğlu; “Mevduatımız şehir olarak 13,5 milyar lira olarak gözüküyor. Bu geçen yılın aynı döneminde 11,8 milyardı. Bunda da yüzde 14’ lük mevduat artışını görüyoruz. Kredide yüzde 8’lik artış var. Kullandığımız kredi 16 milyar lira civarında. Mevduattan 2,5 milyar fazla kredi kullandığımızı söyleyebiliriz. Konut kredilerinde yüzde 7, taşıt kredilerinde yüzde 18 azalış var. Tüketici kredileri, kredi kartlarında yüzde 12, ticari kredilerde yüzde 3 artış gözüküyor. TÜİK rakamlarına göre işsizlikte yüzde 6,2’lik bir gözükmekte. Açılan kapanan şirketlere baktığımız zaman, özellikle son ayda kurulan şirket sayılarında artış olduğunu görüyoruz. Bundan sonra artışın olacağının göstergesidir. Çünkü durağan bir dönem vardı, şimdi pozitife doğru gidiyoruz” ifadesini kullandı.

“ÇİN BÖLGEMİZE BÜYÜK ÖNEM VERİYOR”
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 4. Uluslararası İpekyolu Zirvesi’ni büyük bir katılımla gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, “Çin’in bölgemize büyük ağırlık verdiğini gördük. Çin İşadamları Derneği Başkanının da özellikle belirttiği şekilde bölgemizi iyi şekilde taramış ve geniş bilgiye sahip olmuşlar. Bölgemizde yatırım ve firmalarımızla işbirliği yapmaları konusunda görüşmelerimiz oldu. Önümüzdeki süreçte Çin’le ilgili gerek yatırımda gerek ticarette ve turizmde önemli bir artış olabileceğini söyleyebiliriz. Dikkatimizi çeken bir konu da Çinliler’in Uzungölü bir marka olarak bilmeleri ve tanımaları oldu. Çünkü yeşillik ve doğa güzelliği onlarda da var. Ama Uzungöl dikkatlerini çekmişse turizmde o bölgeye de iyi çalışmamız gerekiyor. Onlar daha çok kültür turizmi ağırlıkta devam ediyorlar ve çalışmalarımız da bu yönde olacaktır” ifadesini kullandı.

“TİCARETİ YÖNLENDİRMEK İŞADAMLARINA DÜŞÜYOR”
Çin Pekin’den başlayıp Londra’ya giden demiryolunu hayata geçirdiğini vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Geçmişte konteyner gemiyle 8 haftada yani 2 ayda Çin’den ülkemize ulaşırken, trenle artık 12 günde Türkiye’ye gelmekte. Bu yol harekete geçti. Çin ayrıca karayolu çalışmalarına devam ediyor. Lojistik açısından kendi üretimlerini Batı’ya ulaştırmada çok büyük hamle yaptılar. Teknolojide de çok önemli noktalara geldiler. Ülkemiz de bu yol güzergâhında. Rusya Federasyonu da bu yolun kendi üzerlerinden çalışmasını arzu ediyor. Burada önemli olan ticari hareketi yönlendirmektir. İşadamlarına bu noktada çok büyük görev düşüyor. Artık zaman kısaldı. Lojistikte zaman kısaldıkça ticari hareketler daha fazla olacaktır. Gerek ülkemizde gerek üçüncü ülkelerde yapılacak ticarette aktif rol oynamamız gerekiyor. Geleceği takip etme yönünde Çin farklı bir konuma geliyor. Özellikle işbirliği yaparak kendi teknolojimizi artırma konusunda gayret etmemiz gerekiyor. Aksi takdirde sadece pazar olacağız. Bölgemizden su ürünleri ve balık ithali konusunda da çalışmak istediklerini bize ilettiler. Tarım ürünlerinden fındığa önem veriyorlar. Çin’e fındık ihracatımız mevcut. Bunu daha da artırmak arzusundalar. Kendileri fındık yetiştirmeye çalışmalarına rağmen elbette bizim fındığın lezzeti farklı. Bu nedenle birçok ülke kendi fındığını Türk fındıklarıyla harmanlayıp satıyor.”


“BAKANLARIMIZIN YANIMIZDA OLDUĞUNU GÖRMEKTEN MUTLUYUZ”
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi’ne katılım sağladığını ve ardından banka müdürlerinin de olduğu ortamda iş dünyasıyla toplantı yaptığını vurgulayan Hacısalihoğlu; “Sorunları dinledi, arkadaşlarımız sorunlarını iletti. Sayın bakanımız anında bankalara talimat verdi ve hatta akşama kadar sonucunu beklediğini söyledi. Bunlar şehrimiz adına güzel olaylar. Anında sorunlarımızın çözülmesi konusunda ilgili bakanlarımızın her zaman yanımızda olduğunu görmek bizleri mutlu ediyor. Problemlerimizin çözülmesinde bunun çok büyük etkisi olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.
Başkan Hacısalihoğlu, 2020 yılında da yükseliş ivmesinin bu şekliyle devam etmesini beklediklerini vurgulayarak; “Yılsonu öyle tahmin ediyoruz ki yüzde 3 büyümeyle 2019’u kapatacağız. 2020 daha yüksek rakamlarda olacak. Bu büyüme rakamı piyasanın daha hareketli olacağını gösteriyor. Sayın bakanımızla görüşmemizde piyasada para sorunu olmayacağını, bunu çözme aşamasına gediklerini, bazı teminatlarda sorun olduğunu, bunların da çözüleceğini belirtmesi, gerçekten tıkanan piyasanın açılmasında, üyelerimizin önünün açılmasında büyük destek olacaktır. 2020 yılında daha fazla gayret ve moralle iyi bir yıl geçireceğimizi belirtmek istiyorum. Geleceğin bugünden daha iyi olacağını veriler gösteriyor.” ifadesini kullandı.