Trabzon´u dantel gibi işliyoruz

Trabzon´u dantel gibi işliyoruz

Düzenlediği basın toplantısı ile Büyükşehir Belediyesinin 4 yılını değerlendiren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, ?Biz Trabzon´un engebeli arazisini bir dantel gibi işliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, Sayın B

Trabzon´u dantel gibi işliyoruz

 

Düzenlediği basın toplantısı ile Büyükşehir Belediyesinin 4 yılını değerlendiren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, ?Biz Trabzon´un engebeli arazisini bir dantel gibi işliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, Sayın Başbakanımız, Sayın Bakanımız, bakanlarımız, milletvekillerimizle birlikte el ele kol kola şehrimize hizmet ediyoruz? dedi.

 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, bugün düzenlediği basın toplantısı ile büyükşehir belediye başkanlığı görevinde geride kalan 4 yılını değerlendirdi. Basın toplantısını iki bölüm halinde gerçekleştiren Gümrükçüoğlu, ilk olarak basın mensuplarıyla birlikte şehir merkezindeki bazı yatırımları gezdi. Yatırımların değerlendirilmesine Meydan Parkı´ndan başlayan Gümrükçüoğlu, Meydan Parkı 1. etap ve 2. Etabın ardından Trabzon´un seyir terası olacak olan 3. etap içinde proje çalışmalarını tamamladıklarını ve yapım ihalesini gerçekleştireceklerini kaydetti. Meydan Parkı´nın eski haliyle yeni halinin fotoğraflarını yan yana koyarak basın mensuplarına gösteren Gümrükçüoğlu, ?Dolmuşların 5 sıra halinde dizildiği, klakson sesleriyle yaşamak zorunda olduğumuz Meydan Parkı gitti, tarihi dokunun ortaya çıkarıldığı, eskisinden 3 kat daha fazla ağaca sahip olan Meydan Parkı geldi. Şimdi de 3. etabı yapacağız. Burası Trabzon´un seyir terası olacak?

 

Buradan Çömlekçi kentsel dönüşüm alanına inen Başkan Gümrükçüoğlu, Trabzon´un gelişmesini isteyen herkesin Çömlekçi´nin mezbelelik halinden kurtarılıp tarihi haline dönüştürülmesine katkı vermesi gerektiğini söyledi. Çömlekçi 1. Etapta kamulaştırma ve yıkım çalışmalarının tamamlandığını, 2. etapta kamulaştırma ve yıkımlara devam edildiğini hatırlatan Gümrükçüoğlu, ?Birileri burası için ?kamulaştırmalar durdu, ödemeler yapılmıyor´ diye yazdı. Öyle bir şey yok. Plan program halinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çömlekçi kentsel dönüşümü çok büyük bir projedir. Burası etap etap tamamlanacaktır? diye konuştu.

 

Basın mensupları ile gerçekleştirdiği şehir turunda tarihi Trabzon Evi´ni Müzik Akademisi olarak donattıklarını kaydeden başkan Gümrükçüoğlu, tarihte var olan Karagöz Meydanı´nı da yeniden şehre kazandıracaklarını söyledi. Tarihi meydan alanında bulunan okul ve öğretmenevini Hacıkasım Mevkii´nde yaparak Milli Eğitim Bakanlığına devredeceklerini belirten Gümrükçüoğlu, ?Okul ve öğretmenevinin inşaatına başladık. Bu alanı TOKİ´den satın aldık. Burayı tamamlayıp devrettiğimizde tarihi karagöz Meydanı alanını devralacağız ve şehir merkezimize bir önemli meydan daha kazandıracağız? dedi.

 

ŞEHİR MERKEZİNİN OTOPARK İHTİYACINA

FAZLASIYLA CEVAP VERMİŞ OLACAĞIZ

Başkan Gümrükçüoğlu, yapım çalışmalarına devam ettikleri Tam Otomatik Katlı Otopark hakkında da basın mensuplarını ayrıntılı olarak bilgilendirdi. Tam Otomatik Katlı Otopark projesinin Türkiye örnekleri incelenerek hazırlandığını belirten Gümrükçüoğlu, ?Burasının sadece kamulaştırılmasına belediye olarak 25 milyon TL ödedik. Burada 310 araçlık otopark yapıyoruz. Meydan Parkı 3. etapta da 440 araçlık otopark yapacağız. Hemen bu Tam Otomatik Katlı Otoparkın karşısında kalan tarihi Karagöz Meydanı´nın altını da otopark olarak düzenleyeceğiz. Böylece şehir merkezinin otopark ihtiyacına fazlasıyla cevap vermiş olacağız. Ama bu noktada benim herkesten ricam var. Bu otoparklar yapılıyor ama insanlarımızda araçlarını buralara çekip gidecekleri yerlere birkaç yüz metre yürüme fedakârlığı göstermeli. Bu durum bütün dünyada böyledir? ifadelerini kullandı.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, buradan Tabakhane kentsel dönüşüm alanına geçti ve Tabakhane´de uygulama projesinin yapım çalışmalarına Cuma günü itibariyle yüklenici firmaya yer teslimi yapılmak suretiyle başlandığını kaydetti. Tabakhane´nin tamamlandığında bambaşka bir yaşam alanı olacağını ifade eden Gümrükçüoğlu, Zağnos Vadisi kentsel dönüşümünde sürdürülen çalışmalar hakkında basın mensuplarını bilgilendirdikten sonra Atapark Kavşağı´nın tünel olarak yeniden düzenleneceğini kaydetti. Gümrükçüoğlu, ?Atapark Kavşağı´nın altından tünel direkt Erdoğdu Yolu´na çıkacak. Böylece insanlarımızın burada dakikalarca beklemek durumunda kalmayacak. Yıllar önce Karayolları bu kavşağı yaparken aynı bu şekilde yapmak istemiş ama zamanın belediyesi yapımı zaman alır diye buna karşı çıkmış. Şimdi biz bu işi yapıp insanlarımızı bu noktada çileden kurtarmak için çalmadık kapı bırakmadık. Bu noktada Bakanımız Sayın Süleyman Soylu´ya özellikle SGK binalarının mahsuplaşma yoluyla devri için sağladığı kolaylıklardan ötürü özellikle teşekkür etmek istiyorum? şeklinde konuştu.

 

Başkan Gümrükçüoğlu, Reşadiye Kavşağı hakkında da önemli açıklamalarda bulundu. Buranın yapımı öncesinde defalarca Karayolları´na giderek dal-çık olarak yapımını talep ettiklerini kaydeden Gümrükçüoğlu, ?Karayolları ?teknik olarak bu imkansız´ dedi. Deniz seviyesinin altında ve yer altı sızıntısı olduğu için burada dal-çık yapmak hayati risk taşıyacağı için bunun yapılamayacağı bize izah edildi. ?Hollanda´da deniz seviyesinin altında ama dal-çık yapılıyor´ diye ısrar ettik. Orada da yer altı sızıntısı varsa dal-çık yapılmıyor. Bu insan hayatını riske atmak olur´ denildi. Ne yani şimdi birileri 5 litre fazla yakıt satsın diye burada insanlarımızın hayatı tehlikeye mi atılsaydı? Bizim için önemli olan halkın çıkarıdır. Algı operasyonu yapmaya çalışanlar bu alışkanlıklarından vazgeçsin. 2009 yılı öncesinde Trabzon mimarlar mühendisler odaları da buraya dal-çık yapılmasını önermiş. Algı operasyonlarına itibar etmeyeceğiz. Reşadiye Kavşağı´nın önünde de Pazarkapı Kavşağı akıllı kavşak olarak yeniden düzenleniyor. Biz Trabzon´un engebeli arazisini bir dantel gibi işliyoruz. Bunlardan biri de Kanuni Bulvarı´dır. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, Sayın Başbakanımız, Sayın bakanımız, bakanlarımız, milletvekillerimizle birlikte el ele kol kola şehrimize hizmet ediyoruz? dedi.

 

Basın mensuplarıyla şehir turu yaparak Büyükşehir Belediyesinin bazı yatırımları hakkında bilgilendirmede bulunan Gümrükçüoğlu, sırasıyla yürüyüş yolu, bisiklet yolu, ağaçlandırma çalışmaları, Sahil Dolgu (Gülcemal) Projesi, Şenol Güneş Spor Kompleksi ve Beşirli´de yapılacak olan Spor Temalı Park hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulundu. Başkan Gümrükçüoğlu, Trabzon´a Hafif Raylı Sistem kazandırmak için de proje çalışmalarını tamamladıklarını söyledi. Hafif Raylı Sistemin ana istasyonunun Akyazı´daki dolgu alanında bulunacağını belirten Gümrükçüoğlu, ?Şenol Güneş Spor Kompleksinin yanında 200 dönümlük alanda Şehir Hastanesi yer alacak. Burada kalan 70 dönümlük alanda da Hafif Raylı Sistemin ana istasyonu bulunacak. Bu projesi Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Hizmetleri Genel Müdürlüğüne devrederek bu önemli yatırımının şehrimize kazandırılması cihetine gitmek istiyoruz. Çünkü bu dev yatırımının 800-900 milyon TL maliyeti var. Erzurum´da, Erzincan´da olduğu gibi bakanlık marifetiyle bu yatırımının şehrimize kazandırılmasına gayret ediyoruz? diye konuştu.

 

Başkan Gümrükçüoğlu, Trabzon´un son yıllarda aldığı en büyük yatırımlardan biri olan Kanuni Bulvarı inşaatını da beraberindeki basın mensuplarıyla inceledi. Türkiye´de ilk defa bir tünelden başka bir tünele girilen yolun Kanuni Bulvarı´nda bulunduğuna dikkat çeken Gümrükçüoğlu, ?23.7 km uzunluğundaki Kanuni Bulvarı engebeli şehrimizi dantel gibi örmüştür. Tamamlandığında ulaşımda en büyük aksı oluşturmuş olacaktır. Bu bulvarda çok çalıştık, Karayollarını çok bunalttık? ifadelerini kullandı.

 

TRABZON BOTANİK AĞUSTOS SONUNDA AÇILACAK

Gazeteciler eşliğinde şehir turu yapan ve projeler hakkında bilgi aktaran Trabzon Büyükşehir belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, basın mensuplarına Botanik Parkı´nı gezdirdi. Botanik parkın Trabzonluların nefes alabileceği önemli bir yeşil alan çalışması olduğunu aktaran Başkan Gümrükçüoğlu, "Çocuklarımız burada doğayla iç içe olacak, burada çiçek yetiştirecekler. Merhum Şükrü Köleoğlu´nu da anmadan geçmek istemiyorum. Kendisinin fındık konusunda çok önemli çalışmaları olmuştur, Allah rahmet eylesin. Yine yöremizin en önemli ürünü fındığa Botanik Parkımızda yer veriyoruz. Burada 21 çeşit fındık yetişecek. Botanik parkında sona geldik. Muhtemelen Ağustos ayı sonunda Trabzon Botanik  halkın hizmetine girmiş olacak. Belki bir iki hafta tarihlerde oynama olabilir" dedi.

Ziyaretin anısını bütün gazetecilerin katılımıyla ortak Trabzon Botanik´e ortak ağaç dikimi yapıldı

 

 

HALKIMIZ BU ŞEHİR İÇİN NELER YAPTIĞIMIZI,

NELERİ BAŞARDIĞIMIZI ÇOK İYİ BİLİYOR

Başkan Gümrükçüoğlu, 4. Yıl Değerlendirme Toplantısında Kanuni Bulvarı´nın ardından sırasıyla Ayasofya kentsel dönüşümü, Erdoğdu Yolu, Erdoğdu Gençlik Merkezi, Ahi Evren Hastanesi Camii, Trabzon Botanik, Mumhaneönü Dolgu Alanı ve Camii Projesi ve Olimpiyat Parkı hakkında da basın mensuplarına ayrıntılı açıklamalarda bulunduktan sonra basın toplantısının ikinci kısmına geçti. İkinci bölümde Olimpiyat (EYOF) Parkı´nda basın mensuplarına çeşitli konularla ilgili açıklamalarda bulunan ve sorularını yanıtlayan Gümrükçüoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediyesinin 2001-2018 yılları döneminde kamulaştırmalara 66 milyon TL ödediğini kaydetti. Aynı yıllarda yollara serilen asfalt miktarının 1 milyon tonu aştığını belirten Gümrükçüoğlu, mahalle yollarında 558 bin m3 de betonlama yapıldığını, her türlü sanat yapısında diğer çalışmalara kadar mahalle yollarındaki çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü kaydetti. Başkan Gümrükçüoğlu, 2014-2018 yıllarında Büyükşehir Belediyesi bağlı kuruluşu TİSKİ Genel Müdürlüğü tarafından tamamlanan, yapımı sürdürülen ve 2018 yatırım programına alınan içme suyu ve kanalizasyon projelerinin de toplam maliyetinin 1.77 milyar TL´yi aştığını kaydetti. İmar çalışmaları hakkında da ayrıntılı açıklamalarda bulunan Gümrükçüoğlu, Trabzon´un imar çalışmaları yönünden kendisiyle birlikte büyükşehir statüsüne kavuşan tüm şehirlerin çok önünde olduğunu dile getirdi. Gümrükçüoğlu, ?Biz bu şehrin imarının gelecekte katledilmemesine imza attık. Bu çalışma 34 ay sürdü. Bu çalışmada mevcut imar haklarına dokunulmamaya özel gayret gösterdik. Bizim işimiz çalışmak. ?Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz´ sözünü yerine getirmek. Halkımız bu şehir için neler yaptığımızı, neleri başardığımızı çok iyi biliyor? şeklinde konuştu.

 

Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen ve tamamlanan diğer yatırımlar hakkında da açıklamalarda bulunan Gümrükçüoğlu, ?Büyükşehir Belediyesinin yatırımlarını baştan aşağıya gezmeye kalksak değil birkaç saat birkaç gün bize yetmez. İşte Türkiye´nin en modern Hayvan Bakım Merkezini yapıp hizmete açtık. Kızlar Manastırı restorasyonu tamamlanma aşlamasına geldi. Her ilçede çok önemli yatırımlarımız, projelerimiz var. Beşikdüzü´nde kent meydanı, Yomra´da Kur´an Kursu? Sümela´ya teleferik projesi ihale aşamasına gelmiştir.

Bakınız bu Türkiye için en önemli teleferik projesidir. Bu şehir dünyaca ünlü Forbes Dergisi tarafından en yaşanılabilir şehir seçildi. Haberimiz bile yoktu bu çalılşmadan. Açıklanınca öğrendim. Daha geçen günlerde en beğenilen belediye başkanı seçildiğimi öğrendim. Haberim bile olmadı böyle bir yarışma düzenlendiğinden. Meydan parkı projemizle İdeal Kent Ödülüne layık görüldük. Biz iş yapıyoruz, sessiz sedasız işimizi yapıyoruz. Halkımız bizi takdir ediyor? dedi.

 

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Gümrükçüoğlu, güncel konular üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Gümrükçüoğlu değerlendirmelerinde özetle şunları kaydetti:

 

ÇUKURÇAYIR´A DOĞALGAZ ULAŞTIRABİLMEK İÇİN

5 MİLYON TL KAMULAŞTIRMA BEDELİ ÖDEDİK

Trabzon´da 89 bin işyeri ve konuta doğalgaz ulaştırdık. Bunun yüzde 66´sı abone oldu. Abone oranı yükseldi ama daha da yükselmeli. Of´ta doğalgaz çalışmalarımız zaten vardı. Diğer ilçelerimizde de doğalgaz çalışmalarını başlatan Sayın Bakanımıza minnettarız. Bizde her türlü desteği vermeye devam ediyoruz. Çukurçayır´a doğalgaz ulaştırabilmek için sadece 5 milyon TL kamulaştırma bedeli ödedik.

 

İNSANLAR İLAÇ ALAMAZKEN AMBULANS UÇAKLARI

MİLLETİMİZİN EMRİNE SUNAN CUMHURBAŞKANIMIZDIR

Bu ülkenin birliği ve beraberliği, gelişmesi ve kalkınması için, üniter yapısının korunması, milletinin kol kola omuz omuza olması için canını ortaya koyan bir Cumhurbaşkanımız var. Bunu herkes gördü, herkes biliyor. Bir zamanlar insanlar ilaç alamazken, yaptığı kalkınma hamleleri ile ambulans uçakları bile milletimizin emrine sunan Sayın Cumhurbaşkanımızdır. Yolları bölen gönülleri birleştiren, şer odaklarına papuç bırakmayan Sayın Cumhurbaşkanımız 24 Haziran´da halkımız tarafından 5 yıllığına daha yetkilendirilecek ve yeniden iş başına getirilecektir.

 

ARAKLI TAŞÖNÜ´NDE YAPILACAK OLAN

ÇÖP TESİSİ DEĞİL ENERJİ TESİSİDİR

Araklı Taşönü´nde yapılacak olan kesinlikle çöp tesisi değildir. Bu bir enerji tesisidir. Yani Sürmene Çamburnu´nda olduğu gibi kesinlikle ortalıkta çöp görünmeyecektir. Çöp tesiste yakılarak enerjiye dönüştürülecek, elde edilen yüzde 10 atık da kesinlikle depolanmayacak yine Belediyemiz tarafından kullanılacaktır.

 

1218 HEKTARDA İMAR UYGULAMASI YAPILMALI

4 mahallemizde Kanuni Bulvarı için 18 uygulaması yapıldı. Sayın Başbakanımızın Ulaştırma bakanları oldukları dönemde, sayın Bakanımız, Valimiz ve milletvekillerimizle birlikte Sayın Başbakanımızla toplantı yaptık. O zamanın Ulaştırma Bakanı olan Sayın Başbakanımız 18 uygulaması yapılmasını istedi zira yasa bunu gerektiriyordu. İl Tarım Kurulundan için 1218 hektar alanın 18 uygulamasına tabi tutulmasını istedik. Bizim bu talebimize rağmen 384 dönüm arazi imara açıldı. Sınırlı alanada 18 uygulaması yapıldığı için ortaya iki sorun çıktı. Dar alanda bu çalışma yapıldığından kendi köyünden başka köylere düşenler oldu. Yine dar alanda bu çalışma yapıldığı için kanunun izin verdiği en üst sınırdan KOP ve DOP payları alındı. Bu nedenle yüzde 37´lere kadar arazilerden terkler oldu. İşin hakikatı budur. Bunu da en başından itibaren gerek muhtarlarımızla gerek vatandaşlarımızla konuştuk, anlattık. Biz her süreçte vatandaşımızla görüştük, konuştuk, istişare ettik. Dedik ki bakanlıklarımız 1218 hektar alanda imar uygulamasına izin verirse biz bu uygulamayı durdururuz, yeni bir çalışma yaparız. Bu şekilde hem DOP-KOP oranı düşer hem bir köyden başka bir köye düşme durumu ortadan kalkar. Bakanlıklarımıza bu durumu yazılı olarak da ilettik. Encümende bu minvalde Sayın Genel Sekreterime yetki verdim. Bu işi sıkı şekilde yürütecek, bu şekilde çözüm üretme cihetine gideceğiz.