TRABZONLU SİNİRLENEREK MUTLU OLUYOR

TRABZONLU SİNİRLENEREK MUTLU OLUYOR

Moleküler biyolog Tonguç Gündüz, Karadenizlilerin öfke halini serotonin eksikliğine ve coğrafyaya bağladı.

TRABZONLU SİNİRLENEREK MUTLU OLUYOR 

Moleküler biyolog Tonguç Gündüz, Karadenizlilerin öfke halini serotonin eksikliğine ve coğrafyaya bağladı. 

Moleküler Biyolog Tonguç Gündüz, Karadeniz insanının toplumda yaygın biçimde gözlenen sinirli tavırlarının ardındaki bilimsel gerçekleri ortaya koydu.

KARADENİZ’DE YAŞAMAK DİKEY DÜŞÜNMEYİ GEREKTİRİR
“Karadeniz’de yaşamak dikey düşünmeyi gerektirir” diyen Gündüz, bölge insanının ani kararlar alma zorunluluğu nedeniyle sürekli tetikte yaşadığını ve bunun sinir sisteminde biyolojik bir baskıya neden olduğunu belirtti.

ADRENALİN SEVİYESİ YÜKSEK 
Gündüz, Karadenizlilerin baskılanmış vagus sinirine sahip olduğunu ve sürekli olarak adrenalin-noradrenalin hormonlarının salgılandığını vurguladı. “Karadeniz coğrafyası, düz ova yaşamına benzemez. Hataların telafisi yok. Bu yüzden sabırlı olmak tehlike yaratabilir. Bu koşullarda yaşayan birey, her an tetikte olmak zorunda kalır” açıklamasında bulundu.

GÜNEŞSİZLİK SİNİRİ KÖRÜKLÜYOR 
Bölgenin iklim özelliklerine de dikkat çeken Gündüz, Karadeniz’de güneş ışığının yetersizliğine işaret ederek, “Gri bulutlar, serotonin ve dopamin üretimini baskılıyor. Bu hormonları dışardan almak yerine, sinirlenerek vücut kendisi salgılamaya çalışıyor. Yani Karadenizliler sinirlenerek mutlu oluyor” ifadelerini kullandı.

“SİNİR KARADENİZ’DE HASTALIK DEĞİL, DENGE MEKANİZMASI” 
Gündüz, Karadeniz’de sinirin bir hastalık değil, sosyal dengeyi sağlayan bir tepki olduğunu dile getirdi.“Küçük toplulukların baskısını delmek için yüksek sesle konuşmak, sinirlenmek doğal bir savunma tepkisidir. Genetik yapıları buna uygun proteinleri üretmek üzere evrimleşmiştir. Karadeniz’de sinir, aslında mutluluğa atılan ilk adımdır” diyerek dikkat çekici bir tespitte bulundu.
HABER ANLIK