TRABZON’DAKİ YATIRIMCILAR DERTLİ

TRABZON’DAKİ YATIRIMCILAR DERTLİ

Trabzon’da yatırımcılar arsa ve sanayi sitesi bulamamaktan yakınıyor. TTSO Üyesi Koç; “Trabzon’da arsa alınca yatırım yapmaya para kalmıyor.”

TRABZON’DAKİ YATIRIMCILAR DERTLİ

Trabzon’da yatırımcılar arsa ve sanayi sitesi bulamamaktan yakınıyor. TTSO Üyesi Koç; “Trabzon’da arsa alınca yatırım yapmaya para kalmıyor.”

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TTSO) imalat, demir-maden toptancılığı firmalarının yer aldığı 3. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emre Koç, meslek komitesindeki firmaların sorunları ve talepleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

“ARSAYI ALINCA YATIRIM YAPMAYA PARA KALMIYOR”
TTSO Meclis Üyesi Emre Koç, metal ürünleri satış ve işleme sektörünün en önemli sorunlarının arsa ve sanayi sitesi bulmak olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü;
“Arsa, sanayi sitesi sıkıntısı bulunmaktadır. Tüccar arkadaşlarımızın birçoğu köşe bucak yerlere sıkışmışlar ve yer bulmakta zorlanmaktadırlar. Yer bulsalar da şehrimizdeki gayrimenkul fiyatlarından dolayı yeri temin ettikleri anda ellerindeki para bitmekte ve yatırım yapmakta finansal zorluk çekmektedirler.”
Koç, firmaların bu süreçte fiyat istikrarsızlığından dolayı çalışarak zarar ettiklerini de vurgulayarak; “İşin sözleşmesi yapıldığı anda tüm firmaların ürünleri bağlama gibi bir ekonomik yapısı yok. Makine, lastik ve metal sektörünün en önemli ortak sorunlarından bir tanesi de tahsilat güçlüğüdür. Firmalarımız daha önceleri nasıl daha iyi hizmet vereceklerini ve işlerini nasıl daha kaliteli yapacaklarını düşünürken, şimdi tahsilatı nasıl yapacaklarını düşünmeye başlamışlardır.” dedi.


 “ÇİN LASTİĞİ PİYASAYA DARBE VURUYOR”
3. meslek komitesinin diğer bir işkolu olan lastik sektörünün sorunlarına da değinen Emre Koç, şunları söyledi;
“Sektörümüz Çin lastiği sıkıntısı ile boğuşmaktadır. Vergilerini düzgün ödeyen firmaların işine sekte vurmaktadır. İç pazarda önemli yer tutan ve pazardaki fiyat dengesini sağlamakta önemli yeri olan yasal yollarla ülkemize gelen ithal ürünler yüksek gümrük vergileri sebebi ile daha az miktarda gelmektedir. Dövizin artışı sonrası iç pazara daha az yer ayıran fabrikalar sebebi ile iç pazarda inanılmaz bir darlık oluşmuştur. Bu durumun yetkililer tarafından iyi analiz edilmesi gerekmektedir. Bu durumun bir diğer dezavantajı da yasal yollarla giren lastiklerdeki ilave gümrük vergileri sebebi ile üreticimiz kendisine rakip olmadığı için orantısız zamlar yapmıştır. Bu sorunlar birebir iş makinası ve kamyon kaplama gruplarında da vardır.”


ARTAN FİYATLAN SEKTÖRÜ VURDU
Koç, Karadeniz Bölgesi’nin 2016 – 2017 yıllarının sonuna kadar iş makinesi satışlarında Türkiye’nin ilk üç bölgesinden biri olduğunu belirterek; “2021 yılının sonu ve 2022 yılının başı olarak yine finansal sorunlardan dolayı yeni makine satış süreci bölgemizde çok azalmıştır. Bu nedenle anaparası cebinde olmayan yatırımcı veya kamu kurumları bu faiz oranlarıyla yeni makine alamayacaktır. 2018 yılında ülkemizde olan finansal sorunlardan dolayı firmalar ve şahıslar kendilerini korumak için elinde olan makinaları yurtdışına satmıştır. Ülkemizden yaklaşık 14 bin adet makine yurtdışına çıkmıştır. İkinci el makinalar yurtdışına satıldığından dolayı ikinci el piyasasında fiyatlar çok artmıştır. Satış sonrası hizmetleri olarak da iş makinası sektörünün neredeyse tamamı ithalata bağlı olduğu için gün geçtikçe artan fiyatlardan dolayı verilen servis hizmetleri azalmıştır.” dedi.