TRABZON´DA ADIM BAŞI TELEFONCU VAR

TRABZON´DA ADIM BAŞI TELEFONCU VAR

TRABZON´DA ADIM BAŞI TELEFONCU VAR

TRABZON´DA ADIM BAŞI TELEFONCU VAR

2018 yılında olduğu gibi Türkiye´ye yurtdışından getirilen elektronik ürünlerden devlet kaybediyor hem de sektör etkileniyor.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Ahmet Kazaz, yılda 11 milyon adet cep telefonu satışı yapılan Türkiye´ye 2018 yılında yurtdışından yolcu beraberinde 400 bin cep telefonu getirildiğini belirterek; ?Bunların çok büyük bölümü teknolojik ve eder olarak da yüksek fiyat grubundan telefonlar. Yurtdışından bu yollarla gelen ürünlerden hem devlet kaybediyor hem de sektör etkileniyor.? dedi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası´nın (TTSO) bilgisayar, yazılım ve telefon firmalarının yer aldığı 17. Meslek Komitesi´nden Meclis Üyesi Ahmet Kazaz, tüm sektörlerin olduğu gibi cep telefonu ve yazılım sektörünün de piyasadaki dalgalanmalardan etkilendiğini belirtti.
Kazaz; ?Her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzün de en büyük problemlerinden biri kaliteli ve sürdürülür insan kaynağıdır? diye konuştu.

TÜRKİYE´DE 81 MİLYON CEP TELEFONU ABONESİ VAR!
Türkiye´de şu anda tüm operatörlerin 81 milyon müşterisi olduğunu kaydeden Ahmet Kazaz, şu ifadelere yer verdi;
?Yani neredeyse nüfusumuz kadar cep telefonu abonesi bulunuyor. Tüm abonelere 3 bin 500 tanesi 3 operatörün markası altında hizmet veren yaklaşık 10 bin satış noktasında hizmet veriliyor. Sektörde toplam 50 bin kişinin çalıştığından bahsediliyor. Hizmet sektörlerinde çalışan değişim hızı çok yüksek. Dünya standartlarında yüzde 20 iken bizim ülkemizde yüzde 60 ? 70´lere çıkıyor. Bir yıl içinde insanlar çalıştıkları işyerini değiştiriyorlar. Teknoloji sektörü çok bilgi odaklı bir iş olduğu için çalışan sirkülasyonu bu sektörün en çok etkilendiği alanlardan biridir. Ancak iyi bir tarafını söyleyebilirim. Özellikle Eylül´den sonra tüm sektörlerde çalışan çıkarımı konusunda en az etki alan sektörlerden biridir. Çünkü çalışan zaten zor bulunuyor ve zor öğreniyor. Zor öğrenen çalışanı da kimse kaybetmek istemiyor. Aslında bu da tüm sektörlerde çalışana yapılacak olan yatırımın neden önemli olduğuna da bir gösterge ortaya koyuyor.?

2018´DE 400 BİN CEP TELEFONU GETİRİLDİ
TTSO Meclis Üyesi Ahmet Kazaz, Türkiye´de 2018 rakamlarıyla yılda 11 milyon adet cep telefonu satıldığını vurgulayarak; ?Eylül 2018 öncesinde ayda 1 milyon 200 bin adet cep telefonu satışı yapılırken bu rakam şu anda 600 ? 700 bin seviyelerinde. Burada vurgulanması gereken önemli bir konu da yolcu beraberinde getirilen ürün olarak adlandırılan yurtdışından getirilen telefonlardır. Bu konu suiistimal edilerek hem ülkeye hem de sektöre yönelik bir kayıp oluşturmaktadır. Bu ürünlerin 2018´deki rakamı 400 bin adet. Bunların çok büyük bölümü teknolojik ve eder olarak da yüksek fiyat grubundan telefonlar. Bir cep telefonu satışından devletimizin aldığı direkt vergileri şöyle sıralayabiliriz; yüzde 18 KDV, yüzde 25 Özel İletişim Vergisi, yüzde 10 TRT payı. Yani Türkiye´de aldığımız bir cep telefonundan yüzde 53 direkt devlete vergi ödüyoruz. Yolcu beraberi dediğimiz yanımızda getirdiğimiz telefonları kaydettirdiğimizde ise yaklaşık 620 liralık vergi ödüyoruz. Şunu da belirtmek istiyorum ki; bu ülkede özellikle teknoloji ve bilişim anlamında bir şey aldığınızda sanki kendinizi cezalandırıyormuşsunuz gibi bir durum var. Bu durum sektörü de tehdit ediyor bir anlamda. Çünkü yüksek model dediğimiz telefonların özellikle ülkedeki ekonomik hareketler değiştiğinde satış payı da çok düşüyor. Tamamen orta ve düşük segment ürünlerin satışı yükseliyor. Bunlar da zaten karlılıkları daha düşük olan ürünler. Yüksek model ürünler diğer yollarla geliyor. Yurtdışından bu yollarla gelen ürünlerden hem devlet kaybediyor hem de Türkiye genelindeki satış noktalarında bunlarla ilgili problem yaşanıyor.? dedi.
Kazaz, yurtdışından getirilen telefonlarda, IMEI denen seri numarası problemlerinin de yaşandığını ifade etti.

300 METREDE 57 CEP TELEFONU SATIŞ NOKTASI