TRABZON SULTANMURAT YAYLASI’NDA BULUŞTU

TRABZON SULTANMURAT YAYLASI’NDA BULUŞTU

TRABZON SULTANMURAT YAYLASI’NDA BULUŞTU

TRABZON SULTANMURAT YAYLASI’NDA BULUŞTU 

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Sultanmurat Yayla Şenlikleri, bu yıl da yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. 

Çocukluğunun Sultanmurat Yaylası’nda geçtiğini belirten Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu; “Sultanmurat’ta var olan su ve kanalizasyon sorununu büyük oranda çözdük. Yine uzun yıllardır konuşulan Sultanmurat-Limonsuyu-Bayburt yolunun 13 kilometrelik kısmını asfaltlayarak Bayburt’a bağlamış olduk.” dedi. 

TRABZON SULTANMURAT’A AKTI 
Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı Sultanmurat Yaylası’nda geleneksel olarak düzenlenen şenlikler, binlerce Trabzonlunun katılımı ile gerçekleştirildi. Coşkunun hâkim olduğu şenliğe; Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel, Dernekpazarı Kaymakamı Anıl Adıgüzel, Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, Dernekpazarı Belediye Başkanı Mehmet Âşık ve binlerce vatandaş katıldı. 

SANATÇILAR KEYİFLİ ANLAR YAŞATTI 
Sunuculuğunu Aslan Kar’ın yaptığı programda sahne alan yöresel sanatçılar Cemal Kaygusuz, Hızır Dinçer, Seyfettin Çakıral, Âdem Ekiz ve Cengiz Selimoğlu katılımcılara keyifli anlar yaşattılar. 

ÇOCUKLARINIZI VE TORUNLARINIZI DA GETİRİN
Şenliklere katılan vatandaşlar tarafından büyük ilgi gören Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu; “Bizleri her yıl buluşturan yaylaların şahı Sultanmurat Yaylası Şenlikleri’ne hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Bu şenlikler vesilesiyle kendi kültürümüzü, geleneklerimizi yaşatıyor ve bu kültürü gelecek nesillere aktarıyoruz. Hepimizin burada anıları, hatıraları var. Birçoğumuzun çocukluğu buralarda geçti. Çok zamandır görmediğimiz arkadaşlarımızla, dostlarımızla burada bir araya geliyoruz, hasbihal ediyoruz. Kemençeyle, horonla coşuyoruz. Bu manada şenlikler gerçekten önemli. Benim sizlerden bir istirhamım var. Az önce ifade ettiğim gibi bu geleneğimizin gelecek nesillere aktarılması için herkesin kendi çocuklarını, torunlarını beraberinde getirmesini istiyorum. Gelecek sene burada çok daha fazla çocuk ve çok daha fazla genç kardeşimizin olmasını bekliyorum.” ifadelerini kullandı. 

TARİHİ ANLAMDA ÇOK KIYMETLİ BİR YER 
Sultanmurat’ın çok önemli bir merkez olduğunu dile getiren Başkan Zorluoğlu; “Sultanmurat yaylaların merkezi. Sultanmurat tarihi anlamda da çok önemli bir yer. Biliyorsunuz, burası ismini 4. Murat’tan alıyor. 4. Murat’ın İran seferi sırasında konakladığı, hatta Cuma namazını kıldığı ve o nedenle de ismi Sultanmurat olan bir yer. Tarihi anlamda çok kıymetli. Burada aynı zamanda şehitler tepemiz var. Osmanlı-Rus Savaşı sırasında çarpışmalar esnasında şehit olan 71 Mehmetçik bu topraklarda koyun koyuna yatıyor. Komutanları Yüzbaşı Seyfettin. Başgedikli Sururi olmak üzere 71 şehidimizi buradan bir kere daha rahmetle, minnetle ve şükranla yâd ediyoruz. Onlar bu yaylaların, bu toprakların muhafızlarıdır, manevi komutanlarıdır. Kendilerini tekrar saygıyla anıyoruz. Allah hepsine ve tüm şehitlerimize tekraren rahmet eylesin.” dedi. 

BURADA ÇOK HATIRALARIM VAR 
Kendi çocukluğunun da Sultanmurat’ta geçtiğini belirten Zorluoğlu; “Benim de çocukluğum burada geçti. Okullar kapanırken rahmetli annemle, kardeşlerimle gelirdik. Eylülde okullar açıldığında tekrar dönerdik. Buralarda çok vaktimiz geçti. Bizim yaylamız Sıcakoba. Komar Dağı’nda sıcak sularda çok sığır beklemişim ben. Özellikle hava duman sardığında çok sığır aramışız ortalıkta. Rahmetli babaannem böyle bir çakıyla kurtların ağzını bağlardı. Endişeye mahal yoktu ama biz yine de inekleri bulana kadar epey bir mücadele ederdik. Buralarda çok anılarımız, çok hatıralarımız, çok dostluklarımız, çok arkadaşlıklarımız var. O bakımdan da burası benim için özel önem taşıyor.” şeklinde konuştu. 

SU, KANALİZASYON VE ASFALT SORUNUNU ÇÖZDÜK 
“Allah’a hamdolsun, nasip eyledi Trabzon’a Büyükşehir Belediye Başkanı olduk ve Sultanmurat’a da hizmet etme imkânı bulduk.” diyen Başkan Zorluoğlu; “Geldiğimizde Sultanmurat’ta ciddi bir su problemi vardı. Çok şükür Kemer Dağı’ndan 25 kilometreden getirdiğimiz suyla büyük oranda bu mesele çözüldü. Şimdi ilave bir yatırımla bu suyu sene sonunda güçlendireceğiz. Yine ciddi bir kanalizasyon problemi vardı. Hemen caminin altına kanalizasyonlar akıyordu. Ciddi bir sağlık ve çevre problemi oluyordu. Onu da yaptığımız büyük bir yatırımla elhamdülillah çözmüş olduk. Uzun yıllardır konuşulan Sultanmurat-Limonsuyu-Bayburt yolu biliyorsunuz. Oranın da 13 km’lik kısmını çok güzel bir şekilde asfaltlayarak Bayburt’a bağlamış olduk.” ifadelerini kullandı. 

ŞEHİTLER TEPESİ YENİLENDİ 
Başkan Zorluoğlu; “Geçtiğimiz günlerde burası için büyük önem taşıyan Şehitler Tepesi yenilendi. Balıkesir’e giden değerli Valimiz İsmail Bey sağ olsun, onların ve kaymakamımızın gayretiyle çok güzel oldu. Şehitler Tepesi’ni de geçtiğimiz haftalarda yeniden bu manada hizmete açmış olduk. İnşallah hizmetlerimiz devam edecek. Buraya da, Çaykara’mıza da, 18 ilçemizin tamamına da inşallah çok güzel hizmetler vermeye devam edeceğiz. Buraya biraz da eğlenmeye geldik. Kemençenin coşkusuyla horon oynamaya geldik. Siz değerli hemşehrilerimize, buraya teşriflerinizden dolayı çok teşekkür ediyorum. Şenliğimiz hayırlı uğurlu olsun diyor, hepinizi saygılarımla selamlıyorum.” diye konuştu. 

YILDIRIM: BUNDAN SONRA BİRLİKTEYİZ 
Sultanmurat şenliklerinde bulunmaktan büyük onur ve gurur duyduğunu belirten Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ise; “Sultan Murat Han’ın yüzyıllarca önce burada gelip cuma namazı kıldığı bu yaylada bizim insanımız da yüzyıllardır yaylacılık yapıyor. Bu yaylanın bir Başka özelliği de 1916’da Rus harbinde 71 Mehmetçiğimiz şehit düştü.  Bizden önceki valimiz sağ olsunlar çok güzel bir şehitlik yapmışlar, Büyükşehir Belediye Başkanımız sağ olsun orayı düzeltmiş. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Onlar bize buraları yurt olarak bıraktılar, sahip çıkmak da bizim görevimiz. Bunu söylerken Eren Bülbül’ü de unutmuyoruz. Eren, bugünün şehitlerinden bir semboldür. Eren Bülbül’e de Allah’tan rahmet, kıymetli annesine sabır diliyorum. Büyükşehir belediye Başkanımız en kalabalık şenlik olduğunu söyledi. Bu sizlerle oldu. Ben ‘Bismillahirrahmanirrahim’ dedim başladım. Bundan sonra birlikteyiz inşallah.” dedi.