Toprak Analiz Laboratuarı hizmetini sürdürüyor

Toprak Analiz Laboratuarı hizmetini sürdürüyor

Toprak Analiz Laboratuarı hizmetini sürdürüyor

Toprak Analiz Laboratuarı hizmetini sürdürüyor

 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı bünyesinde 2014 yılında hizmete açılan Toprak Analiz Laboratuarı hizmetini sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi Toprak Analiz Laboratuarında 2018 yılında toplam 1609 adet toprak analizi yapıldı. Gelen numuneler, Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen toprak verimlilik analizleri gereğince ziraat mühendisleri, biyolog ve laboratuar çalışanları tarafından toprak reaksiyonu, toplam tuz, bünye, organik madde, fosfor, potasyum ve kireç açısından analiz edildi.

 

Hazırlanan ?Trabzon İli 2018 yılı Toprak Verimlilik Raporu?na göre, tarım topraklarında yüzde 90,44 kireç miktarının, yüzde 53,62 organik miktarının, yüzde 37,99 fosfor miktarının ve yüzde 17,70 potasyum miktarının düşük olduğu, ayrıca toprakların yüzde 47,93´ünün hafif asit karakterle olduğu açıklandı.

 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon´daki tüm çftçileri bu önemli hizmetten yararlanmaya davet etti. Başkan Gümrükçüoğlu özetle şunları söyledi: ?Yapmış olduğumuz bu analizler, topraklarımız ve çiftçilerimiz için büyük önem taşımaktadır. Çiftçilerimizin kafasında, arazisinde yetiştireceği ürün için hangi gübreyi ne kadar, ne zaman ve nasıl kullanacağına dair sorular vardır. Çünkü karlı bir gübreleme ancak bitkinin isteği olan gübreleri, en uygun zaman ve şekilde toprağa uygulamakla yapılabilir. Bu sebepten toprağı analiz ettirmek, bitkide toksik etki yapmayacak doğru miktarda gübre kullanımı, bol ve kaliteli ürün elde etmeyi ve gereğinden fazla para harcamasının önüne geçmeyi sağlar. Toprağı analiz ettirmeden, neye ihtiyacı olduğunu tespit etmeden yapılan gübre kullanımı (azot, fosfor ve potasyum içeren NPK) çeşitleri sorunlar ortaya çıkarır. Bitkinin ihtiyacından daha az gübre verildiğinde, bitkiler yeterince beslenemediği için iyi gelişemez ve alınan ürün miktarı düşük olur. Gereğinden fazla kullanıldığında ise hem toprağı hem de ürünü olumsuz yönde etkiler. Bütün bu nedenlerden dolayı çiftçilerimizin gübre kullanmadan önce mutlaka toprak analizi yaptırması ve alacağı analiz raporuna göre gübre kullanması gerekmektedir. Böylelikle en tabi kaynağımız olan topraklarımızın kimyasal açıdan kirlenmesini de önlemiş oluruz. Bu nedenle tüm çiftçilerimizi bu hizmetimizden yararlanmaya davet ediyorum.?