TİSAD'DAN HAVAYOLU FİRMALARINA SİTEM

TİSAD

TİSAD Başkanı Çavga, ‘Overbook Uygulaması’nın yolcuları mağdur ettiğini belirterek, bu çılgınlığa bir son verilmesini istedi.

TİSAD'DAN HAVAYOLU FİRMALARINA SİTEM 

TİSAD Başkanı Çavga, ‘Overbook Uygulaması’nın yolcuları mağdur ettiğini belirterek, bu çılgınlığa bir son verilmesini istedi. 

Turizm İşletmeleri Seyahat Acentaları Derneği (TİSAD) Başkanı Murat Çavga, ‘Overbook Uygulaması’nın yolcuları mağdur etmesi konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu.
Turizm İşletmeleri Seyahat Acentaları Derneği Başkanı Murat Çavga şunları kaydetti; 
“Overbook hava yolu taşımacılığında fazla rezervasyon yapmak anlamında kullanılmaktadır ve uçakların dolu olduğu dönemlerde yolcuların mağduriyetine sebep olmaktadır.

190 KİŞİLİK BİR UÇAĞA 210 BİLET
Overbook uygulamasını eleştiren Çavga, Overbook 190 kişilik bir uçağa 210 bilet satmak demektir.
Öngörülü havayolu firmaları uçağı kaçıracak olanları önceden düşünüp koltuklarını boş bırakmamak için yaptığı bir uygulamadır.
Biletini almış ama uçuşa yetişemeyecek, 45 dakika ve 30 dakika kuralından dolayı uçağa binemeyecek yolcuların koltuklarını önceden satması demektir.
Bu durumda Uçakta fazla koltuk satışı olduğu için kontuar erken kapatılır ve yolcu bileti olsa bile uçuşa alınmaz.
Kontuarın kapanmasına da gerek yok. Satılan 210 bilet sahibi içerisinde 190 kişi erken gelmişse olay bitmiştir.Geri kalan 20 kişi zamanında gelmiş olsa bile uçağa Bİ-NE-MEZ.
Elinizde onaylanmış, parasını ödediğiniz biletinizle check-in sırasına geldiğinizde uçakta yer kalmadı lafını duyarsınız ve çıldırırsınız.
Cenazeniz mi var? İşiniz mi var?Sınavınız mı var? Düğününüz mü var? İş görüşmeniz mi var? Askerden teskere mi aldınız? Hiç önemi yok.İstediğiniz kadar bağırın çağırın bir işe yaramaz. 
Önemli olan o uçağın dolu olması ve sizden önce diğer yolcuların biniş kartlarını almış olmasıdır.
O an sizin ve mazeretinizin hiçbir önemi yoktur Erken gelen koltuğu kapmıştır!Bu duruma düşmemek için! Mutlaka ve mutlaka internetten check in yapınız ve mobil biniş kartınızı oluşturunuz.
Mobil biniş kartınızı oluşturmanız demek uçakta koltuğunuzu önceden garantiye almış olmanız demektir. Aksi durumda başınıza böyle bir hal geldiğinde sadece bağırıp çağırmak ile yetinirsiniz!
Hele check-in yapmadıysanız ve uçağın hareket saatine 45 dakikadan az kaldı ise yeni bir bilet almak zorunda kalırsınız.

BU ÇILGINLIĞA BİR SON VERİN ARTIK
Havayolu firmaları çığırından çıkmış bu fırsatçılığı uygulamaya devam etmekte ve yaşanan mağduriyet artık arşa ulaşmaktadır.
Her yıl yoğun zamanlarda yüzlerce binlerce yolcuya mağduriyet yaşatan bu uygulamanın kaldırılması için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Kendi maliyetlerini, satılmış koltuğun boş gitme maliyetini öne sürerek ısrarcı oldukları bu uygulama ile ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması için ilgili kurumlar harekete geçmelidir.
Havayolu firmalarını korumak adına binlerce vatandaşımızın mağdur olmasına devletimizin müsaade etmemesi gerekmektedir.

CENAZE KONTENJANI 
Turizmin yoğun olduğu ve bu yoğunlukla ilişkili uçuşların dolu olduğu şehirlerde yerel halkın bu hareketlilikten etkilenmemesi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın öncülüğünde, ilgili kurumların ve havayolu firmalarının ivedilikle önlem alması gerekmektedir.
Turizmin yoğun olduğu şehirlerde yerel halk uçak bileti bulamamakta ve cenaze, hastalık, düğün, iş görüşmesi, sınav vb. durumlarda oluşan ulaşım ihtiyaçlarında mağdur olmaktadırlar.
Bu durumların içerisinde en önemlisi ve planlanamayanı cenaze durumunda insanlar ultra mağduriyet yaşamaktadırlar.
Havayolu firmalarının tüm uçuşlarında 1.derece akrabalarının ölümlerini belgelendiren kişilere belirli oranda kontenjan ayırması bu mağduriyeti ortadan kaldıracaktır.
En acı gününde, yakınını kaybeden bir kişinin bilet bulamadığı için cenazeye katılamamasının tarifini kelimelerle yapmamız mümkün değildir.
Bilet bulamadığı için aracı ile cenazeye yetişme çabasında yolda kaza yaparak hayatını kaybedenlerin vebalini ödememiz mümkün değildir.
Yönetim kurulumuz ile bizler bu konuda gerekli girişimleri yapıyoruz ancak burada bizlerin girişimleri yetersiz kalabilir. Kamuoyu desteği bizlerin gayretlerini taçlandıracaktır.