TEZGÂHLARIN RENGİ DEĞİŞTİ

TEZGÂHLARIN RENGİ DEĞİŞTİ

Denizlerde av yasağı başlamasıyla birlikte tezgâhlarda yerini alan kültür balıkları el yakarken, halk her zamanki gibi alabalığa yöneliyor

TEZGÂHLARIN RENGİ DEĞİŞTİ     

 

Denizlerde av yasağı başlamasıyla birlikte tezgâhlarda yerini alan kültür balıkları el yakarken, halk her zamanki gibi alabalığa yöneliyor


                 15 Nisan itibariyle hayata geçirilen denizlerde av yasağı sonrası tezgâhlar kültür balıklarıyla doldu. Çeşidin olmasına karşın fiyatların yüksekliği vatandaşı en ucuzu Alabalığa yöneltiyor.

SEZONU ERKEN KAPATTILAR!
Denizlerde av yasağının 15 Nisan´da hayata geçmesine karşın, sezonun daha önce bittiğini vurgulayan Maçkalı balıkçı Ertuğrul Tüfekçi; ?Bilinçsiz avlanma, balıkçılığın sonunu getirdi. Resmi olarak av yasağı 15 Nisan olmasına rağmen biz sezonu 3 ay öncesinden zaten kapatmıştık.? dedi.
Maçka´da, 1962 yılından beri 55 yıldır babadan oğula miras olarak geçen balıkçılığı sürdürmeye devam eden Ertuğrul Tüfekçi, sezonun erken bitmesinin tek suçlusunun bilinçsiz avlanan balıkçılar olduğunu söyledi.

İZMİR´DE HAMSİ ÇIKTI!
?Eskiden her balıkçı kendi bölgesinde avlanırdı. Şimdi bir bölgeye ağ attığınızda aynı bölgeye onlarca tekne birden geliyor, bunun sonucunda da ürken balıklar başka alanlara kaçışıyor. Mesela geride bıraktığımız kış mevsiminde İzmir´de hamsi çıktığına şahit olduk. Nedeni de bilinçsiz avlanan balıkçılar.? şeklinde konuşan Tüfekçi, balık avı sezonun başlamasının ardından balıkçıların Eylül ve takip eden Ekim ayında hamsi avladığını bunun da hamsinin sonunu getirdiğini kaydetti.

SEZONUNDAN ÖNCE BALIK AVLADILAR!
Normalde hamsi avı için Kasım´ın 14´ünde ağ atıldığını ancak buna uyulmayıp aceleci davranıldığını belirten Ertuğrul Tüfekçi; ?Sonuç ortada! Balık avı sezonu üç ay önce mecburi olarak sona erdi. Son aylarda bir umutla Gürcistan´a kadar giden balıkçılar da elleri boş olarak döndü, tutabilenler ise normalde avlamaları gerekenin yüzde 10´unu ancak bulabildi. Hamsi avı sezonu bundan 30 yıl önce Mayıs ayının 15´inde kapanırdı. Ben Nisan ayında hamsi sattığımı bilirim. Şimdiki zamana bakın bir de o dönemle kıyaslayın. ?Bugün balıkçılık var mı-yok mu?´ sorusuna cevabı bulursunuz!? diyen 55 yıllık balıkçılık geleneğinin mirasçısı Ertuğrul Tüfekçi, gerekli eğitim, düzenli denetleme ve bilinçli avlanma olmadıkça balıkçılıkta her geçen yılın bir öncesini aratır hale geleceğini ifade etti.

TERCİHİ FİYATINDAN!
Tezgâhlarda daha çok Alabalık sattıklarını belirten Ertuğrul Tüfekçi, alabalığın dışında Çupra, Levrek, Somon ve olta balıkları ile ithal Uskumrunun yer aldığını ancak fiyatı nedeniyle daha çok alabalığın tercih edildiğini aktardı.
Ali TİRİTOĞLU

destek almadıklarının altını çizen Prof. Dr. Mustafa Kemal Değer, organizasyonun en ufak ayrıntısına varıncaya kadar Yüksekokul personeli tarafından gerçekleştirileceğini kaydetmişti. Sempozyumun açılışı, 20 Nisan Perşembe günü KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Mahmut Goloğlu Kültür Merkezinde gerçekleşirken, oturum ve sergiler ise Sögütlü´de ki Meslek Yüksek Okulunda yapıldı.