TEZGÂHLAR BOŞ KALMIYOR!

TEZGÂHLAR BOŞ KALMIYOR!

Denizlerde av yasağının başlamasıyla birlikte tezgâhlarda yerini alan kültür balıkları eder bakımından tuzlu seyrediyor.

TEZGÂHLAR BOŞ KALMIYOR!

Denizlerde av yasağının başlamasıyla birlikte tezgâhlarda yerini alan kültür balıkları eder bakımından tuzlu seyrediyor.

15 Nisan itibariyle hayata geçirilen denizlerde av yasağı sonrası tezgâhlar kültür balıklarıyla dolarken, fiyatının yüksek olması sebebiyle vatandaş buzhane ürünü balıklara yöneliyor.

SEZON ERKEN BİTTİ
Denizlerde av yasağının 15 Nisan´da hayata geçmesine karşın, sezonun daha önce sona erdiğini belirten Maçkalı balıkçılar, bilinçsiz avlanmanın balıkçılığın sonunu getirdiği görüşünde.
Maçka´da, 1962 yılından beri 55 yıldır babadan oğula geçen balıkçılığın mirasçılarından Engin Tüfekçi (28), sezonun geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi erken bittiğini, bunun da en büyük sebebinin bilinçsiz avlanma olduğunu söyledi.

ZAMANINDAN ÖNCE AVLANMA BALIĞI BİTİRDİ
Normalde hamsi avı için Kasım´ın 14´ünde ağ atıldığını ancak buna uyulmayıp aceleci davranılması sebebiyle sezonun da erkenden sona erdiğini belirten Engin Tüfekçi; ?Balık avı sezonu zamanından bir ay önce mecburiyetten sona erdi. Son aylarda bir umutla Gürcistan´a kadar giden balıkçılar da istedikleri avı gerçekleştiremediler. Bulabilenler ise normalde avlamaları gerekenin yüzde 10´unu ancak bulabildi. Eğir balıkçılar eğitilmez, denetlenmez ve avlanma da bilinçsizce yapılırsa her geçen yıl bir önceki yılı arar hale geliriz.? şeklinde konuştu.

TERCİHİ FİYATI
Maçka´da ömrünün 29 yılını balıkçılığa verdiği emekle geride bırakan ilçenin emektar balıkçılarından Osman Çoban ise tezgâhlarda daha çok Alabalık sattıklarını belirtti. Vatandaşın alıştığı deniz balıklarını tercih etmesi sebebiyle buzhanede bu ürünleri de bulundurduklarını ancak tazesinin yerini tutamadığını da söyleyen Çoban, balıktaki ısrarı devam eden ilçe halkının kültür balıklarıyla bu isteğini karşıladığını ifade etti.

ALABALIK, LEVREK VE SOMON
Maçkalı balıkçılar, tezgâhları dolduran kültür balıkları arasında Alabalığın haricinde Çupra, Levrek, Somon ve İthal Uskumrunun yer aldığını ancak fiyatı nedeniyle daha çok alabalığın tercih edildiğini aktardı.
Kültür balıkları en uygunu 7,5 TL olmak üzere 55TL´ye kadar değişen rakamlarda fiyatlarla satışa sunuluyor.
Ali TİRİTOĞLU