TARIM İLAÇLARININ OLUMSUZ ETKİLERİNE DİKKAT!

TARIM İLAÇLARININ OLUMSUZ ETKİLERİNE DİKKAT!

TARIM İLAÇLARININ OLUMSUZ ETKİLERİNE DİKKAT!

TARIM İLAÇLARININ OLUMSUZ ETKİLERİNE DİKKAT! 

Ziraat Mühendisi Kuturoğlu, tarım ilaçlarına karşı uyardı; “Suya ve toprağa karışan tarım ilaçları besin zincirine girerek zararlı dışındaki türlere de etki etmektedir.” 

ZMO Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Kuturoğlu, Maçkalı çiftçileri, tarım ilaçlarının olumsuz etkilerine karşı uyardı. 

TARIM İLAÇLARINA DİKKAT EDİN! 
Ziraat Mühendisler Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Maçka Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Tarım ilaçları (pestisitler) hedef organizmalara karşı kullanımları sırasında ve sonrasında ekolojik çevreye çeşitli etkenlerle taşınmaktadır. Atmosfere, suya ve toprağa karışan tarım ilaçları besin zincirine girerek kullandıkları zararlı dışındaki türlere de etki etmektedir. Tarım ilaçlarının püskürtülerek uygulaması sırasında bir kısmı evaporasyon ve dağılma nedeniyle kaybolurken, diğer kısmı bitki üzerinde ve toprak yüzeyinde kalmaktadır. Havaya karışan tarım ilaçları rüzgârlarla taşınabilir; yağmur, sis veya kar yağışıyla tekrar yeryüzüne dönebilir. Bu yolla hedef olmayan diğer organizma ve bitkilere ulaşan tarım ilaçları, bunlarda kalıntı ve toksisiteye neden olabilir.” dedi. 

ZARARLIYLA MÜCADELE ZARARA NEDEN OLABİLİR 
İnsanların yıllardır tarımsal zararlılar ve bitki hastalıklarıyla mücadele edebilmek için başvurdukları bu tarımsal savaşın yöntemleri arasında kültürel, biyoteknik ve karantina önlemleri ile mekaniksel, fiziksel, biyolojik ve kimyasal savaş yer almaktadır.” diyen Kuturoğlu önemli bir noktaya dikkat çekti. 
ZMO Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Kuturoğlu, ülkemizde uygulama kolaylığı ve iyi sonuç alınması nedeniyle daha çok kimyasal savaşa başvurulduğunu, bundan dolayı ülkemizdeki tarım ilaçlarının (pestisit) kullanımının çok yaygın olduğunu belirtti. Kuturoğlu sonuç olarak bunun da istenmeyen sonuçlara neden olabileceğini kaydetti. 

UYGULAMAYA DİKKAT EDİN!  
Ziraat Mühendisi Kuturoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü; 
“Tarım ilaçlarının kullanımının artması ile birlikte gerek bu maddelerin uygulamadaki yanlışlıkları gerekse ileri aşamadaki zararları oldukça büyük boyutlara ulaşmış durumdadır. Tarımda kullanılan bitki koruma ilaçlarına karşı bitki hastalıklarının dayanıklılık kazandığının bilinen bir gerçektir. Hastalıklar daha önce uygulanan ilaç dozuyla ortadan kalkmaz, mutasyona uğrar. Hastalığı ortadan kaldırmak için ilaç dozunu artırmak gerekir. Bunun ise hem toprak hem de insana ciddi zararlıları vardır.” dedi. 

TARIM İLAÇLARINI BİLİNÇLİ KULLLANIN 
Böcek öldürücü ilaçların sadece hedef organizmaları öldürmeyip, bunun yanında omurgalı ve omurgasız diğer canlıları da etkilediğini dile getiren Kuturoğlu, ilaçların zararlı etkilerinin ilacın formulasyon tipine, uygulama şekline ve tarımsal arazinin tipine bağlı olarak değiştiğine dikkati çekti. 
ZMO Yönetim Kurulu Üyesi Kuturoğlu; “Sonuçta, tarım ilaçları bilinçsiz ve gereğinden fazla kullanılırsa çevreyi ve bu çevrede yaşayan tüm canlıları olumsuz etkiler. Bu yüzden hem üreticiler, hem de tüketiciler bu konuya gereken hassasiyeti göstermelidirler.” diyerek açıklamasını noktaladı.