TALEPLER BAKAN ALBAYRAK'A

TALEPLER BAKAN ALBAYRAK

TALEPLER BAKAN ALBAYRAK'A

TALEPLER BAKAN ALBAYRAK'A

TOBB’nin organizasyonuyla video konferansa katılan TTSO Başkanı Hacısalihoğlu, Trabzon iş dünyasının taleplerini Bakan Albayrak’a anlattı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) organizasyonuyla video konferans yöntemiyle düzenlenen toplantıda oda-borsa başkanları Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile bir araya geldi. Karadeniz Bölgesi’ndeki oda ve borsalar adına söz alan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, pandemi süreciyle ilgili sektörlerin taleplerini ve çözüm önerilerini Bakan Albayrak’a anlattı.

TOBB’a bağlı 365 oda ve borsa başkanı ile 61 sektör meclis başkanının katılımıyla gerçekleştirilen TOBB Ekonomi Buluşması yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle alınan tedbirler doğrultusunda video konferans yöntemiyle yapıldı. 

“EKONOMİYİ HAREKETE GEÇİRMEYE HAZIRIZ”
Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Kovid-19 salgını sürecinde Bakan Albayrak’ın attığı adımlarla sıkıntılı sürecin en az hasarla geride bırakılacağını ve yeniden büyüme sürecine girileceğini söyledi.
“Ekonomide hayata geçirilen tedbirler ve destekler sayesinde normalleşme konuşulmaya başlandı” diyen Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak ilk günden itibaren kenetlendiklerini, sorunların tespiti ve çözülmesi için gereken katkıyı verdiklerini bildirdi. Hisarcıklıoğlu, sahadan aldıkları bilgileri hızlı şekilde hükümete ilettiklerini, Bakan Albayrak’ın büyük kısmını sonuçlandırdığını dile getirdi.
Bu süreçte bankacılık sistemini harekete geçiren kredi paketlerinin devreye sokulduğunu, Kredi Garanti Fonu'nun kefalet kapasitesini ikiye katlandığını, vergi-SGK ertelemeleri, kısa çalışma ödeneğiyle işletmelerin önemli bir yükten kurtarıldığını anlatan Hisarcıklıoğlu, dinamik bir sürecin başarıyla yönetildiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin belirlediği hedeflere ulaşma noktasında 3 aylık mola şeklinde gördükleri bu sürecin sonunda olunduğunu belirterek, şunları kaydetti;
“Ekonomiyi harekete geçirmeye ve çarkları yeniden döndürmeye hazırız. Bu noktada ihtiyaç duyulan tedbir ve desteklerle ilgili olarak oda-borsa ve sektör meclisi arkadaşlarım çok güzel bir çalışma hazırladılar. Kamu ve özel sektör eş güdümü sayesinde zorlukların aşılabildiğini gösterdiniz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve sizin liderliğinizde tüm bu sıkıntıları da aşarak küresel yarışa kaldığımız yerden devam edeceğiz.”


“COVİD-19 SONRASI DÖNEME EN İYİ ŞEKİLDE HAZIRLANMALIYIZ”
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da; “Tarihi fırsatlara şahit olduğumuz, her alanda daha etkin bir şekilde üretmenin gündemde olacağı bir sürece giriyoruz. Bu üretim kapasitemizi iyi değerlendirirsek, ekonomide yepyeni ve kalıcı bir hikâye yazacağımız bir dönem olacak.” dedi.
Albayrak, tüm dünyayı etkisi altına alan ve küresel ekonomiye ağır bir darbe vuran Covid-19 salgının etkisinin gün geçtikçe azaldığına dikkati çekerek, her gelen verinin normalleşmeye daha da yaklaşıldığını somut bir şekilde gösterdiğini ifade etti.
Sürecin ekonomimize olan etkilerini de gidermek için devreye aldıkları Ekonomik İstikrar Kalkanı ile sanayiciye, çalışana, esnafa bütün vatandaşlarımızla bu süreçte adeta bir koruma kalkanı sağladıklarını dile getiren Albayrak, özellikle Kovid-19 sonrası döneme en iyi şekilde hazırlanmak için yoğun bir mesai harcadıklarını söyledi.
Bakan Albayrak, bu dönemde esnafa, sanayiciye, KOBİ’lere likidite ihtiyaçları için gerekli tüm destekleri seferber ettiklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu;
“İnşallah normalleşme sürecinde, bundan sonraki dönemin ‘yeni normal’ olduğunu göz önünde bulundurarak hızla adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Ekonominin yeni normale hızla adapte olacağını düşünüyorum. Küresel sistemde tedarik zincirlerinin gözden geçirilmesi, üretim alanlarında alternatiflerin oluşturulması, sağlık altyapısının yatırımlardan turizme her alanda öncelik haline gelmesi ile oluşacak. İşte bu dönemde güçlü üretim altyapısı, genç ve eğitimli insan kaynağı, küresel değişimlere hızlı adapte olan iş dünyası ve gelişmiş sanayisi ile Türkiye dünyada yıldızı daha da parlayan ülke olacak.”

KARADENİZ BÖLGESİ’NİN TALEP VE ÖNERİLERİ ANLATILDI
Toplantıda daha sonra her bölgeden bir oda-borsa başkanı bölge sözcüsü olarak bölgedeki iş dünyasının talep ve önerilerini Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a anlattı. Karadeniz Bölgesi’ndeki oda-borsalar adına söz alan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, şunları söyledi;
“Pandeminin başlamasıyla birlikte ekonomiyle ilgili sorunların çözülmesinde Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere sayın bakanımızın yaptığı çalışmalar bizleri memnun edici seviyededir. Bundan dolayı da Cumhurbaşkanımız, bakanımız ve TOBB başkanımıza şükranlarımızı iletiyoruz.
Özel sektörün kamu alacaklarının devlet tahvili veya peşin olarak ödenmesi konusunda önemli bir talebi var. Geçmiş yıllarda da devlet tahvili uygulaması vardı. İnanıyoruz ki bu en kısa zamanda çözülecektir. Üyelerimizin vergi dairesine olan borçlarının ödenmesi konusunda bir vergi affı ve buna bağlı olarak matrah artırımı yapılması çözümünü öneriyoruz. Burada bir taraftan devletimiz gelir sağlarken, diğer taraftan üyelerimizin geçmişten gelen sıkıntıları ve bankalarla olan sorunları da çözülmüş olacak.”

“SOMON BALIĞINI ET VE SÜT KURUMU ALABİLİR”
Başkan Hacısalihoğlu, bölgenin önemli ihraç ürünlerinden biri haline gelen somon balığının ihracatının pandemi nedeniyle yavaşlayabileceğini de vurgulayarak; “Üyelerimizin talebi somon balığıyla ilgili bu yıl için stoklama sorununa karşın Et ve Süt Kurum üzerinden bir pazarlama yapılması yönündedir. Diğer yıllarda ihracat talebi fazla olduğu için buna ihtiyaç olmayacaktır.” dedi.

TURİZM SEKTÖRÜNÜN TALEPLERİ İLETİLDİ
Hacısalihoğlu, bölgenin önemli gelir kaynağı olan turizme de değinerek, şunları söyledi;
“Normalleşme sürecine geçiyoruz. Piyasanın açılmasında turizm önemli konu! Körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan başta olmak üzere bir an önce sınır kapılarının açılması ve gerekli tedbirlerin alınarak Körfez ülkeleri turizminin başlatılması gerek. Charter seferleri başlatılmalı. Sadece Trabzon’da 6 bin civarında konut alarak buraya yerleşmiş Körfez ülkesi vatandaşı var. Bunların gelmesi bile bölge ekonomisini canlandıracaktır. Normalleşme sürecinde uzama olursa turizm ve diğer sektörlere desteklerin sürmesini talep etmekteyiz.”

“FINDIĞA ALAN BAZLI DEĞİL ÜRÜN BAZLI DESTEK VERİLMELİ”
Başkan Hacısalihoğlu, pandemi sürecinde sevindirici haberler de geldiğini vurgulayarak; “340 bin ton iç fındıkla ihracat rekoru kırılacak. Yüzümüzü güldürecek önemli bir rakam. Fındığın sürekli iyi para etmesi bölgenin kalkınması konusunda önemlidir. Hep üzerinde durduğumuz bir konuyu tekrar iletmek istiyorum; alan bazlı destek yerine verim ve kaliteyi artırmak için ürün bazlı desteklerin verilmesi talep edilmektedir.” dedi. Başkan Hacısalihoğlu ayrıca Samsun bölgesinde kanatlı hayvan sektöründe oluşan bazı sorunların çözümünün de gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.