SUYUN ÖNEMİ

SUYUN ÖNEMİ

KTÜ ECZACILIK FAKÜLTESİ DEKANI PROF.DR. FERİDE SENA SEZEN, ?ÖNCELİKLE TRABZON SONRA DA ÜLKEMİZ SU PLANLAMASINI YAPMALI?

SUYUN ÖNEMİ

KTÜ ECZACILIK FAKÜLTESİ DEKANI PROF.DR. FERİDE SENA SEZEN, ?ÖNCELİKLE TRABZON SONRA DA ÜLKEMİZ SU PLANLAMASINI YAPMALI?

Karadeniz Teknik Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feride Sena SEZEN, suyun çağımızda insan sağlığı üzerinde önemli bir yer tuttuğuna işaret ederek, ?Öncelikle Trabzon sonra da ülkemiz su planlamasını yapmalıdır? dedi.

Prof.Dr. SEZEN, Antalya´da 13-17 Şubat tarihleri arasında yapılacak ?Uluslararası su ve sağlık? kongresi öncesinde TRT Trabzon Radyosu´na konuk olarak katıldığı programda yaptığı konuşmada, ülkelerin geleceğe yönelik su planlaması yaptıklarını belirterek, Hollanda´da 2002 yılında ortaya atılan ?su ayak izi? adlı kavramın yıllar geçtikçe geliştirildiğine dikkat çekti.

SEZEN, birey, kurum, kuruluş ve ülkelerin su kullanımını gösteren kavram olan ?su ayak izi? ile devletlerin geleceğe yönelik su planlaması yapabildiğini ve bunlarla politikalar belirlediklerini ifade ederek şunları söyledi:
?Bu çok önemli bir kavram. Ülkeler geleceğe yönelik su planlamalarını buna göre yapabiliyor ve su tasarrufu bilincini geliştirebiliyorlar. Bunun bir de su kullanımına yönelik alt parametreleri var. Mavi, yeşil ve gri su ayak izleri gibi. Bireyler en çok suyu tarımda ve endüstride kullanıyorlar. Gelişmiş ülkelerin su kullanımının dörtte biri endüstride. Su ayak izinde dikkat edilen en önemli parametre gri su ayak izidir. Yani suyu kirletme oranları. Bu tatlı suyu tekrar kullanılabilir hale getirmek için gereken su oranı endüstride çok yüksek. Mesleki olarak da bizi ilgilendiren konu farmasötik ve kozmetik kısmı.?

İlaç üretiminin büyük oranda su kullanımına dayanan bir teknoloji olduğuna da işaret eden Prof. Dr. Sena SEZEN, dünyadaki birçok ilaç firmasının kesintisiz su kaynağı bulabileceği yeri seçtiğini kaydetti. SEZEN, ?Bu da bizi çok ilgilendiriyor. Dünyada su kullanımı bilinci arttıkça biz de kendi alanımızla ilgili ne yapabiliriz. Ona bakıyoruz. Büyük bir ilaç üretim tesisi günde yaklaşık bir milyon litreye yakın su kullanıyor. Ülkemizde ise 100´e yakın ilaç üretim,1500´e yakın da kozmetik üretim tesisi var. Bu yönde neler yapılabilir. Dolayısıyla çok büyük oranda kullanılan ve çıkan su var. Bunun kalitesi ve paylaşımı, ileriye yönelik hesaplanması ilaç endüstrisinin su ayak izi kavramıyla inceleniyor. Çok paydaşlı ve iç içe geçmiş bir konu.? diye konuştu.

Toplumdaki bireylerin su ayak izlerinin de hesaplanabildiğini belirten SEZEN, Ülkeleri bu konuda bilinçlendirmek için bu kavramın ortaya atıldığına da dikkati çekerek,  önemli bir kaynak olan su konusunda ülkemizin ve bölgemizin çok iyi olduğuna işaret etti.

SEZEN, KTÜ Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Murat TOPBAŞ ve ekibinin su ve sağlık konusunda inanılmaz çalışmalar yaparak organizasyonlar gerçekleştirdiğini,  hatta Antalya´daki bu önemli kongreye öncülük yapacaklarını da belirtti. Prof. SEZEN, ?Kongreye KTÜ´den bir ekip ile kongrenin düzenlenmesinden sorumlu kişi olarak Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi  GÜMRÜKÇÜOĞLU da katılacak. Şehir ve üniversite işbirliği içindedir. Bu konulara sahip çıkılması birçok ilden çok daha iyi durumdadır.? İfadelerini kullandı.