SÜMELA’YA BAYRAMDA ZİYARETÇİ AKINI

SÜMELA’YA BAYRAMDA ZİYARETÇİ AKINI

SÜMELA’YA BAYRAMDA ZİYARETÇİ AKINI

SÜMELA’YA BAYRAMDA ZİYARETÇİ AKINI

Maçka Altındere Vadisi’ndeki tarihi Sümela Manastırı’nda yaklaşık 6 yıldır devam eden restorasyon ve kaya güçlendirme çalışmaları geçtiğimiz hafta biterek ziyarete açıldı.

Maçka ve Trabzon turizminin gözbebeği Sümela Manastırı’ndaki restorasyon ve kaya güçlendirme çalışmalarının yüzde 95’lik kısmı tamamlanarak önceki geçtiğimiz Pazar günü hizmete açıldı.   

ARAP TURİSTLERİN SÜMELA’YA İLGİSİ BÜYÜK
Türkiye’nin en önemli inanç turizmi merkezlerinden biri olan Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Vadisi'ndeki tarihi Sümela Manastırı'nda yaklaşık 6 yıl önce başlayan restorasyon ve kaya güçlendirme çalışmalarında yüzde 95’lik bölümü tamamlanarak geçtiğimiz Pazar günü ziyarete açıldı. Manastırda çalışmaların kalan kısmı bu yıl içinde tamamlanacağı ve artık bir daha ziyaretçilere kapanmayacağı belirtilirken, Ramazan Bayramında adeta ziyaretçi akınına uğradı.
Her gün saat 08.00-19.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olan Sümela Manastırını iki günde ziyaretçi sayısı 5 bini geçerken, özellikle Arap turistlerin ilgisi dikkat çekti.


6 YILLIK ÇALIŞMA SONUNDA ZİYARETE AÇILDI
22 Eylül 2015 tarihinde restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılan Sümela Manastırı'nda kaya güçlendirme ve restorasyon çalışmaları 2016 yılı Şubat ayında başlamıştı. 24 endüstriyel dağcı ve 5 mühendisin bulunduğun ekip ile başlayan restorasyon çalışmalarında çelik halat çekme ve sabitlendirme çalışmaları yapılırken büyük boyutlardaki kaya parçalarının stabilizasyonunun sağlanması ve sabitlenmesi gerçekleştirildi. Restorasyon çalışmalarında en iyi ve uzun süreli güvenlik seviyesine ulaştırılması için kaya tutucu bariyerler inşa edilirken Manastır için büyük tehlike oluşturan 10 bin tonluk kaya 16 metrelik demir ile birleştirilerek sabitlendirildi.

ZİYARETÇİ SAYISINDA ÖNEMLİ ORANDA ARTIŞ BEKLENİYOR
Yurt içi ve yurt dışından ziyaretçi akınına uğrayan Sümela Manastırı, yaklaşık 2 yıl süren pandemi dönemi ve 6 yıl kadar süren restorasyon çalışmaları dolayısıyla ziyaretçi sayısında önemli ölçüde azalma olmuştu.
Manastırda restoran çalışmalarının büyük oranda tamamlanmasının ardından bu yılki turizm sezonunda ziyaretçi sayısında önemli oranda artış yaşanması beklenirken yapılan tadilat çalışmaları beğenildi.