SÜMELA ELEŞTİRİLERİNE MUMCU'DAN CEVAP

SÜMELA ELEŞTİRİLERİNE MUMCU

Trabzon’da her zaman tartışma konusu haline gelen tarihi eser ve tarihi mekânların restorasyonu yine sorun olmayı sürdürüyor.

SÜMELA ELEŞTİRİLERİNE MUMCU'DAN CEVAP

Trabzon’da her zaman tartışma konusu haline gelen tarihi eser ve tarihi mekânların restorasyonu yine sorun olmayı sürdürüyor.

Son günlerde 5 yıl boyunca kapalı kalan Sümela Manastırı’nın restorasyon sebebiyle yeniden kapanacak olması restorasyonların doğru veya işi bilen kişilerce yapılıp yaptırılmadığı sorusunu akıllara getiriyor.

RESTORASYON SÜRECİ ELEŞTİRİ KONUSU
Muhalefet partisinden çok sayıda ismin; “Yıllarca kapalı kaldı, riskli kayalar düşürülüyor’ dendi, ‘kış aylarında çalışma yapılamıyor ondan uzadı’ dendi. Şimdi yeniden ‘risk var’ denip ‘restorasyon için kış mevsiminde kapanacak’ deniyor. Bir önceki restorasyon güya 2 yıl sürecekti 3 oldu 4 oldu 5 oldu. İş bilmez müteahhitler yüzünden Trabzon turizmde hep kaybeden oluyor’ şeklinde eleştiriler yapıldı.

HEPSİ ÜST ÜSTE GELİNCE!
Hali hazırda Trabzon Müzesi’ndeki restorasyonun da yıllarca sürebileceği işi alan firmanın kaçtığı başka bir firmanın geldiği onunda sağlıklı bir şekilde işi yapamadığı öne sürülüyor.
Atatürk Köşkü’nün de tadilata gireceği Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından duyurulmuştu.
Hepsi üst üste gelince yapılan eleştirilerde haklılık payı da ortaya çıkıyor.


MUMCU’DAN ELEŞTİRİLERE SERT TEPKİ
Sümela ile ilgili eleştirilere geçtiğimiz hafta içi (3 Kasım) AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu’dan açıklama geldi. Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Mumcu; “Sümela Manastırı’nın kaya düşmesi riski nedeniyle tekrar kapatılmasını eleştiren müzmin muhalefet yapılan onca güzel imalatı ve restorasyonu, açılmayan yerlerin açıldığını neden görmez. Kaya düşmesi sonucu bir canın zarar görmesini ister misiniz?” ifadelerini kullandı.

ELEŞTİRİLERİN ARDI ARKASI KESİLMİYOR
Mumcu’nun bu açıklamasına bir kesim destek verirken bir kesim ise şu şekilde bir eleştiride bulundu; “Avrupa’yı gezip görenler bilirler. Yıllarca bitmeyen tarihi eser restorasyonları vardır ama yapıları kapatmazlar genelde dışarıdan ziyarete açık olur tadilat bölümü kapalı olur. Bu nedenle tadilatın bitmemesini eleştirmek yersiz ama her yıl aylarca tadilat nedeniyle buraları kapatmak da veya kapatılacağını duyurmak da bir o kadar anlamsız ve yanlış bir uygulamadır.”

BU TARTIŞMA DAHA ÇOK DEVAM EDER
Öyle görünüyor ki Sümela Manastırı’ndaki restorasyon süreci bir süre daha tartışmaları gündemde tutmaya devam edecek.