SORUN VARSA ÇÖZÜMÜ DE VAR!

SORUN VARSA ÇÖZÜMÜ DE VAR!

SORUN VARSA ÇÖZÜMÜ DE VAR!

SORUN VARSA ÇÖZÜMÜ DE VAR! 

Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Kuturoğlu, tarımın ve tarımda üretimin önemine değindi. 

Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafi konum ve iklim yapısınınAllah’ın bu ülkeye sunduğu bir lütfu olduğunu hatırlatan Maçka Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu; “Bu lütuf nedeniyle üretmek gibi insanlığa borcumuz vardır ve bu borcun gerekleri yerine getirilmelidir.” dedi. 

İNSANLIĞA BORCUMUZ VAR! 
Maçka Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi ve Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Kuturoğlu, şunları kaydetti; 
“Tarım toplumundan, sanayi toplumuna geçtik geçiyoruz derken tarımın önemli bir üretim faaliyeti olduğunu maalesef unuttuk. Türkiye tarım gibi önemli bir üretim faaliyetini sürdürmeye devam etmek zorundadır. Çünkü ülkemizin içinde bulunduğu coğrafi konum ve iklim yapısı tanrının ve doğanın bu ülkeye sunduğu bir lütuftur. Bu lütuf nedeniyle üretmek gibi insanlığa borcumuz vardır ve bu borcun gerekleri yerine getirilmelidir.
Türkiye çok farklı coğrafi bölgelere ve farklı iklim yapılarına sahip olup, ülkemizin her yanında çok zengin gen kaynakları bulunmaktadır. Bu nedenle, bu zenginlikten insanlık mahrum edilmemelidir. Nitekim çiftçimizde insanlığın kendisine yüklediği görevin bilinci ile üretim faaliyetini aksatmadan yerine getirmektedir.

OLAĞANÜSTÜ BİR COĞRAFYADA BULUNUYORUZ 
Ülkemiz olağanüstü bir coğrafyada bulunmaktadır. Doğru üretim ve pazarlama politikalarının oluşturulması halinde, dünya nüfusunun en kalabalık ve en zengin ülkelerine yakınlığı gibi avantajıyla bu ülkelerin gıda ihtiyacının tek başına Türkiye’den karşılanması bile hiç uzak bir ihtimal değildir.
Tarımsal üretim yapan çiftçilerimizin toprağa tutunma, bulundukları yöreye bağlı kalma istekleri çok yoğundur. İnanılmaz bir üretim arzuları vardır. Arkalarından hiçbir desteklenme beklentisi olmadan dört mevsim, yedi iklim, büyük bir fedakârlıkla üretim yapabilirler. Dünya tarımının ve tüketicisinin böylesine enerjik bir üretim grubuna ihtiyacı vardır.

KÜÇÜK BAHÇELERİN ÜRETİCİSİ, KÜÇÜK TÜCCARLARIN SATICISIYIZ! 
Avantajlarımıza rağmen, üretimde verimliliği yakalayamıyor, maliyetleri düşüremiyor, kendimiz için işletme modeli oluşturamıyoruz. Sermaye biriktiremiyoruz. Biz hala küçücük bahçelerin üreticisi, küçük tüccarların satıcısıyız. Bu nedenle, ülkemiz tarımının en önemli sorunu olan parçalı arazi sorunu ne pahasına olursa olsun mutlaka çözüm bulmalıdır.
Ülkemiz tarımında inanılmaz bir plansızlık hâkimdir. Tarım, hiçbir kuralın olmadığı yegâne üretim alanıdır. Yapılan hiçbir üretim tipi için izin gerekmez. Bu nedenle, tıpkı kentlerin planlandığı gibi, tarımında planlanması gerekir. Dileyenin dilediği yerde, dilediği üretim modelini uygulaması yerine, bölgeler için en uygun üretim tipleri belirlenmeli ve o tipler desteklenmelidir.Tarım alanlarının sınırları belirlenmelidir. Tarım alanlarının yok edilmesinin önleneceği kurallar tavizsiz bir şekilde uygulanmalıdır.” 
Ali TİRİTOĞLU