SOMON FESTİVALİ SONA ERDİ

SOMON FESTİVALİ SONA ERDİ

SOMON FESTİVALİ SONA ERDİ

SOMON FESTİVALİ SONA ERDİ 

1 ton somon ve 10 bin balık – ekmeğin ikram edildiği ve bu yıl ikincisi düzenlenen Somon Festivali sona erdi. 

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, ikincisini düzenledikleri Türk Somonu Festivali’ne katkıda bulunan tüm sektör temsilcilerine, firmalara, katılan şeflere, destek veren kurumlara teşekkür ederek; “Amacımız festivalimizi uluslararası alana taşıyıp Türk Somonunun dünya pazarından daha fazla pay almasını sağlamaktır. Festival alanında oda üyesi firmalarımızdan sağlanan 1 ton somon; 10 bin balık – ekmek ve açık büfe yemeklerle vatandaşlarımıza ikram edildi.” dedi.

1 TON SOMON TÜKETİLDİ, 10 BİN BALIK – EKMEK DAĞITILDI.
Başkan Çelebi, festival alanında oda üyesi firmalardan sağlanan 1 tona yakın somon tüketildiğini belirterek; “Gerek şeflerimizin ellerinden çıkan açık büfe yemeklerde, gerekse 10 bin balık – ekmek olarak 1 tona yakın somon vatandaşlarımıza ikram edildi. Herkes tattığı lezzetlerden memnun oldu. Amacımız gelecek yıl festivalimizi uluslararası boyuta taşımak, belki yabancı şefleri de davet etmek ve Türk somonu lezzetiyle onları da tanıştırmak olacak.” diye konuştu.

ÜNLÜ ŞEFLER RESTORANLARDA TADIM YAPTI
Türk Somonu Festivali’ne katılan Türkiye’nin önde gelen şefleri ayrıca Gastronomi Turu kapsamında Trabzon’daki restoranlara giderek tadım yaptı. Başkan Çelebi’nin de katıldığı gastronomi turuna katkıda bulunan restoranlara da Çelebi ve ünlü şefler tarafından plaket takdim edilerek katkıları için teşekkür edildi.

“DESTEK VEREN HERKESE ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM”
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Türk Somonu Festivali’nin ikincisinin 23 – 24 Haziran tarihlerinde Ganita’da organize edildiğini belirterek; “Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanlığımız ile düzenlediğimiz festivalimize, Ticaret Borsası, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği de destek verdi. Her kurumumuza ayrı ayrı şükranlarımızı sunuyorum” dedi. Başkan Çelebi sözlerini şöyle sürdürdü; 
“Türk somonu tedarikçilerimiz Polifish, Yomra Su Ürünleri, Omega61, Sağdıçlar Balıkçılık, Akerko, Dunapack Packaking firmalarına; Gastronomi Turu sponsorlarımız Kaan Olta Balık, Fevzi Hoca, Cephanelik, Foleya ve Balıkçım restoranlarına, Ganita’da son derece güzel bir pişirme alanı kuran Mutfak Sponsorumuz İnoksan’a, konuklarımızın rahatı için ellerinden geleni yapan konaklama sponsorlarımız Foleya Otel, Novotel, Zorlu Grand Otel ve Hilton Trabzon’a teşekkür ediyorum. Festivalimizin planlanması ve tamamlanması için çalışan başta yönetim kurulu üyelerimiz olmak üzere herkese şükranlarımı sunuyorum.”

“ŞEFLERİMİZ FESTİVALE DEĞER KATTI”
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, 2. Türk Somonu Festivali’ne katılarak gastronomi turlarında yer alan, festival alanında workshop düzenleyen ünlü şefler Doğa Çitçi, Hazer Amani, Eyüp Kemal Sevinç, Akif Budak ve Özlem Mekik’e; ayrıca açık büfedeki somon lezzetlerini hazırlayan Trabzon’daki şeflere ve Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü’ne de teşekkür ederek; “Festivalimizin yıldızı tabii ki şeflerimizdi. Somonla yapılabilecek onlarca lezzeti halkımızın beğenisine sundular. Ayrıca değişik pişirme teknikleri ve tariflerle somonun sofralarımızda daha değişik ve besleyici şekillerde yer almasına katkıda bulundular. Tüm şeflerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi. Çelebi, festivalin söyleşi bölümünde somonun sağlığa faydaları konusunda vatandaşları bilgilendiren Diyetisyen Cansu Kargu Karacaoğlu, Uzm. Dr. Dila Mete Peker ve Prof. Dr.  Sevim Köse’ye de teşekkür etti.

“AMACIMIZ TÜRK SOMONUNU DÜNYAYA TANITMAK”
Başkan Çelebi, yıllık ihracatı 360 milyon doları geçen, gelecek yıllarda Trabzon’un ve bölgenin ihracat kalemleri arasında hızla yükselecek olan somonun dünyada daha fazla tanınmasını sağlamak ve tescilini yapmak istediklerini de belirterek; “Somonumuzun lezzetine ve besleyiciliğine güveniyoruz. İhracat talebini karşılamak, bunun yanında iç piyasada tüketimini de artırmak için üretim alanlarının genişletilmesi ve yeni tesisler açılması için çaba sarf ediyoruz. İçinde su ürünleri üreticilerinin de yer alacağı Tarım İhtisas OSB’si kurulması için de çalışmalarımız var” dedi.

Türk Somonu Festivali, Ganita’da deniz üzerinde kurulan sahnede Necdet Kaya ve Eypio konserleriyle sona erdi.