SİGORTA SEKTÖRÜNÜN BÜYÜMEYE İHTİYACI VAR!

SİGORTA SEKTÖRÜNÜN BÜYÜMEYE İHTİYACI VAR!

TTSO Meclis Üyesi İbrahim Sertel, Türkiye ve Trabzon’da sektörün durumunu aktardı, Türkiye’de sigorta sektörünün büyümeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

SİGORTA SEKTÖRÜNÜN BÜYÜMEYE İHTİYACI VAR! 

TTSO Meclis Üyesi İbrahim Sertel, Türkiye ve Trabzon’da sektörün durumunu aktardı, Türkiye’de sigorta sektörünün büyümeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TTSO) sigorta sektöründeki üyelerinin bulunduğu 26’ncı meslek komitesinden meclis üyesi İbrahim Sertel, Türkiye’de ve Trabzon’da sektörün durumunu, geleceğini ve sorunlarını anlattı. Sertel, Türkiye’de sigorta sektörünün büyümeye ihtiyacı olduğunu, bunun da üretilen primlerin artmasıyla sağlanacağını kaydetti.
TTSO Meclis Üyesi İbrahim Sertel, ihtiyaç olduğunda alınamayacak tek şeyin sigorta olduğunu belirterek, sektörde geçmişte iki şirkete el konulduğunu, bugünlerde de iki şirketin daha üretim yapmasının durdurulduğunu hatırlattı.

TÜRKİYE’DEKİ TOPLAM PRİM ÜRETİMİ 838 MİLYAR 478 MİLYON
Sigorta ürünlerinin çeşitlendirilmesi, dijitalleşme ve müşteri odaklı hizmet anlayışının ön plana çıkarılmasının büyük önem taşıdığını kaydeden İbrahim Sertel şöyle konuştu; 
“Devletin desteği ve farkındalık kampanyalarıyla sektörde büyüme sağlamak için önemli adımlar atılmaktadır. Sonuç olarak Türkiye'deki sigortacılık sektörü henüz potansiyelinin tamamını kullanmamış durumda. 2025 yılı itibariyle sektördeki büyümeyi desteklemek hem bireysel hem de kurumsal düzeyde sigorta bilincini artırmak için birlikte hareket etmeliyiz. Türkiye Sigorta Birliği'nin yayınladığı 2024 yılı aralık sonu prim üretimi verilerine göre toplam prim üretimi 838 milyar 478 milyon lira olarak gerçekleşti. Toplam prim üretiminin 738 milyar 574 milyon lirası hayat dışından gelirken 99 milyar 904 milyon lirası hayat sigortası tarafından geldi.”

TRAFİĞE KAYITLI TOPLAM TAŞIT SAYISI 31 MİLYON 788 BİN 619’A ULAŞTI
TTSO Meclis Üyesi İbrahim Sertel, TÜİK’in 2025 mart ayı kara taşıtları istatistiklerine göre, Trabzon’da trafiğe kayıtlı toplam araç sayısının 272 bin adete yükseldiğini, Türkiye genelinde ise trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısının 31 milyon 788 bin 619’a ulaştığını söyledi. Sertel, bu taşıtların ayrıntıları hakkında da şunları söyledi; 
“Türkiye’de mart ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı taşıtların yüzde 51,9’unu otomobil, yüzde 20,1’ini motosiklet, yüzde 14,9’unu kamyonet, yüzde 7,2’sini traktör, yüzde 3,2’sini kamyon, yüzde 1,7’sini minibüs, yüzde 0,7’sini otobüs ve yüzde 0,3’ünü özel amaçlı taşıtlar oluşmaktadır.”

SON BİR YILDA MİNİBÜS VE OTOMOBİLDE ARTIŞ, DİĞER TAŞITLARDA AZALIŞ VAR
Sertel, mart ayında geçen yıla göre yüzde 13,7 azalarak 195 bin 682 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldığını kaydederek şöyle konuştu; 
“Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı minibüste yüzde 9,3, otomobilde yüzde 7 artarken traktörde yüzde 43,1, motosiklette yüzde 31,4, özel amaçlı taşıtta yüzde 29,4, kamyonda yüzde 9,2, otobüste yüzde 8,6 ve kamyonette yüzde 3,3 azaldı.”

TRAFİK SİGORTALARININ VE KASKOLARIN DURUMU
TTSO Meclis Üyesi İbrahim Sertel trafik sigortalarındaki aşırı artışların her şeye rağmen yetersiz kaldığına, şirketlerin sigorta yapmama eğiliminin olduğuna dikkat çekerek; “Trafik sigortası yapılmayan araçlar trafikte tabiri caizse deli mayın gibi dolanıyor. Sigortalılar karşısında acente arkadaşlarımız zor durumda kalmaktadırlar. Çünkü fiyat veriyorlar, sigortalı yapalım diyor, fakat bu sefer de şirket onay vermiyor. Şirket ve acente arasında yaşananları sigortalı bilmiyor, bazen de işine gelmiyor. Bizim acentelik olarak çözümümüz kaskosu olana tabandan trafik sigortası yapmaktır” dedi.

TRAFİK SİGORTASINDA ÖNEMLİ ZARAR
Sertel, 2024 sektör sonuçlarına göre trafik sigortasında eksi 17 milyar 6 milyon 194 bin TL seviyesinde zarar oluştuğunu buna karşın kaskoda karlılığın 25 milyar 666 milyon 710 bin TL seviyesinde olduğunu belirtti. Sertel, Türkiye’deki prim üretim miktarları hakkında şu bilgileri paylaştı; 
“Kasko Prim Üretimi 112 milyar 590 milyon 975 bin TL, Trafik Prim Üretimi 185 milyar 369 milyon 400 bin TL (Yeşil kart dahil), Trafik Yangın Üretimi 16 milyar 177 milyon 965 bin TL (Konut özelinde ayrı bir veri yayınlanmıyor, Kasko Teminat Adedi 9 milyon 289 bin 703, Trafik Teminat Adedi 25 milyon 856 bin 708 (Yeşil kart dahil) ve Sivil Teminat Adedi 5 milyon 526 bin 898”

GÜVENDİĞİNİZ ACENTE İLE ÇALIŞIN
TTSO Meclis Üyesi İbrahim Sertel sigorta yaptırılırken dikkatli olunması gerektiğini belirterek şu uyarılarda bulundu; 
“Kişinin dolandırılmaması ve doğru poliçe üretilebilmesi için en güvenilir kaynağın bilinen Sigorta Acentesi olduğunu vurgulamak gerekir. Sigorta yaptırmak isteyen kişi tanıdığı, bilgisine güvendiği her zaman destek alabileceği acente ile çalışmalı, kurumsal hareket etmeli. Sigorta, masraf değil yatırımdır. Bu sebepledir ki; acentenizi iyi seçin ve kurumsal olun. Hasardan sonra acente desteği önemlidir. Sigorta Hukuku farklıdır. Trafikte zaten dünyada kar etmeyi bırakın şirketler zarar etmeme derdindedir. Bugüne kadar trafik sigortaları maliyetlerini tespit edememiş ve edemeyenlere ayak uydurmaya kalkışan şirketler geçmişten gelen hasarlar ile yoğun mücadele etmektedirler. Trafik Sigortasını sizin bir sene sonra yenilediğinizde işiniz bitiyor olabilir fakat Sigorta Şirketinin 10 yıl o poliçe ile işi bitmiyor. Son gün bile hasar dosyası açılabiliyor. Bir Trafik Sigortasında araç başına maddi 300 bin, kaza başı maddi 600 bin, kişi başı sakatlık ve ölüm teminatı 2 milyon 700 bin, kaza başı sakatlık ve ölüm teminat 13 milyon 500 bin, kişi başı sağlık gideri 2 milyon 700 bin, kaza başı sağlık gideri 13 milyon 500 bin lira trafik sigorta teminat bulunuyor. Kurumsallık sadece prim tarafına bakılarak yürümez. Öncelikle nelere ihtiyaç duyduğumuzun tespitini yapmak gerekli. Bu da yetmez hangi Acente ile çalıştığınız önemli. Eğer sürekli istediklerinize göre yönleniyorsa bir yerde sorun var demektir. Kendini yenileyebilen, Sigorta Kanununu iyi bilen Acente tavsiyemizdir. Sıkıştığında topu taca atan değil. Acente ile aile ilişkileriniz, akrabalık ilişkileriniz hatta güç ilişkileriniz olabilir. Kurumsallığın gerektirdiği gibi profesyonelce ilerlemiyorsanız bazı duygular ön plana geçiyorsa gelecekten kaygı duyabilirsiniz. Sigortacılık poliçe yapıp işin bittiği anlamına gelemez. Doğru poliçeyi yapmak ve kötü günde de etkili olmayı gerektirir.”

BANKA VE BAYİLER
İbrahim Sertel, bankaların kanun gereği kredi verdiklerinde sigorta zorunlu tutamayacaklarını, ancak yetkili bayiler dahi satışta zorunlu tutmakta olduğunu anımsattı. Sertel şöyle devam eti; 
“Acentenin rakibi o kadar çok ki; işi sadece Sigorta Acentesi olanın ekmeğine göz dikmek ne oluyor. Empati kurmak zor mu? Bir de bu işleri yapabilmek için aba altından sopa göstermek dahil her yola başvurup savaşıyorlar. Adil olmadığı gibi ne etik ne kanuni.”

TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI
Sertel, tamamlayıcı sağlık sigortasının bugüne kadar en yaygın ve ihtiyaç duyulan sigorta sıralaması arasında üst sırada olduğunu belirterek; “Sağlık hayatımızın önceliği olduğundan bu sigorta vazgeçilmez olarak durmaktadır. Aile olarak yaptıracağınız bu poliçe ile özel hastanelerde ücretsiz tedavi olabilirsiniz. Seyahat halinde bile Türkiye’nin her yerindeki hastanelerde geçerlidir” dedi.

6 ŞUBAT DEPREMLERİNDE 1.2 MİLYAR ÖDENDİ
Doğal Afet Sigorta Kurumu’nun (DASK) 6 Şubat depremlerinde 1.2 milyar hasar ödeme yaptığını ifade eden Sertel, bu rakamın Düzce depreminde ise 13 Milyon TL olduğunu, DASK Poliçelerinin yaptırılmasının önemli olduğunu hatırlattı.

TARSİM YÜZDE 50 DEVLET DESTEKLİ
Sertel, devlet destekli sigortalardan geri kalınmaması gerektiğine de işaret ederek hayvancılık ve tarım sigortalarının yüzde 50 devlet destekli olduğunu kaydetti.

BİREYSEL EMEKLİLİK SİGORTASI
Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) devlet katkısı sayesinde insanların birikimlerini arttıracağı güvenli ve kazançlı bir emeklilik sistemi olduğunu belirten Sertel şöyle konuştu; “Devlet desteği yüzde 30 olup, ayrıca döviz, altın ve benzeri yatırımlarda yapılabiliyor. Türkiye’de nüfusun yüzde 25,5 çocuklardan oluşuyor. Çocukların yüzde 6,88’inde BES bulunuyor. Bu oran 2023 de 5,78’di. En çok BES yapılanlar yeni doğanlar. Çocuk nüfusu 2040 yılında yüzde 17,9 olacağı tahmin ediliyor. Bunun önemi daha artıyor.”
TTSO HABER SERVİSİ