?SEBEBİ BİZİZ!?

?SEBEBİ BİZİZ!?

Açgözlülüğün balığın sonunu getirdiğinin altını çizen 56 yıllık balıkçılık geleneğinin mirasçısı Ertuğrul Tüfekçi, sezonun çok daha önce bittiğini kaydetti.

?SEBEBİ BİZİZ!?

Açgözlülüğün balığın sonunu getirdiğinin altını çizen 56 yıllık balıkçılık geleneğinin mirasçısı Ertuğrul Tüfekçi, sezonun çok daha önce bittiğini kaydetti.

Denizlerde 15 Nisan itibariyle başlayan av yasağı geride beklediği gibi bir sezon yaşayamayan yüzlerce balıkçı, ucuz balık yeme fırsatı bulamayan binlerce vatandaş bırakırken, yıllarını bu mesleğe adamış Ertuğrul usta, balıkta yaşanan yokluk ve pahalılığın sebebini ?açgözlü insanlar´ olarak açıkladı!

CİDDİ AZALMA VAR!
Balıkçılar 15 Nisan itibariyle başlayan ve 1 Eylül´e kadar devam edecek av yasağı sonrası sezonu kötü geçirmenin şikâyetini ededursun, bu sezon tutulan balık miktarında yüzde 60´lara varan oranda azalma olduğu bildirildi.
Balığın özellikle de hamsinin az olması Karadenizli balıkçıların çoğunu Gürcistan´a kadar iterken bu durum balık fiyatlarına da olumsuz yansıdı.
Denizlerde av yasağının 15 Nisan´da hayata geçmesine karşın, sezonun daha önce bittiğini vurgulayan Maçkalı balıkçı Ertuğrul Tüfekçi ise; ?Bilinçsiz avlanma, balıkçılığın sonunu getirdi!? dedi.

?BALIK ÜRKÜP KAÇIYOR!?
Eskiden her balıkçının kendi bölgesinde avlandığını hatırlatan Tüfekçi; ?Şimdi bir bölgeye ağ attığınızda aynı bölgeye onlarca tekne birden geliyor, bunun sonucunda da ürken balıklar başka alanlara kaçışıyor. Mesela geride bıraktığımız kış mevsiminde İzmir´de hamsi çıktığına şahit olduk. Nedeni de bilinçsiz avlanan balıkçılar.? şeklinde konuştu.
Balık avı sezonun başlamasının ardından balıkçıların Eylül ve takip eden Ekim ayında hamsi avladığını bunun da hamsinin sonunu getirdiğini dile getiren Tüfekçi, normalde hamsi avı için Kasım´ın 14´ünde ağ atılması gerektiğini, buna uyulmayıp aceleci davranıldığı için sezonun da erken bittiğini kaydetti.

?YOKLUĞUN SEBEBİ BALIKÇILAR!?
Her sezon artan bir şekilde yaşanan balık yoksunluğuna bizzat balıkçıların kendisinin sebep olduğunu söyleyen yılların balıkçısı Maçkalı Ertuğrul Tüfekçi, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
?Türkiye´deki denizlerde hamsi bolluğu var! Hele Karadeniz´de her dönem hamsi olur! Dükkânlarımızda ?hiç hamsi yok´ dediğimiz zamanlarda bile mutlaka hamsi vardır ama miktarı azdır. 20 sene öncesine kadar hamside hiç sıkıntı olmazdı ancak denetleme de vardı. Herkes tek tekneyle balığa çıkar ve günlük taze tüketim olurdu tezgâhlarda. Şimdi ise balıkçı tek kayıkla yetinmiyor üç kayıkla geziyor. Böyle olunca biri dolduğunda diğeri, o dolduğunda diğeri derken sadece teknesini değil, peşindeki tüm kayıkları dolduruyor. Bu sebepten hamsinin kalmayacağını düşünen diğer balıkçı tekneleri de aynı uygulamayla denize açılınca paniğe kapılan hamsi de bulunduğu bölgeyi terk etmek zorunda kalıyor!?
Kayıkçının kendisi dışında bir de komisyoncu için avlanma yaptığını artan balığın da çoğunun ihraç edildiğini belirten balıkçı Ertuğrul usta; ?Bu nedenle bize Eylül ve Ekim ayında hamsi sattırdılar. Normal şartlarda yasaktır.? dedi.

?HAMSİ PALAMUTUN ALTERNATİFİ DEĞİLDİR!?
Maçkalı balıkçı Ertuğrul Tüfekçi, açıklamasına şöyle devam etti;
?Eylül-Ekim ayı palamut zamanıdır. Balıkçı ağ atıyor bakıyor palamut yok, hemen hamsi avına yöneliyor. Olmaması gereken oluyor. Hamsi palamutun alternatifi değildir, ?palamut çıkmayınca hamsi avlayalım´ diyemezsiniz! Bu aylarda hamsinin gelişme aylarıdır. Hamsi gelişecek Kasım,Aralık,Ocak ve Şubat aylarında avlanması gereken hamsiyi Eylül ve Ekim aylarındaki iki aylık süreçte toplayıp alıyorlar. Eylül ve Ekim aylarında normalde hamsi gelişir. Kilo alır boy atar,Ekim ayındaki hamsiyi kilo alıp boy atmasına fırsat vermeden toplayıp alıyorlar.

?KARADENİZ´DE 4 AYLIK HAMSİ OLUR!?
Eylül ve Ekim ayında bize hamsi tutturmasın sattırmasınlar iddia ediyorum Karadeniz de tam dört aylık hamsi olur hem de bol bol olur. Ben bu işi çocukluğumdan beri yapıyorum. Babamın balıkçılık yaptığı döneme bakıyorum bu işin geçmişine bakıyorum, şu anda kayıkçılardan bahsediyorum. Bir kayığın normalde bir tane olması gerekirken üç tane yardımcı teknesi oluyor. Mesela günlük bir tekne çıkarma hakkı varken ortalama 12-13 ton bu oran bir anda 40-50 tona çıkıyor. Bunu misliyle çıkarıyor, artan da komisyoncuya ve diğer ortaklara gidiyor ama mevsiminde çıkması beklenen hamsinin de bu sefer esamisi okunmuyor!?

?GEÇMİŞLE BUGÜNÜ KIYASLAYIN!?
Bundan dolayı her sene yaşanan şikâyetlerin nakarat gibi tekrarlandığını ve böyle giderse tekrarlanmaya da devam edeceğini aktaran Ertuğrul usta;
?Sonuç ortada! Balık avı sezonu üç ay önce mecburi olarak sona erdi. Son aylarda bir umutla Gürcistan´a kadar giden balıkçılar da elleri boş olarak döndü, tutabilenler ise normalde avlamaları gerekenin yüzde 10´unu ancak bulabildi. Hamsi avı sezonu bundan 30 yıl önce Mayıs ayının 15´inde kapanırdı. Ben Nisan ayında hamsi sattığımı bilirim. Şimdiki zamana bakın bir de o dönemle kıyaslayın. ?Bugün balıkçılık var mı-yok mu?´ sorusuna cevabı bulursunuz!? dedi.
Maçkalı balıkçı Ertuğrul Tüfekçi, gerekli eğitim, düzenli denetleme ve bilinçli avlanma olmadıkça balıkçılıkta her geçen yılın bir öncesini aratır hale geleceğinin altını çizdi.
Haber ve Fotoğraflar:
    Ali TİRİTOĞLU