SALYANGOZDA SONBAHAR SEZONU İKİNCİ KEZ BAŞLADI

SALYANGOZDA SONBAHAR SEZONU İKİNCİ KEZ BAŞLADI

SALYANGOZDA SONBAHAR SEZONU İKİNCİ KEZ BAŞLADI

SALYANGOZDA SONBAHAR SEZONU İKİNCİ KEZ BAŞLADI

21 yılın üzerine salyangoz sezonunda ikinci alımı geçen yıl başlatan Maçka Balıkçılık sahibi Osman Çoban, bu yılki sonbahar alımlarına start verdi.

1999 yılına kadar yılda 2 kere yapılan salyangoz alımı Samsundaki fabrikadan gerekli talep gelmeyince sadece ilkbahar sezonunda gerçekleştirilirken, geçen yıl başlatılan yeni alım politikası gereği artık sonbaharda da yapılmaya başlandı.

SALYANGOZDA SONBAHAR SEZONU
İlkbahar sezonu 1 Nisan - 1 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen salyangoz alımının sonbahar sezonu ise 1 Eylül – 1 Kasım tarihleri arasında uygulanıyor.
2020 yılının sonbahar alım dönemlerinin 1 Eylül itibariyle başladığını söyleyen Maçka’nın 31 yıllık balıkçısı Osman Çoban, son günlerde tekrar eden yağışlı havaların, 1999 yılından beri ilk kez geçen yıl başlattıkları sonbahar alımlarını ikilettiğini söyledi.
Havalar salyangozlar için uygun seyrettiğinde Sonbahar dönemi salyangoz alımının Aralık ayına kadar uzayabileceğine işaret eden Çoban, tek sıkıntılarının geçen yıl olduğu gibi sezonun pandemi dönemine rastlaması olduğunu açıkladı.


21 YIL SONRA İKİNCİ DÖNEM ALIMLARI
Kabuklu kara salyangozlarının 1999 yılından beri ilk defa 2019 yılının güz sezonunda toplandığını belirten Osman Çoban; “Fabrikadan bu yönde bir talep gelince bizde önceden ilkbahar ve sonbahar mevsiminde yaptığımız senede iki alım olayını geçen yıl olduğu gibi bu yılda da tekrarladık.” diye konuştu.

SALYANGOZDA BEKLENTİ GEÇEN YIL Kİ GİBİ
1999 yılından beri senede iki alım gerçekleştirmediklerini söyleyen Çoban, 21 yılın üzerinden ikincisini gerçekleştirdiği salyangoz alımının sonucu konusunda net bilgiye sahip olamadığını, ancak geçen yıl toplamda 10 tona yaklaşamadıkları rakamın bu yıl da benzer seviyelerde seyredeceğini tahmin ettiğini kaydetti.

HEM BALIK SATIYOR HEM DE SALYANGOZ ALIMI YAPIYOR
1 Eylül itibariyle denizlerde balık avı yasaklarının sona ermesiyle birlikte hem 31 yıldır uğraş verdiği balıkçılığı, hem de 26 yıldır yaptığı salyangoz alım satımı işini bir arada yürüten Osman Çoban’ın bu anlamda müşterisi de eksik olmuyor.
Topladığı kabuklu kara salyangozlarını işlenmek üzere alıcılar vasıtasıyla Samsun’daki fabrikaya gönderen Çoban, salyangoz toplayıcılığının genelde yağmurlu havalarla birlikte başladığını dile getirdi.


KİLOSU GEÇEN YIL Kİ GİBİ 3,5 TL
Havaların yağışlı seyretmesinin salyangozların ortaya çıkmasına neden olduğunu belirten Çoban, bugünlerde salyangoz toplayıcılığı yapanların yüzünün güldüğünü belirtirken, tek handikaplarını geçen yıl olduğu gibi pandemi döneminin devam etmesi şeklinde açıkladı.
Salyangozların kilosunu geç en yıl olduğu gibi 3,5 liradan aldıklarını söyleyen Osman Çoban, salyangozun genellikle Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini belirtti. Kabuğundan düğme ve hediyelik eşya başta olmak üzere birçok ürünün elde edildiğni belirten Çoban, son yıllarda kozmetik alanında da kullanıldığını sözlerine ekledi.

Ali TİRİTOĞLU