SALYANGOZDA GÜZ SEZONU İYİ GİDİYOR

SALYANGOZDA GÜZ SEZONU İYİ GİDİYOR

SALYANGOZDA GÜZ SEZONU İYİ GİDİYOR

SALYANGOZDA GÜZ SEZONU İYİ GİDİYOR

Yıllardır balıkçılığın yanında salyangoz işiyle de uğraşan Maçka Balıkçılık işletmecisi Osman Çoban, salyangozda 2022 yılı güz sezonuna hızlı girdi.

Maçka’daki sayılı balıkçılardan biri olan Maçka Balıkçılıkta, balığın yanında salyangoz alım satımı da yapılıyor.

İLK VE SONBAHARIN VAZGEÇİLMEZİ SALYANGOZ
1999 yılına kadar yılda bir sezon salyangoz alımı yaptıklarını belirten Maçka Balıkçılık işletmecisi Osman Çoban, 2019 yılından itibaren tekrar başladıkları çift sezon salyangoz işinde epey bir gelişme olduğunu belirterek, bundan sonraki süreçte salyangoz alım satımının bu şekilde çift sezon olarak devam edeceğini dile getirdi.
2022yılında piyasadaki şartları da göz önüne alarak salyangoz alımını kilosu 7 liradan yaptıklarını aktaran Osman Çoban, Maçkalıların topladıkları salyangozdan ek gelir elde ettiklerini ifade etti.


ARALIK AYINA KADAR UZAYABİLİR
Her yıl 1 Nisan – 1 Haziran tarihleri arasında ilkbahar dönemi, 1 Eylül – 1 Kasım tarihleri arasında da Sonbahar alım döneminin başladığını söyleyen 33 yıllık balıkçı Osman Çoban, son dönemde yaşanan aşırı yağışlı havaların salyangoz işini arttırdığını söyledi.
Sonbahar dönemi salyangoz alımının havalar müsait olduğunda Aralık ayına kadar uzadığını belirten Çoban; “Fabrikadan gelen talebe göre hareket ediyoruz. Havaların böyle devam etmesi durumunda güz sezonunun Aralık ayı başına kadar uzatabiliriz.” dedi.


ÖNCE SAMSUN, SONRA AVRUPA’YA
1 Eylül itibariyle balık avı yasaklarının sona ermesiyle birlikte hem balıkçılık, hem de 28 yıldır uğraştığı salyangoz alım satımı işini bir arada yürüttüğünü belirten Osman Çoban, 1 Eylül - 1 Kasım tarihleri arasındaki güz sezonunda vatandaşın getirdiği kabuklu kara salyangozlarını Samsun’daki fabrikaya gönderiyor.
Havaların yağışlı olmasının salyangozların ortaya çıkmasını sağlaması nedeniyle bugünlerde salyangoz toplayıcılığı işi yapanların yüzünün güldüğünü söyleyen Çoban, 2022 yılı itibariyle kilosu 7 liradan alınan salyangozları Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki tek salyangoz fabrikasına gönderdiklerini ifade etti.
Salyangozun em çok Fransa’da tercih edildiğini bunun yanında birçok Avrupa ülkesine ihraç edildiğini belirten Osman Çoban, salyangozun kabuğundan düğme ve hediyelik eşya dâhil çeşitli ürünlerin yanı sıra, kozmetik alanında da kullanıldığını kaydetti.

Ali TİRİTOĞLU