SALYANGOZ SEZONU SANCILI BAŞLADI

SALYANGOZ SEZONU SANCILI BAŞLADI

SALYANGOZ SEZONU SANCILI BAŞLADI

SALYANGOZ SEZONU SANCILI BAŞLADI

Maçka’da her sene tekrarlanan bir olgu haline gelen salyangoz toplama işi, bu yıl dünyayı etkisi altına alan Covit-19 pandemisi nedeniyle sancılı başladı.

Maçka’da yağışlarla birlikte salyangoz toplama sezonu başladı. 29 Nisan Çarşamba günü start alan salyangoz sezonunun 1 Haziran itibariyle sona ereceği öngörülüyor.
Ürünler toplandıktan sonra Samsun’daki fabrikaya ait araçlar vasıtasıyla Maçka’dan alınarak fabrikalara götürülürken, oradan da başta Fransa olmak üzere Macaristan ve Yunanistan’a ihraç ediliyor.

BU YIL BEKLENTİ 5 TONA GERİLEDİ
Trabzon’un Maçka ilçesinde ilkbahar yağmurlarıyla ortaya çıkan salyangozları toplayan köylüler ek gelir elde ediyor. Sezonda yaklaşık 10 ton kadar salyangoz toplayabildiklerini belirten Osman Çoban (52), 1996 yılından beri uğraştığı salyangoz toplama işinde kotanın her yıl artmasına karşın bu yıl yaşanan olağanüstü gelişmeler nedeniyle beklentinin 5 ton civarına gerilediğini kaydetti.
Salyangozun kilosunu geçen yılın fiyatı olan 3,5 liradan aldıklarını aktaran Çoban, bu sene koronavirüs salgını ve alınan tedbirlerden dolayı fiyatlara zam yapamadıklarını ifade etti.

YAĞMUR VE NEMİ SEVİYORLAR
Salyangozların nemli ve yağışlı zamanlarda ortaya çıktığını belirten Osman Çoban, “Salyangozlar yapıları gereği yağmuru ve nemi çok sever. Pek çok kişinin de geçim kapısı olan salyangozlar toplanıp bize taze olarak gelir. Biz burada depoladığımız salyangozları işlenmek üzere Samsun’daki fabrikadan gelen araçlara teslim ediyoruz. İşlenen salyangozlar başta Fransa olmak üzere dünyanın değişik ülkeleri için önce gıdaya daha sonra da dövize dönüşüyor.” diye konuştu.

SEZON BAŞLANGICI ERTELENDİ
Sezon boyunca toplayabildiği salyangozları Samsun’daki fabrikaya gönderen Osman Çoban, işler iyi giderse yılda 7-8 ton salyangoz satabildiklerini, bu rakamın bazen 10 tona kadar çıkabildiğini belirtirken, bu sezon ise yaşanan gelişmelerden dolayı sezonun da geç başladığını o nedenle beklentilerini düşük tuttuklarını söyledi.
Her sene ilkbahar sezonunun 1 Nisan – 1 Haziran tarihleri arasında gerçekleştiğini hatırlatan Çoban, ancak bu yıl koronavirüs salgını ve buna bağlı olarak alınan tedbirlerden dolayı sezon başlangıcını 29 Haziran’a kaydırdıklarını sözlerine ekledi.
Ali TİRİTOĞLU