SALYANGOZ SEZONU BU YIL İKİLEDİ

SALYANGOZ SEZONU BU YIL İKİLEDİ

SALYANGOZ SEZONU BU YIL İKİLEDİ

SALYANGOZ SEZONU BU YIL İKİLEDİ

1999 yılından beri ilk kez salyangozda ikinci alımını başlatan Maçka Balıkçılık sahibi Osman Çoban, sonucu kendisinin de merak ettiğini söyledi.

Eskiden yılda 2 kere yapılan salyangoz alımı fabrikadan gerekli talip gelmeyince sadece ilkbaharda gerçekleştirilirken, artık sonbaharda da yapılmaya başlandı.

SALYANGOZDA SONBAHAR SEZONU
1 Nisan - 1 Haziran tarihleri arasında İlkbahar, 1 Eylül ? 1 Kasım tarihleri arasında da Sonbahar alım dönemlerinin başladığını söyleyen 30 yıllık balıkçı Osman Çoban; ?Son günlerde havaların yağmurlu seyretmesi en son 20 yıl önce yaptığımız yılda iki sefer salyangoz alımını yeniden gündeme getirdi.? dedi.
Sonbahar dönemi salyangoz alımının havalar müsait olduğunda Aralık ayına kadar uzayabildiğini söyleyen Çoban, salyangozu kilosunu 3,5 liradan aldığını kaydetti.

20 YIL SONRA BİR İLK!
Kabuklu kara salyangozlarının 20 yılın üzerine ilk defa bu yıl güz sezonunda da topladığını belirten Osman Çoban; ?Fabrikadan talep gelince bizde önceden ilkbahar ve sonbahar mevsiminde yaptığımız senede iki alım olayını bu sezonda yeniden tekrarlamak durumunda kaldık.? şeklinde konuştu.
?1999 yılından beri senede iki alım gerçekleştirmemiştik.? diyen Çoban, 20 yılın üzerinden ilk defa yaptığı ikinci salyangoz alımında sonucu kendisinin de merak ettiğini söyledi.
Sezon boyunca toplanan salyangozların Samsun´daki ilgili fabrikaya gittiğini belirten Osman Çoban, bu yıl iki alım gerçekleştirmeleri sebebiyle salyangoz alımında 10 tonu aşabileceklerini ifade etti.

SALYANGOZLAR SAMSUN YOLCUSU
Balık Avı yasaklarının sona ermesiyle birlikte hem balıkçılık, hem de 25 yıldır uğraştığı Salyangoz alım satımı işini bir arada yürüten Osman Çoban, 1 Eylül - 1 Kasım tarihleri arasındaki ikinci alım sezonunda vatandaşın getirdiği kabuklu kara salyangozlarını toplayıp Samsun´daki salyangoz fabrikasına gönderiyor.
Salyangoz toplayıcılığının genelde yağmurlu havalarla birlikte başladığını söyleyen Çoban; ?Her yıl yağmurlu havalarda toplanan salyangoz alımı genellikle 1Nisan-1 Haziran tarihleri arasında yapılıyordu, 20 yılın üzerine şimdi 1 Eylül ? 1 Kasım tarihleri arasında da salyangoz toplanıyor. Hatta bu toplama süreci havalar müsaade ettiği sürece Aralık ayını da bulabilir.? diye konuştu.

KİLOSU 3,5 LİRA AMA HER İŞE YARIYOR
Havaların yağışlı olmasının salyangozların ortaya çıkmasını sağlaması nedeniyle bugünlerde salyangoz toplayıcılığı işi yapanların yüzünün güldüğünü söyleyen Çoban, kilosunu 3,5 liradan aldıkları salyangozları Doğu Karadeniz Bölgesi´nde tek olan Samsun´daki fabrikaya gönderdiklerini kaydetti.
Salyangozun genellikle Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini belirten Osman Çoban, salyangozun kabuğundan düğme ve hediyelik eşya yapıldığını, özellikle son yıllarda kozmetik alanında da kullanıldığını hatırlattı.
Ali TİRİTOĞLU