SAHİLDEN ÇÖP TOPLAYIP TASARIM YAPTILAR
Öğrenciler TTSO AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen sahil temizliği etkinliğinde çöp toplayıp çevre dostu kentler tasarladılar.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Trabzon AB Bilgi Merkezi tarafından Arsin ilçesi sahilinde “Yaratıcı Eller, Temiz Denizler” isimli sahil temizliği etkinliği düzenlendi. Etkinlikte sahilden toplanan çöpler, tasarım atölyesinde yeni ürünlere dönüştürülerek çocuklara geri dönüşümün önemi anlatıldı.
TRABZON BU ETKİNLİKTE BULUŞTU
Etkinliğe Trabzon Vali Yardımcısı Fatih Kızıltoprak, Arsin Kaymakamı Ömer Sirkeci, Arsin Belediye Başkanı Hamza Bilgin, Arsin İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Rıza Keskinsoy. Arsin İlçe Emniyet Müdürü Uğur Azman, Arsin İl Jandarma Komutanı Resul Yıldırım, Arsin’deki bazı ilköğretim okulu öğrenci ve öğretmenleri ile KTÜ ve KTÜ AB Kulübü öğrencileri katıldı.
YARATICI ELLER, TEMİZ DENİZLER
Etkinliğin açılışında konuşan Trabzon Vali Yardımcısı Fatih Kızıltoprak, TTSO Trabzon AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen ‘Yaratıcı Eller, Temiz Denizler’ isimli etkinlik fikrinden son derece mutlu olduğunu kaydederek; “Burada hem üniversite hem de ilköğretim okulu öğrencileri bulunuyor. İklim değişikliği, çevre değişimi bundan sonra hep hayatımızda olacak. Bunun çocuklarımıza da aktarılması gerekiyor. Etkinliğin bu açıdan da çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Tertemiz bir havada hem sahillerimizi temizleyecek hem de buradan elde edilen malzemelerle geri dönüşümden önemli eserler üretilecek. Bu noktada emeği geçen Trabzon Ticaret ve Sanayi Odamızı, TTSO Trabzon AB Bilgi Merkezi’ni, İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlerimizi ve katkı sağlayan herkesi kutluyorum” dedi.
AMAÇ ÇOCUKLARI BİLİNÇLENDİRMEK.
TTSO Trabzon AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Yakup Karbuz da etkinliği tüm AB Üyesi ve aday üye ülkelerde kutlanan İklim Diplomasi Haftası kapsamında düzenlediklerini belirterek; “Çocuklara geri dönüşüm bilincini ve sahil temizliğinin önemini aşılamak, onlara sadece doğaya saygı göstermeyi değil, aynı zamanda çevreye duyarlı bireyler olarak sorumluluk almayı da öğretir. Örneğin, plastik şişeleri ve kâğıtları doğru şekilde geri dönüşüm kutularına atmayı öğrenen bir çocuk, doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunur. Sahilde bir temizlik etkinliğine katılan çocuk ise deniz yaşamını tehdit eden atıkların farkına varır ve çevresini temiz tutmanın balıklar, kuşlar ve diğer deniz canlıları için ne kadar hayati olduğunu anlayabilir. Bu tür deneyimler, çocukların hem çevre bilinci kazanmasını hem de daha sürdürülebilir bir gelecek için aktif birer birey olmalarını sağlar” diye konuştu. Karbuz, Arsin ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de verdikleri destek nedeniyle teşekkür etti.
ATIKLARI GERİ DÖNÜŞÜM ATÖLYESİNDE DEĞERLENDİRDİLER
Açılış konuşmalarının ardından gençler ve çocuklar Arsin sahilinde temizlik yaptılar. Temizliğin ardından Eğitmen Gülen Deniz’in kolaylaştırıcılığında geri dönüşüm atölyesi düzenlendi. Gülen Deniz burada yaptığı konuşmada; “Deniz kirliliği, balıkların yaşam alanlarını yok ederek ekosistemi bozarken, insanlar için de mikroplastikler ve toksik maddeler aracılığıyla gıda zincirine karışarak ciddi sağlık sorunlarına yol açar. O nedenle hem denizlerimizi, sahillerimizi korumalı hem de doğayı daha fazla kirletmemek için geri dönüşüm bilincini geliştirmeliyiz. Bugün burada yaptığımız temizlik sırasında elde edilen malzemelerle ve benim sizlere vereceğim boyalar gibi başka araç gereçlerle birlikte oyuncaklar yapacak ve maket şehirler tasarlayacağız” dedi.
Atölyenin sonunda çocuklar yaptıkları oyuncakları ve maketlerin sunumlarını yaparak hayallerindeki kentleri anlattılar. Etkinlik kapsamında çocuklara, sweatshirtler ve 12 kitaptan oluşan Lokum serisi dağıtıldı.