SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ´NDEN BESLENME UYARISI

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ´NDEN BESLENME UYARISI

Her yıl Kurban Bayramı´nda yaptığı uyarıyı bu yıl da tekrarlayan Trabzon İl Sağlık müdürlüğü, Kurban Bayramı ve sonrasında beslenmeye dikkat çekti.

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ´NDEN BESLENME UYARISI

Her yıl Kurban Bayramı´nda yaptığı uyarıyı bu yıl da tekrarlayan Trabzon İl Sağlık müdürlüğü, Kurban Bayramı ve sonrasında beslenmeye dikkat çekti.

Geçtiğimiz Kurban Bayramı öncesi yayımladığı mesajla Kurban Bayramı ve sonrasında sağlıklı beslenmeyle ilgili önemli uyarılarda bulunan Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, kurban etlerinin pişirilmesi hususunda da önemli ipuçları verdi.

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ UYARDI
Dini Bayramların, ?Tüm aile bireylerini bir araya toplayan, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş sofraların kurulduğu günler? olduğunu belirten Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, özellikle Kurban Bayramında şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketiminin de arttığına dikkat çekti.

KURBAN BAYRAMI´NDA BESLENME!
Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü´nden yayımlanan mesajda şu ifadelere yer verildi;
?Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Geleneksel olarak bayramlarda ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işleri (börek, baklava vb.)  gibi gıdalar kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalardır. Bu gıdaları bayramda birdenbire sık tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri unutmamalıdır. Mümkün olduğunca bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmesi tercih edilmelidir.

?ETLERİN SİNDİRİMİ ZORDUR?
Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir.
Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramında yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır. Kurbanlığın sakatat kısımlarını özellikle kolesterol ve kalp damar hastalık riski taşıyan kişiler tüketmemelidir. Bu kısımlar özellikle doymuş yağ ve kolesterolden zengindir.

KURBAN ETLERİNİ NASIL PİŞİRMELİYİZ?
Kurban Bayramında, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir. Etleri pişirmeden önce görünür yağlardan iyice ayırmalıyız. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli ?kanserojen maddelerin´ oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Et C ve E vitamini içermez. Bu nedenle etin sebzelerle pişirilmesi ya da yanında salata tüketilmesi etteki demirin emilimini arttıracaktır. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir.

?İLAVE YAĞA GEREK YOK!?
Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve "kömürleşme" sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır.
Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75ºC olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır.?

KURBAN ETLERİNİN SAKLANMASI
Etlerin kolaylıkla bozulabilen riskli besin grubuna girdiğini belirten Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, kesilen etlerin korunma ve saklanması hususunda da ayrıntılı açıklama yaptı.
?Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemlidir. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede 7 gün, -18 derecede derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.
Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı ?mikroorganizmalar´ için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

ODA SICAKLIĞINDA ÇÖZÜNME TEHLİKELİ
Etlerin, ?oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil´, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir.
Bayramda aşırı yemek yeme hissinin psikolojik olduğunu unutmamalıyız, sağlığınızın riske atılmayacak bir durum olduğunu bayram boyunca hatırlayıp beslenmenize özen gösteriniz.
İ. Hakkı AYDIN