RUSYA’YA İHRACATIN LİDERİ YİNE TRABZON!

RUSYA’YA İHRACATIN LİDERİ YİNE TRABZON!

RUSYA’YA İHRACATIN LİDERİ YİNE TRABZON!

RUSYA’YA İHRACATIN LİDERİ YİNE TRABZON!

Karadeniz bölgesinden Rusya’ya ihracatın lideri geçmiş yıllardaki gibi yine Trabzon oldu.

Trabzon, geçmiş yıllardaki gibi Karadeniz Bölgesinden Rusya’ya ihracatın lideri olurken DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, hedeflerinin ihracatın seviyesini arttırmak olduğunu belirtti.

BİRİNCİ SIRADA YİNE TRABZON VAR
2021 yılının Ocak-Ağustos aylarını kapsayan 8 aylık dönemde Trabzon ilinden Rusya Federasyonu’na yapılan ihracat 115.551.947 dolar’a ulaşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre %31 oranında artış yaşandı. 18 ilin yer aldığı Karadeniz Bölgesinden ise aynı dönemde Rusya Federasyonu’na toplamda 218.908.833 dolar tutarında ihracat gerçekleşmiş ve yapılan ihracatta %100 oranında artış sağlandı. Karadeniz Bölgesinden Rusya Federasyonu’na en fazla ihracat gerçekleştiren il sıralamasında Trabzon 1.nci sırada yer alırken, 2.nci sırada Samsun, 3 üncü sırada ise Rize yer aldı.

RUSYA’YA İHRACATTA ARTIŞ VAR.
Konuyla ilgili açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, 2021 yılı ilk 8 ayında Trabzon’dan Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüksek oranlı artış yaşandığını belirterek, Karadeniz Bölgesi illerinden Rusya Federasyonu'na en fazla ihracatın Trabzon ilinden gerçekleştirildiğini ifade etti. Trabzon’dan Rusya Federasyonu’na en çok ihraç edilen ürünün yaş meyve sebze ürünleri olduğunu belirten Kalyoncu, ikinci sırada ise ihracatı hızla yükselen Balık ihracatının geldiğini, toplamda 23 sektörden Rusya Federasyonu’na ihracat gerçekleştirildiğini ve Karadeniz Bölgesinden Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatın yarısından fazlasının (%53'lük kısmın) tek başına Trabzon tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

ALABALIK İHRAACATINDA %96 ARTIŞ!
DKİB Başkanı Kalyoncu, Rize’nin de ihracatını hızlı bir şekilde yükselterek, 2021 yılında ülkemizden Rusya Federasyonu’na en fazla Alabalık ihracatını gerçekleştiren İl olduğunu ve bu dönemde de Rize’den Rusya Federasyonu’na %96 oranındaki artışla 30 Milyon 88 Bin dolar tutarında Alabalık ihracatı gerçekleştirildiğini belirtti.

DKİB HEDEF BÜYÜTTÜ
Rusya’ya yapılan ihracatın 2021 yılının kalan döneminde de artışla tamamlanacağını vurgulayan Kalyoncu; “İkili ticaretimizin daha yüksek rakamlara ulaşması, Karadeniz Bölgesinin hedef pazarı olan Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatın yakınlık avantajımız ölçeğinde artırılabilmesi. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha üst noktalara ulaşması için yaşanan tarife dışı engelleri ortadan kaldıracak iki ülke arasında bir tercihli ticaret anlaşmasının yapılmasını önerdi.
En büyük dış ticaret hacmine sahip olduğumuz ülkelerden birinin Rusya Federasyonu olduğunu anımsatan Kalyoncu, bu ülke ile ikili ticaretin gerçek potansiyeline ulaşması için yaşanan sorunları ortadan kaldıracak tercihli bir ticaret anlaşmasının zorunlu olduğunu belirtti. DKİB Başkanı Kalyoncu, bu anlaşmanın yapılması ile dış ticaret hacmimizin hedef konulan 100 Milyar Dolar seviyesine kısa zaman içinde ulaşacağını sözlerine ekledi.