RUS VE UKRAYNALI TURİSTLERİ TRABZON’A ÇEKMELİYİZ!

RUS VE UKRAYNALI TURİSTLERİ TRABZON’A ÇEKMELİYİZ!

Rus ve Ukraynalı turistlerin Trabzon’a çekilmesi gerektiğini belirten Çelebi; “Esnaf canlanır, oteller iş yapar. Ancak bu konuda direkt uçuş ve gemi seferleri önemli!”

RUS VE UKRAYNALI TURİSTLERİ TRABZON’A ÇEKMELİYİZ!

Rus ve Ukraynalı turistlerin Trabzon’a çekilmesi gerektiğini belirten Çelebi; “Esnaf canlanır, oteller iş yapar. Ancak bu konuda direkt uçuş ve gemi seferleri önemli!”

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, Rusya – Ukrayna gerginliği sonrasında her iki ülke vatandaşlarının Türkiye’ye ilgi gösterdiğini ve Trabzon’a da geldiğini ifade ederek; “Rus ve Ukraynalı turistleri Trabzon’a getirmek için devletimizin özellikle direkt uçak ve gemi seferleri konusunda bize destek vermesini istiyoruz. Turizmin 12 aya yayılması konusunda önemli bir alternatif olacağına inanıyoruz.” dedi.

ÇALIŞTAYA ÜNİVERSİTELER DE İLGİ GÖSTERDİ 
Karadeniz Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen Trabzon Turizm Çalıştayının açılışına Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu. Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Nevzat Özer ve Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, TESOB Başkanı Metin Kara, Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan, TTSO meclis üyeleri ve ilgililer katıldı.

ÇALIŞTAY MASTER PLANIN İLK ADIMI OLMALIDIR
Açılış bölümünde konuşan TTSO Başkanı Erkut Çelebi, çalıştayın Trabzon Turizm Master Planının ilk adımı olmasını umduğunu belirterek; “Turizm Trabzon için en önemli gelir kaynağı durumunda. Rakamlar geçen yıl 1 milyar doların üzerine çıktı. Bu yıl turist sayısında yüzde 40 artış oldu. Rakamlar henüz netleşmedi ancak sektöre, piyasaya yansıması düşük kalacak gibi geliyor. Bu durum kayıt dışından kaynaklanan bir sorun.” dedi.

“BU YIL HAZIRLIKLI OLMAK ZORUNDAYIZ”
Başkan Çelebi, “Turisti burada tutmamız gerekiyor. Bu konuda hem bizlerin hem yerel yönetimlerin yapması gereken görevler var. Deprem sonrası geçen sezona belki hazırlıklı değildik ama bu yıl hazırlıklı olmak zorundayız” dedi. Çelebi sözlerini şöyle sürdürdü; 
“Başta Uzungöl olmak üzere turizm alanlarının yönetiminin gözden geçirilmesi gerekiyor. Trabzon’da resmi 25 bin gayri resmi 80 – 100 bin yatak olduğu konuşuluyor. Ben daha fazla olduğunu tahmin ediyorum. Çünkü yayalara doğru çıkınca bütün evlerin pansiyon gibi kullanıldığını görüyoruz. Bunların çözülmesi gerekiyor. Dere kenarlarında çadırlar kurmuşlar derme çatma. Orada söylenenlere göre bunlardan bile otel fiyatı kadar para alınıyormuş. Uzungöl, Şana, Sera Gölü gibi bölgelerin ayrı yönetilmesi lazım.”

“ALTERNATİF TURİZM ÇEŞİTLERİNE ÇALIŞIYORUZ”
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, alternatif turizmin önemine de değinerek; “Bu hafta Gürcistan’a sonra Azerbaycan’a gidiyoruz sağlık turizmi konusunda çalışmalar yapmak için. Turizmi yılın bütün aylarına yaymak için sağlık, kongre, fuar, gastronomi gibi alternatif turizmler için çalışıyoruz. Gastronomide Somon Lezzetleri Festivali yaptık, Denizden Dağlara Trabzon diye bir etkinlik yapıldı. Bu konularda da destek lazım. Festivalleri yapma konusunda maddiyat önemli. Finans ayağı önemli. Bütün yükü TTSO’ya yüklememek lazım. Somon festivalinde bunu yaşadık.” dedi.

“RUS VE UKRAYNALI TURİSTLERİ TRABZON’A ÇEKMELİYİZ”
Çelebi, iki ülke arasındaki gerginlikten kaynaklanan Rus ve Ukraynalı turist talebi de olduğunu ifade ederek; “Esnaf canlanır, oteller iş yapar. Ancak bu konuda direkt uçuş ve gemi seferleri önemli. Gemi için geçen yıl çalıştık ancak sigorta sorunları nedeniyle seferlere başlayamadık. Yeni alternatifler yaratmazsak, turizmi yıla yayamazsak yatak sayısının çok olması nedeniyle gelecekte turizmciler hayal kırıklığı yaşayabilir. Bu tabii ki sadece odanın görevi değil. Hükümetin büyük destek vermesi lazım. Yalnız yazın Körfez ülkelerine yapılan direkt seferlerle olmaz. Kışın da Rusya’dan direkt sefer olması lazım. Devletimizin destek vermesi lazım.” ifadesini kullandı.