REKOR ARTIŞ DEVAM EDİYOR

REKOR ARTIŞ DEVAM EDİYOR

REKOR ARTIŞ DEVAM EDİYOR

REKOR ARTIŞ DEVAM EDİYOR

DKİB Başkanı Kalyoncu; ?Tüm olumsuzluklara rağmen ihracatçılarımızın gayreti sayesinde Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatında yaşanan artışın devam ediyor.?

Doğu Karadeniz Bölgesi´nin Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2019 yılının 9 aylık döneminde 946 milyon 530 bin 873 dolar tutarında ihracat gerçekleşirken, gerçekleşen ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 oranında artış gösterdi.

FINDIK BİRİNCİLİĞİ KAPTIRMADI!
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2019 yılı Ocak-Eylül döneminde gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında yüzde 27 oranındaki artış ve 541 milyon 125 bin 438 dolar tutarında ihracatla Fındık ve Mamullerinin birinci sırayı. Yüzde 71 oranındaki artış ve 115 milyon 620 bin 400 dolar tutarındaki ihracatla madencilik ürünlerinin ikinci sırayı. Yüzde 26 oranındaki düşüşle 103 bin 262 bin 139 dolar tutarındaki ihracatla Yaş Meyve Sebze Ürünleri´nin ise üçüncü sırayı aldığını belirtti.

9 AYDA 125 FARKLI ÜLKEYE İHRACAT.
Doğu Karadeniz Bölgesi´nden 2019 Ocak-Eylül döneminde 125 farklı ülkeye ihracat yapıldığını ifade eden Kalyoncu; ?En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Rusya Federasyonu, Almanya, Çin Halk Cumhuriyeti ve Gürcistan olmuştur. İhracat gerçekleştirilen ülkelerden İtalya, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Kolombiya, İrlanda, Macaristan, Finlandiya, Hırvatistan, Portekiz, Pakistan, İran ve Moldavya´ya yönelik ihracatımızda yüksek oranlı artışlar gerçekleştirilmiştir. Yakın komşu ülkelerden Rusya Federasyonu ve Gürcistan´a yönelik ihracatımızda ise düşüş yaşanmaktadır.? dedi.

ARTVİN´DEKİ DÜŞÜŞ GÜRCİSTAN´DAN!
Bölge illerinden yapılan ihracatta Trabzon´un fındık ihracatındaki artışa bağlı olarak yüzde 15 oranında, Rize´nin ise madencilik ürünleri ihracatındaki artışa bağlı olarak yüzde 49 oranında artış yaşandığını belirten DKİB Başkanı Kalyoncu, Gümüşhane ihracatında da yine madencilik ürünleri ihracatındaki artışa bağlı olarak yüzde 68 gibi yüksek oranlı artışlar yaşandığını kaydetti.
Kalyoncu, buna rağmen Artvin ihracatında yaşanan düşüşün Gürcistan´a yönelik ihracata bağlı olarak yüzde 17 oranında düştüğünü dile getirdi.

TİCARET SAVAŞLARINA RAĞMEN!
Küresel ticarette 2019 yılının başından itibaren yaşanan yoğun çatışmalar ve ticaretin önemli aktörleri olan ülkeler arasındaki ticaret savaşlarına rağmen bölge ihracatındaki yüksek oranlı artışın devam etmesinde Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatçılarının gayretli çalışmalarının büyük payı bulunduğunun altını çizen Kalyoncu; ?Ülkemizde geçmiş aylarda yaşanan yoğu kur baskıları, enflasyonun yüksek seyretmesine bağlı olarak maliyetlerde yaşanan artışlar ihracatçılarımız üzerindeki olumsuz etkileri büyük olmuştur. Ancak, geldiğimiz noktada Hükümetimiz tarafından alınan önlemler, Yeni Ekonomi Programı hedeflerine uygun alınan tedbirlerle döviz kurlarındaki dengeleme ve faiz oranlarının düşmesinin önümüzdeki dönemde ihracatımıza olumlu olarak yansıyacağını ve ihracatımızdaki artışın daha üst noktalara ulaşacağını öngörmekteyiz.? şeklinde konuştu.