RAMAZANIN İLK CUMA GÜNÜNDE CAMİLER MAHZUN!

RAMAZANIN İLK CUMA GÜNÜNDE CAMİLER MAHZUN!

RAMAZANIN İLK CUMA GÜNÜNDE CAMİLER MAHZUN!

RAMAZANIN İLK CUMA GÜNÜNDE CAMİLER MAHZUN!

Büyük bir özlemle beklediğimiz 2020 yılı Ramazan ayının ilk günü Cuma’ya rastlarken, camiler cemaatsiz, camiler sessiz ve camiler mahzundu!

2020 yılı Ramazan ayının ilk günü Cumaya rastlarken, Maçka’daki camiler ise tüm yurtta olduğu gibi Covit-19 tedbirleri dolayısıyla sessiz ve öksüzdü.

CAMİLER ESKİLERİ ARADI
Eskiden Cuma günleri tıka basa dolan, Ramazan aylarında ise bu sayı ikiye katlanan hatta yollara taşan cemaatlerini arar gibi mahzun duran Maçka ilçesindeki camilerin bahçelerinde ancak kuşlar ve kediler dolaşıyor.
1955 yılında yaptırılan Maçka Merkez Camisi belki de tarihinin en sessiz ve en sakin Cuma gününü yaşarken, bu sessizliğin Ramazan ayında gerçekleşmesi ayrı bir hüzün sebebiydi.

MAÇKA’DAKİ CAMİLERDE COVİT-19 SESSİZLİĞİ
Dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizi de ciddi anlamda etkileyen, çoğu insanın yaşam savaşı verdiği, birçok insanımızın da hayatını kaybetmesine neden olan Covit-19 bilinen adıyla koronavirüs camilerimizi cemaatsiz, cami cemaatini ise boynu bükük bıraktı. Halk sağlığı açısından elzem olan bu tedbirlerin olumlu yansımaları olacağından ümitle evlerinde bekleyen cemaat ise “Buluşmak inşallah bir daha ki Ramazan’a kaldı” derken, Maçka’daki camiler de bu sözü doğrularcasına sessiz ancak ümit var bir görünüm içerisindeydi.

MERKEZ CAMİİ EN SESSİZ GÜNÜNÜ YAŞADI
Korona virüsü salgını nedeniyle tüm Türkiye’de alınan tedbirler kapsamında camiler sadece normal günlerde değil Cuma namazlarında da ibadete kapatılırken, Maçka’nın en işlek camilerinden biri olan Maçka Merkez Camisi de en sessiz cuma gününü yaşadı.
İlk olarak Çin’de ortaya çıkan, ancak bütün dünyayı etkileyen ve ülkemizde de ölümlere neden olan koronavirüsün yayılmasının önüne geçmek için alınan tedbirler kapsamında Cuma Namazları tüm yurtta kılınmazken, bu durumun Ramazan ayının ilk günü yaşanması ise yürekleri acıttı.

4 GÜN SOKAĞA ÇIKMAK YASAK  
Trabzon’un da aralarında bulunduğu Türkiye’deki 30 Büyükşehirde ve Zonguldak’ta istisnalar dışında alınan 4 günlük sokağa çıkma yasağı ilçemiz Maçka sokaklarında da etkisini gösterirken, camiler ise bu etkinin en çok hissedildiği mekânlar arasında yer aldı.
Ali TİRİTOĞLU