ÖZEL MİZAÇ ÖZEL EĞİTİM MERKEZİNDEN ÖRNEK DAVRANIŞ

ÖZEL MİZAÇ ÖZEL EĞİTİM MERKEZİNDEN ÖRNEK DAVRANIŞ

ALKIŞLAR ÖZEL MİZAÇ ÖZEL EĞİTİM MERKEZİNE

ÖZEL MİZAÇ ÖZEL EĞİTİM MERKEZİNDEN ÖRNEK DAVRANIŞ

 

ALKIŞLAR ÖZEL MİZAÇ ÖZEL EĞİTİM MERKEZİNE

 

Yaklaşan 2 Nisan "Dünya Otizm Farkındalık Günü" nedeniyle Trabzon´da Özel Mizaç Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezi Personellerinden Psikolog Aslıhan Algan ve Psikolog Asena Turfan da tarafından toplantı salonunda kurum da Eğitim gören Özel Eğitim Öğrenci velilerine ikramlı "Otizm ve Farkındalık" konulu program düzenledi.

Program Özel Mizaç Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Osman Keskinoğlunun hoş geldin konuşmasıyla başladı. Müdür Keskinoğlu kısa konuşmasında; Günümüzde Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezlerinin üstlendiği önemden kısaca bahsetti. Rehabilitasyon Merkezlerine Devletin her geçen gün daha da büyük önem verdiğinin altını çizdi ve yetkililere çok minnettar olduğunu belirtti. Seminere katılan davetlilere tek tek teşekkür ederek salondan ayrıldı.

 Daha sonra Trabzon Özel Mizaç Özel Eğitim Rehabilitasyon Personellerinden Psikolog Aslıhan Algan ve Psikolog Asena Turfanda hazırlattıkları slaytlı gösterimle Otizmli Çocukların çok özel çocuklar olduklarını şu cümlelerle seminere katılanlara anlatmaya çalıştılar:

?Nisan ayı bütün dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ili ilgili sorulara çözüm bulmak amacıyla 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olarak ilan edilmiş gündür. Yine aynı gün başlayan otizm farkındalık ayı çerçevesinde tüm dünyada otizmli ilgili araştırmaların teşvik edilmesi ve bilinirliğin arttırılarak erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Otizm doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç ayında fark-edilen karmaşık bir gelişim bozukluğudur. Çoğunun çevresi ile yeterli sosyal ilişkiler kuramaması dil iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve kalıplaşmış davranış biçimlerine sahip olması ile betimlenir. Erkek çocuklarda kız çocuklarına oranla dört kat daha fazla görülmektedir. Otistik bozukluğun tüm ırklarda etnik gruplarda görülebileceği ailenin gelir durumu yaşam biçimi ve eğitim düzeyi ile otistik bozukluk arasında herhangi bir bağ olmadığı vurgulanmaktadır. Otizm zeka sorunu da değildir. Otizm temel belirtileri arsında başkalarıyla göz teması kurmamak gözlerin bir yere takılıp kalması ismi söylendiğinde bakmamak sözleri tekrarlamak parmağıyla istediği şeyi gösterememek sallanmak çırpınmak parmak ucunda yürümek dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar gözlenmektedir. Bu noktada yapılması gereken ilk adım erken tanı bilinen tek tedavi ise yoğun ve sürekli özel eğitimdir. Otizmli çocukların mutlaka eğitim sistemi içinde yer almaları gerekmektedir. Çünkü eğitim otizmli birey için her şeye önce tedavi anlamına gelir. Otizmi diğer engel gruplarından ayıran en önemli fark erken tanı ve erken bireysel kaynaştırma eğitimiyle Otizmli çocukların sorunlarının büyük bir kısmını aşıyor olmalarıdır. Bu yüzden Otizmin kamuoyunda bilinirliğinin artması için hepimiz el ele vermeliyiz.2009 yılından beri Cide de hizmet veren Cide Özel Eğitim Merkezimizde engelli çocukları toplumsal hayata kazandırmak ve rehabilitasyon etmek konusunda önemli hizmetler vermektedir. Merkezimizin bir vizyonuna otizmi olan çocuklar hakkında toplumsal farkındalıktan öte anlayış kazandırmak ayrımcılığın otizmli bireyler içinde en büyük sorun olduğu dile getirmektir. Unutmayalım ki otizm bir eksiklik değil farkındalıktır. Toplumda var olan bu ön yargının aşılması otizmli aileler için kritik bir önem taşımaktadır.

   son olarak ta düzenlenen seminerde Trabzon Özel Mizaç Özel Eğitim Rehabilitasyon Personellerinden Psikolog Aslıhan Algan ve Psikolog Asena nın kusursuz organizesi ve anlatımı Basının dikkatinden kaçmadı.    

FOTO HABER YILMAZ KAYA