ORMAN GÜLLERİ MAÇKA'NIN YAYLALARINI SÜSLEDİ

ORMAN GÜLLERİ MAÇKA

ORMAN GÜLLERİ MAÇKA'NIN YAYLALARINI SÜSLEDİ

ORMAN GÜLLERİ MAÇKA'NIN YAYLALARINI SÜSLEDİ

Maçka’nın yüksek kesimlerindeki yaylalarda yetişen orman gülleri, doğanın güzelliğine güzellik katarken, eşsiz güzellikleriyle büyülüyor.

Arıların gayretiyle üretilen deli balın kaynağı olarak da bilinen ve birçok farklı adı olan Ormangülü’ nün ilçemizdeki en bilinen isimleri komar ve zifin çiçeği.

YAYLALAR ORMAN GÜLLERİYLE DONANDI
İlçemiz Maçka’nın yüksek kesimlerinde ve 18 yaylasında yetişen ve bölgede ‘Ormangülü’ ‘Komar çiçeği’ ‘Zifin çiçeği’ ‘Avu çiçeği’  gibi değişik adlarla anılan orman gülleri, kendisine has rengi ve kokusuyla hayran bırakıyor. Mayıs ayının sonlarında açmaya başlayan ve kısa bir ömrü olan çiçeğin zehirli yapısı arıların ürettikleri ve ‘deli bal’ olarak adlandırılan balın da ana kaynağını oluşturuyor.

MAÇKA’DAKİ TÜM YAYLALAR ORMAN GÜLLERİYLE RENGÂRENK
Trabzon Maçka ilçesi; İskobel, Şolma, Lapazan, Kofrakol, Mavura, Kiraz, Hocamezarı,  Paparza, Bodamış, Giresunda, Balahor, Lişer, Erenler, Ortayayla. Sırhanlı, Arnastal, ve Turnagöl Yaylalarında yaz aylarının gelmesi ile birlikte orman gülleri ve hayvanların oluşturduğu görsel, yaylanın güzelliğine ayrı bir hava veriyor.

GÖRÜPTE ALMAYAN YOK GİBİ
Ormangüllerinin birbirinden farklı renkleriyle adeta görsel bir şölene dönüşen bu manzara karşısında yaylaya çıkan vatandaşlar dönmek istemezken, genellikle hayvanlarını buralarda otlatan ilçe halkı bu çiçeklerden bolca toplayıp evinin bir köşesine koyuyor ya da eğer günü birlik gelmişse köyüne götürüyor.
Fatma KARAHASANOĞLU