ORGANİK ATIKLAR TARIMA KAZANDIRILMALI

ORGANİK ATIKLAR TARIMA KAZANDIRILMALI

ORGANİK ATIKLAR TARIMA KAZANDIRILMALI

ORGANİK ATIKLAR TARIMA KAZANDIRILMALI 

ZMO Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Kuturoğlu, mevcut tarım alanlarındaki verimliliğin organik gübreyle yeniden artırılabileceğinin altını çizdi. 

ZMO Trabzon Şube Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Kuturoğlu, Türkiye topraklarının binlerce yıldır tarımsal faaliyette kullanıldığı için sanıldığı kadar zengin içeriğe sahip olmadığına işaret ederek, toprak her ne kadar yenilenebilir bir kaynak olsa da kolaylıkla verimli hale getirilemediğini belirtti. 

ORGANİK ATIKLARIN TARIMA KATKISI 
Verimliliği artırmak için bilimin insanlara sunduğu kimyasal ve organik kökenli gübre ve düzenleyicilerin tarımsal faaliyetlerde kullanılması gerektiğini vurgulayan Kuturoğlu, bu noktada üzücü olan konunun Türkiye’de gübre kullanımının kulaktan dolma ve bilim dışı yöntemlerle yapılması olduğunu dile getirdi.
Ziraat Mühendisi Kuturoğlu, geçen yılın verilerine göre, Türkiye’de ‘NPK’li diye tabir edilen, azot, fosfor ve potasyumlu gübreleme miktarının 11 milyon 332 bin 709 ton olduğu bilgisini vererek; “2023 verileri henüz yayımlanmamakla birlikte 2019, 2020 ve 2021 yıllarına göre gübre kullanım hızı düşmüş gibi görünüyor. Küresel ekonomik kriz ve girdi fiyatları ne yazık ki gübre fiyatlarını özellikle ülkemizde ciddi anlamda etkilemiş ve çiftçilerimiz artık gübreye çok kolay ulaşabilir durumdan çıkmıştır.”dedi. 

GÜBRE, REÇETEYLE SATILMALI 
Türkiye’de gübrelerin yeteri kadar etkin kullanılmadığına dair birçok çalışma olduğunadeğinen ZMO Trabzon Şube Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Kuturoğlu, toprağın asitliği, sıcaklığı, nemi, yapısı gibi birçok bağımsız faktörün bu konuyla doğrudan bağlantılı olduğuna işaret etti. Kuturoğlu, şu değerlendirmede bulundu;
“Gübreleme başlı başına teknik bir iştir. Toprak analizi yapılmadan gübreleme, telafisi olmayan sonuçlara sebep olacaktır. Fazla atılan gübrenin daha fazla ürün getireceği tamamen bir yanılgıdır, hatta verim artırmak bir yana toprak ve su kirliliğine neden olmaktadır. Bilinçsiz gübre kullanımı hem ekonomik hem çevresel kayıplara neden olmaktadır. Burada bizlere düşen görev, üreticileri gübreleme konusunda geleneksel yapıdan bir şekilde çıkarabilmektir. Gübre kullanımından önce toprak analiz sonuçlarına göre gübreleme yaparak gübrelerin sadece reçeteye bağlı olarak satılması tarafımızca kaçınılmaz bir son olarak görülmektedir. 

TOPRAKLARINIZI KİRLETMEYİN, GÜBREYLE YENİLEYİN!
İşin uzmanı olan Ziraat Mühendislerince ürün ve toprak yapısına göre şekillenecek gübre reçetelerinin teminiyle bu bilinci sağlayabiliriz. Yoksa topraklarımızı kirletmeye ve kaynaklarımızı verimsiz kullanmaya ne yazık ki devam ederiz. 
Organik gübre kullanımı kimyasal gübrenin olmadığı dönemlerde toprağın veriminin artması için yüzyıllardır kullanılan en doğru yöntemlerden biridir. Ahır gübresi de yüksek organik madde içeriğiyle topraklara önemli oranda fayda sağlamaktadır.” 

ORGANİK GÜBRE TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL 
Kompost yapım tekniklerinin kırsalda geliştirilmesi ve devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini belirtenKuturoğlu, açıklamasını sözlerini şöyle tamamladı; “İyi şekilde kompostlanmış organik atıklar ve gübreler, toprakların belli başlı fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini iyileştirmeye katkı sunmaktadır. Ne yazık ki kimyasal gübrelemenin yerini alacak bir organik gübre henüz yok. Organik gübrelemedeki amaç toprağın fiziksel ve biyolojik özelliklerini iyileştirirken kimyasal yapısını bitkiye uygun hale getirebilmek, verimini artırmak ve düzenlemektir. Dolayısıyla tek başına organik gübreler, iyi verim ve kalite istiyorsak, bunun için yeterli değildir!”
Ali TİRİTOĞLU