ORDU VE MAÇKA’NIN DERELERİ BİR YATAKTA BULUŞTU

ORDU VE MAÇKA’NIN DERELERİ BİR YATAKTA BULUŞTU

Kamil Sönmez için anıt mezar ve anma gecesi yapılmasına önayak olan Maçkalı Temel Reis; “Kamil Sönmez, Ordu’nun dereleriyle Maçka’nın derelerini birleştiren adamdır.”

ORDU VE MAÇKA’NIN DERELERİ BİR YATAKTA BULUŞTU 

Kamil Sönmez için anıt mezar ve anma gecesi yapılmasına önayak olan Maçkalı Temel Reis; “Kamil Sönmez, Ordu’nun dereleriyle Maçka’nın derelerini birleştiren adamdır.” 

Televizyon yapımcısı ve sunucusu, sanatçı Aydoğan Yılmaz, namı diğer Temel Reis, Kamil Sönmez’in vefatından 11 yıl sonra anıt mezarının yapılmasına öncülük etti. Geride bıraktığımız 2023 yılının Aralık ayında öğleye doğru dualarla açılan anıt, akşamın ilerleyen saatlerindeki anma gecesiyle sona erdi. Kamil Sönmez’i unutmayan Ordu Perşembeliler salona sığmadı. 

KAMİL SÖNMEZ’İ GELECEK KUŞAKLARA ANLATMAMIZ LAZIM 
Türk Halk Müziğinin sevilen isimlerinden Ordu Perşembeli Kamil Sönmez’in anıt mezarı, vefatından 11 yıl sonra Trabzon Maçkalı Temel Reis’in önayak olmasının ardından hayata geçirildi. Dualarla açılan anıt mezar Ordu’nun Perşembe ilçesinde geniş protokol ve halk katılımıyla açıldı. 
Sanatçı arkadaşı, anıt mezarın fikir babası ve anma törenini hazırlayan Temel Reis, 11 yıl sonra bile olsa orada Kamil Sönmez’in mezarı başında ve salonda anmanın önemine değindi. Reis sözlerini şöyle sürdürdü; 
“Kamil Sönmez’i gelecek kuşaklara anlatmamız lazım. Yakın arkadaşım ve dostumdu. İstanbul’da en ünlü sahneleri birlikte paylaştık. Ordu’yu Trabzon’u, Giresun’u, Samsun’u, Rize’yi, Artvin’i, Gümüşhane’yi okuduk anlattık.  O herkesin sevdiği, gönlü geniş, dünya insanıydı. Karadeniz Kültürünü İstanbul’da Kamil ağabey kadar tanıtan ve sevdiren olmamıştır. O’nun en farklı yönü, sahneye çıktığında tüm Karadeniz sahil şeridini fıkralarla anlatmasıydı. Herkes bizi onun fıkralarıyla tanıdı. Ayrı zamanda çok iyi bir müzisyen ve okuyucuydu.”

PERŞEMBE KAMİL SÖNMEZ’İ HİÇ UNUTMAMIŞ!
Vefatından bu yana 11 yıl geçen Kamil Sönmez’le ilgili çevresine sürekli iyi bir anıt mezar ve anma gecesi yapılması gerektiğini anlatan Reis; “Sönmez ailesi, şahsıma güvenerek, hem anıt mezar, hem de anma gecesi için bizi vekil tayin etti. Devletin en yüksek kademelerinden, Ordu Perşembe’deki bürokratlarımız, yerel basınımız, yerel basınımızın temsilcileribu organizasyona büyük destek verdi.” 
Perşembe halkı Kamil Sönmez’i hiç unutmamış. Anıt mezar açılışına ve anma gecesine büyük ilgi gösterdiler. O anıt mezar Ordu Perşembe’nin eseridir. Ben de Trabzon Maçka’dan toprak getirerek mezarına koydum. Kamil Sönmez, Ordu’nun dereleriyle Maçka’nın derelerini buluşturan simge bir isimdi. O Karadeniz’in sönmeyen ışığıdır.”

ORDU PERŞEMBELİLER ORADAYDI 
“Kamil Sönmez, Ordu’nun dereleriyle Maçka’nın derelerini birleştiren adamdır” diyen Maçkalı Temel Reis (Aydoğan Yılmaz) Maçka Perşembe’deki anma gecesinin yapıldığı salonun tıka basa dolmasının başlıca aktörlerinin başında geliyordu. 
Kamil Sönmez’e ait Ordu Perşembe’deki anıt mezar açılışı ve anma törenine Ordu Perşembe Kaymakamı Fatma Turhan Keser, Perşembe Belediye Başkanı Mustafa Sayım Tandoğan, STK Temsilcileri, ailesi ve basın mensuplarıyla vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Anma gecesi en iyi Kamil Sönmez türküleriyle sona erdi. 

Maçka Haber Servisi