NÜFUS ARTARKEN TARIM ALANLARI AZALDI

NÜFUS ARTARKEN TARIM ALANLARI AZALDI

Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlevan; ?Türkiye´nin nüfusu artarken sebze üretim alanları son 17 yılda geriledi.?

NÜFUS ARTARKEN TARIM ALANLARI AZALDI

Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlevan; ?Türkiye´nin nüfusu artarken sebze üretim alanları son 17 yılda geriledi.?

Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlevan, dünyada her geçen gün sebze tüketiminin arttığına dikkat çekerek; ?Ülke nüfusumuz, ülkemize gelen göçmen ve turist sayısı artmasına rağmen sebze üretim alanlarımız 2001 yılında 900 bin hektar iken 2018´de 784 bin hektara geriledi? dedi.

SEBZE ÜRETİM ALANLARI AZALDI
Ülkemizde sebze üretimi ağırlıklı olarak açıkta yapılmakla birlikte örtü altında da yoğun olarak yapıldığını kaydeden Pehlevan; ?Türkiye´de sebze üretiminde en önemli sorun hasat edilen ürünlerin pazarlanmasıdır.? diye konuştu.
Pehlevan şunları kaydetti;
?Dünyada sebze tüketimi artmaktadır. Benzer şekilde ülkemizde de insan beslenmesinde sebzelerin vitamin ve mineral maddece zengin olması nedeni ile talep hızlı bir şekilde artmaktadır. Diğer taraftan, sebzeler tüketim anlamında toplumun tamamını ilgilendirirken, aynı zamanda tarımsal faaliyet olarak çok geniş bir istihdam sağlamaktadır. Sebzecilik, bitkisel üretim içerisinde çiftçilere birim alandan yüksek gelir getiren önemli bir yere sahiptir. Sebze üretimi ağırlıklı olarak açıkta yapılmakla birlikte örtü altında yoğun bir üretim yapılmaktadır.

ÜRETİM VE TÜKETİMİ PLANLAMALIYIZ
Türkiye´de sebze üretimi ile sebze tüketimini planlamalıyız. Ülkemiz tarımsal faaliyetleri içerisinde sebze üretiminin önemli bir yere sahiptir. İstatistikleri baktığımızda sebze üretim ve tüketiminin geçmiş yıllara göre arttığı görülmektedir. Ancak, Türkiye´de sebze tüketim ve ihracat miktarını tam olarak bilinmemesi dolayısı ile üretimim planlaması yapılamamaktadır. Türkiye´de sebze üretiminde en önemli sorun hasat edilen ürünlerin pazarlanmasıdır. Üretim planlaması yapılmadığı gibi üretimin çok olduğu dönemlerde ürünü depolayarak ürünün az olduğu dönemlerde piyasaya sunacak bir düzenleme kurumu yok.?

TARIMSAL DESTEK AZINLIKTA!
Avrupa Birliği´nin mevcut bütçesinin yüzde 40´ını tarımsal desteklemelere ayırırken, bu oranın ülkemizde yüzde 2 ile yüzde 2,5 aralığında kaldığını belirten Pehlevan, artan nüfusa karşın ekim alanlarının her geçen gün daraldığına dikkat çekti.
Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlevan, Avrupa Birliği bütçesinin yüzde 40´ını tarımsal desteklemelere ayırırken bu oranın ülkemizde yüzde 2 ile yüzde 2,5 aralığında kaldığını ifade ederek; ?Artan nüfusa karşın ekim alanlarının her geçen gün daralmaktadır. Sebze üretim alanlarındaki daralma da ciddi boyutlara ulaştı. 2001 yılı ile 2018 yılı arasında tarım alanları 3,150 milyon hektarı kontrolsüz bir şekilde randa kurban edilmiştir. Sebze üretiminde önümüze çıkan en büyük sorunların başında da yok olan tarım arazileri geliyor. Ülke nüfusumuz, ülkemize gelen göçmen ve turist sayısı artmasına rağmen sebze üretim alanlarımız 2001 yılında 900 bin hektar iken 2018 yılında 784 bin hektara geriledi. Buna karşı maalesef her geçen yıl ekim alanlarımızdaki daralmalar hızlı bir şekilde gerçekleşiyor.

GELECEK YILLAR PEK PARLAK DEĞİL
Bu tabloya baktığımız zaman gıda üretiminde ve gıdaya erişimde önümüzdeki yıllarda çok büyük sorunlar ile karşılaşacağımız kaçınılmaz bir sonuç. Gözden kaçırmamamız ve üzerinde durmamız gereken iklim değişikliğinin en fazla etkileyeceği sektörlerin başında Tarım geliyor. Önümüzdeki yıllarda tarımsal üretim anlamında çok büyük riskler bizleri bekliyor. Bu konuya hazırlıklı olmalıyız, planlarımızı bu gerçek doğrultusunda yapmalıyız. 5488 Tarım Kanununa göre 2018 yılında tarım sektörünü desteklemek için ayrılması gereken kaynak 34,5 milyar TL olması gerekirken, ayrılan kaynak 14,5 milyar TL oldu. Avrupa Birliği halen bütçesinin yüzde 40´ını tarımsal desteklemelere ayırırken, bu oran ülkemizde maalesef yüzde 2 ile yüzde 2,5 aralığında kalmaktadır. Üretim maliyetlerin yüksek olmasın dolayı geliri düşen çiftçi tarlasını ekmekten vazgeçmekte kırsal alanı terk ederek kentlere göç etmektedir. Özetle kırsalda üretim yapanlar şehirlere göç ederek tüketici oldular.? şeklinde konuştu.
Pehlevan, Trabzon´da herkesin sadece 1 kilo domates üretmesi durumunda 807 bin 903 kilo domatesin tüketiciye nakliyesiz ve ucuz fiyata ulaşacağını belirterek, Trabzon´da herkesin 1 kilogram domates yetiştirmesi durumunda sorunun giderileceğini kaydetti.