MURAT YÜKSEL KÜTÜPHANESİ’ HİZMETE AÇILDI

MURAT YÜKSEL KÜTÜPHANESİ’ HİZMETE AÇILDI

MURAT YÜKSEL KÜTÜPHANESİ’ HİZMETE AÇILDI

MURAT YÜKSEL KÜTÜPHANESİ’ HİZMETE AÇILDI 

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Murat Yüksel Akademik Araştırma Kütüphanesi’ni kalabalık bir katılımla hizmete açtı. 

2 Nolu Erdoğdu Mahallesi’nde hayata geçirilen Murat Yüksel Akademik Araştırma Kütüphanesi bünyesinde Arapça ve Farsça el yazması eserlerin de yer aldığı yaklaşık 4400 adet kitap bulunuyor. Kütüphane; araştırmacılar, uzmanlar ve öğrenciler için mükemmel bir çalışma ortamı sunuyor. 
Açılışta; kütüphaneye adı verilen Murat Yüksel’in eşi Mesude Yüksel ile oğlu Kamil Yüksel, kızı Gül Akkaya, damadı Kadir Akkaya ve torunu Cem Akkaya hazır bulundu.  

“GÜZEL İZLER VE GÜZEL ESERLER BIRAKMIŞ”
Açılışta bir konuşma yapan Başkan Genç, göreve geldiği andan itibaren kütüphaneye, kitaba ve okumaya değer veren bir yönetim anlayışını ortaya koyduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu; “Konunun önemine binaen birkaç söz söylemek istiyorum. Hepiniz malumu değerini bilene en büyük nimet kitaptır. Eğer Kitabı ciddiye alırsak, o kitap bize kocaman bir gelecek inşa edecektir. Bu anlayıştan ve bu düşünceden hareketle göreve geldiğimiz andan itibaren kitaba, kütüphaneye, okumaya önem veren bir anlayışı ortaya koyduk. Sayvan Mahallemizde kütüphane açtık. Ve Akyazı’da Mustafa Yazıcı Kütüphanesi açtık. Hemen belediyemizin yakında Dijital Gençlik Kütüphanesi açtık. Şimdi de şehrimize çok büyük hizmetler yapan, geleceğe dair de iz bırakan, şehrimizde kütüphane müdürü olarak hizmet eden merhum Murat Yüksel büyüğümüzün kütüphanesini açıyoruz. Onun şahsi kütüphanesini şehrimizde teşekkül ettirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Hakikaten güzel izler ve güzel eserler bırakmış, adını yaşatmak istiyoruz. Şahsi kütüphanesinden 6400 tane kitabını âşık olduğu, görev yaptığı Trabzon’a bağışlamak istemiş. O iradesini de kıymetli evlatları bir vasiyet olarak kabul etmiş. Bize de şehrimizin değeri Mustafa Yazıcı Hocamız bu konuda sebep oldu. Bu şehre hizmet ettiği için onu bir kez rahmetle, minnetle anıyoruz. Şehrimizde özellikle filoloji alanında çalışmış bunu da kendine görev edinmiştir merhum Murat Yüksel. Aramızda KTÜ’den Prof. Dr. Aydın Dumanoğlu da var. Şehrimize çok çok hizmet etmiş. Merhum Murat Yüksel’in adının ilelebet yaşaması dileğiyle umuduyla, ben bir kez daha programımıza katılanlara teşekkür ediyorum. Merhum Murat Yüksel’in ismi ilelebet burada yaşayacak.”

“ŞAHİTLİK ETMEKTEN GURUR DUYUYORUZ”
Murat Yüksel’in oğlu Kamil Yüksel yaptığı konuşmada babasının tarihte iz bıraktığını belirterek; “Bugün bir yandan babamızın kaybetmenin üzüntüsünü yaşarken, bir yandan da hayatında büyük başarılarının tarlası olan kütüphanesinin dünya döndükçe kendisi gibi ilim adamlarının faydalanabileceği Murat Yüksel Akademik Araştırma Kütüphanesi’ne dönüşmesine şahitlik etmekten gurur duyuyoruz. Babamız Türk İslâm eserleri ve edebiyatı alanında, şiirler, kitaplar, Osmanlıyı anlatan kitaplar ve daha birçok çalışmasıyla tarihte iz bıraktı. 200’yakın kitabı ve eserleri hiçbir zaman maddi karşılık beklemek için kullanmadı. Yaşamı boyunca kitapları, çalışmaları Trabzon halkı, yöneticileri ve ileri gelenleri tarafından hep sahiplenildi ve takdir edildi. Bu sahiplenme fahri hemşehri ilan edilerek somutlaştırıldı. Babamızın adını yaşattığı için kadirşinas Trabzonlulara, başkanımıza bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.” 

“BU KÜTÜPHANE TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU”
Murat Yüksel’in ikinci vatanım dediği Trabzon’da yeniden doğduğunu ifade eden Araştırmacı-Yazar Mustafa Yazıcı da şöyle konuştu: “Trabzon kütüphaneler şehridir. Murat Yüksel ikinci vatanım dediği Trabzon’da yeniden doğdu. Bu doğuşta üç tane büyük vefa var. Onu bilgilerinize arz edeyim. Birinci vefa eşi, ikinci vefayı Ortahisar Belediye Başkanımız Ahmet Metin Gençgösterdi. Bu kütüphane Türkiye’ye örnek oldu. Belki de ilk defa akademik bir kütüphane kuruluyor. İlberOrtaylı Türkiye’de tarihte ne ise, Murat Yüksel de edebiyatta o idi. İçeride göreceksiniz Arapça, Farsça ve Osmanlıca eserlerini aslından okuyordu. Trabzon yedi kültür şehrinden biri olduğu için onu Bursa’da buraya göndermişlerdi. Burada çok güzel çalışmalar yaptı. Trabzon’u tanıtmak konusundaki vefayı da asıl Aydın Dumanoğlu Hocamız yapmıştır. Beni ve onu KTÜ’ye alarak bu vefayı gösterdi. Murat Bey ikinci vatanım dediği Trabzon’da yeniden doğdu. Trabzon kazandı, en büyük sevincim bu.”

“TARİHİ ESERLERİ İNCELEYEREK KİTABA DÖKTÜLER”
Prof. Dr. Aydın Dumanoğlu, ise Murat Yüksel ile Mustafa Yazıcı’yı KTÜ’ye Trabzon’un değerlerini tanıtmaları ve bulup çıkarmaları için aldığına vurgu yaparak; “Ben Mustafa Yazıcı ile Murat Yüksel’i üniversiteye öğretim görevlisi olarak atadım. Atarken ben onlara tek bir şey söyledim. Sizden derse girmenizi beklemiyoruz. Sadece ve sadece Trabzon’u ve Trabzon’un değerlerini bulup çıkartıp, yazıya dökmenizi istiyorum. 1996 yılına kadar üniversitede gece gündüz uyumadan hem mezarlıkları hem de tarihi eserleri inceleyerek kitaba döktüler. Ben aynı şeyi Ahmet Saka için de yapmıştım. Bugün onların sayesinde yüzlerce eser ortaya çıktı.” diye konuştu. 

“KİTAP OKUMA NOKTASINDA EKSİĞİMİZ VAR”
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ise, konuşmasında kitaplara, yazarlara ve kütüphanelere sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi. Medeniyetlerin ölçüsünün kütüphanelerinin kalabalık lığı, kitaplarının çokluğu ve çeşitliğiyle ölçüldüğünü ifade eden Yıldırım; “Ben konuşmalardan şunu anladım ki, Murat Yüksel Hocamız hakikaten kitap aşığı, ilim aşığı, irfan ehli bir insandı. Onun hâlâ kitaplarından, kütüphanesinden ve isminden bahsediyor olmamız bu düşüncemizi doğruluyor. Bir medeniyetin ölçüsü kütüphanelerinin kalabalık lığı ve oradaki kitapların çokluğu ve çeşitliliğiyle ölçülüyor. Murat Yüksel Hocamızın Trabzon’a hediye ettiği bu kütüphane hem Trabzon’a, hem Trabzon gençliğine, Trabzon akademisine, araştırma yapacak olanlara ve bütün vatandaşlarımıza muhakkak ki çok faydalı olacaktır. Günümüz dünyasında çok şey okuyoruz belki, ama kitap okuma noktasında biraz eksiğimiz var. Ben elektronik kitaplardan ziyade kitabı elime alıp, onun kâğıt ve mürekkep kokusunu, hele eski bir kitapsa kokusunu hatta neredeyse yazarının elinin terini belki orada hissetmeyi arzu ediyorum. Bunun çok daha kıymetli olduğunu düşünüyorum. Rahmetli babacığımın güzel bir kütüphanesi vardı. Hâlâ muhafaza ediyoruz. O kitapların içesinden bir söz vardı. Kitaba hürmet etmeyen ondan feyiz alamaz. Başkanımızın kurmuş olduğu bu kütüphane o nedenle çok değerli. Elektronik dünyadan biraz uzaklaşıp burada lütfen kitaplara elimizi dokunalım. Emin olun okumasanız bile o kitaplara elimizi dokundurmak bize belli bir kültür kazandırıyor. Tarihte gördük bir medeniyeti ortadan kaldırmayı arzu edenler, önce kütüphanelere saldırmışlar. Bu demektir ki, kütüphaneler ve kitaplar çok kıymetli biz onları muhafaza etmeliyiz. Ama sadece raflarda değil, bir taraftan da beynimizde yüreğimizde onları muhafaza etmemiz gerekiyor. Hep anlatılır, Endülüs kütüphaneleri bugünün Avrupa medeniyetinin temelidir aslında. Biz bazı şeyleri şimdi onlardan yeniden öğreniyoruz. Onun için biz değerlerimize sahip çıkmalıyız, biz kitaplarımıza, yazarlarımıza sahip çıkmalıyız. Ve onları bizden sonraki nesillere aktarmak için de bütün gayretimizi göstermeliyiz.” diye konuştu. 

 

TRABZON BU AÇILIŞTAYDI! 
Açılışa; Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi, Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale. Trabzon AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Ayfer Cihan, BBP İl Başkanı Mehmet Aydın, BBP Ortahisar İlçe Başkanı Ahmet Buzdağ, Prof. Dr. Aydın Dumanoğlu. AK Parti Trabzon Milletvekilleri, Mustafa Şen, Yılmaz Büyükaydın, Trabzon İl Müftüsü Selami Aydın, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, yazarlar ile çok sayıda vatandaş katıldı.