MUHTARI BİLE İSYAN ETTİRDİLER!

MUHTARI BİLE İSYAN ETTİRDİLER!

MUHTARI BİLE İSYAN ETTİRDİLER!

MUHTARI BİLE İSYAN ETTİRDİLER! 

Maçka’da geçtiğimiz ay içerisinde yaşanan yoğun sağanak yağışlar sonrası yollar göle dönerken, ülkenin tüm kurumları seferber oldu. 

İçinde bulunduğumuz sıcak ve kuru günlerin aksine, yoğun sağanak yağmurlarla da yüz yüze geldiğimiz Maçka’da yağmurlar sonrası ortaya çıkan tablo sağduyu sahiplerinin tepkisini çekiyor. 

MAÇKA’DAN ÖYLE BİR YAĞMUR GEÇTİ Kİ...
Geçtiğimiz ay Kurban Bayramı öncesinde Maçka’da yaşanan yoğun sağanak yağışlar ilçedeki derelerin taşmasına ve yağmurların yolları dereye döndürüp tonlarca kaya ve balçığın ilçeyi işgal etmesine neden oldu. Bunun üzerine tüm imkânlarını seferber eden Maçka Belediyesi, DSİ Bölge Müdürlüğü, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve mahalle muhtarları bile bu sıkıntının giderilmesi noktasında elinden gelen her şeyi yaptı. 

MAHALLE MUHTARLARI DA SEFERBER OLDU 
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu’nun bile Trabzon’dan kalkıp Maçka’ya gelmesine neden olacak kadar büyük bir trajedi yaşandı Maçka’da! 
Maçka’nın çoğu bölgesinde yaşanan heyelanlar ve bu heyelanların sebep olduğu göçükler 1999 yılında Çatak Faciasını andırırcasına büyük olurken, birçok mahalle ve hane halkı da yerlerini terk etmek zorunda kaldı. 
Mahalleli olsun ya da olmasın birçok insan yetkililerin yaptığı çalışmalara alet ve araçlarıyla katkı sunmaya çalışırken, kimisi de Fatih Mahallesi Muhtarı Ali Odabaş gibi mahallede bulunan bir derenin sebep olacağı tehdidi ortadan kaldırmak için DSİ çalışanlarına kılavuzluk yaptı. 

ARACIN GİRMEDİĞİ YERLERİ ELLERİYLE TEMİZLEDİ 
Fatih Mahallesi Muhtarı Ali Odabaş, yoğun sağanağın sebep olduğu taşkının sürüklediği taşlarla ağzı tıkanan ve suyun Maçka deresiyle buluşmasına mani olan dere bağlantı noktasının açılması için seferber oldu. Muhtar Ali Odabaş, DSİ’ye ait Ekskavatörün operatörünü yönlendirerek dere bağlantı noktasının kısa sürede açılmasına yardımcı olurken, makinenin iri olması ve kepçesinin bağlantı noktasına göre büyük kalışı sebebiyle zaman zaman bu temizliği elleriyle gerçekleştirdi. 

DERE YATAĞIMI ATIK DEPOSU MU?
Fatih Mahallesi Muhtarı Ali Odabaş’ın bu gayretinde ortaya çıkan şey ise yaşanan felakette sadece doğanın değil, biz insanların da parmağı olduğuydu! Öyle ki, dere yatağını atık deposu ya da evinin çöplüğü gibi kullanan insanların yaşadığı ilçemizde bu sınırı zorlayarak dereye araba lastiği de atanların olduğunu görmek Muhtar Ali Odabaş’ı hem üzdü hem de sinirlendirdi. 

ARABA LASTİĞİNİ DEREYE ATMIŞLAR!
Yağmur sonrası oluşan sıkıntının ortadan kaldırılması için görevlilere yardım edip, zaman zaman bizzat işçi gibi hareket ederek bu sıkıntıyı gidermeye çalışan Fatih Mahallesi Muhtarı Ali Odabaş; “Bunu yapan bizim insanımız olamaz. İlçemizin birçok noktasından ana dereyi besleyen küçük dereler geçmekte ve insanlarımız ne yazık ki bu dereleri adeta evsel atıklarının deposu gibi kullanmaktalar. Fakat itiraf etmeliyim ki dereye evsel atık dışında araba lastiği atılmasına ilk kez şahit oldum. Bu kafayı değiştirmezsek. Daha çok sıkıntı çekeriz!” diyerek ilçe sakinlerini doğayı korumaları konusunda uyardı. 
Ali TİRİTOĞLU