MİLLETVEKİLİ KÖSEOĞLU, HELAL AKREDİTASYON KURUMU KURULMASINA DAİR AÇIKLAMALARDA BULUNDU

MİLLETVEKİLİ KÖSEOĞLU, HELAL AKREDİTASYON KURUMU KURULMASINA DAİR AÇIKLAMALARDA BULUNDU

?2,3 TRİLYONLUK PAZAR VAR?

MİLLETVEKİLİ KÖSEOĞLU, HELAL AKREDİTASYON KURUMU KURULMASINA DAİR AÇIKLAMALARDA BULUNDU

 

?2,3 TRİLYONLUK PAZAR VAR?

 

Helal Akreditasyon Kurumu kurulmasına dair kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. AK Parti Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu, Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Helal Akreditasyon Kurumunun Türkiye´de ve yurt dışında yerleşik helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarına helal akreditasyon hizmeti sunacağını belirten Milletvekili Köseoğlu,  kurumun beş üyeden oluşacağını söyledi. Kurumun yurt dışında ofisler kurabileceğini belirten Köseoğlu,  kurum personelinin 657 sayılı Kanun hükümlerine tâbi olacağını ifade etti. Kurumun gelirlerinin genel bütçeden yapılacak yardımlar, akredite kuruluşlardan alınacak yıllık akreditasyon ücretleri, yapılan hizmetler karşılığı alınacak ücretler, kurumun tarafsızlığını etkilemeyecek bağışlardan oluşacağını belirten Köseoğlu, kurum için 50 kişilik kadro ihdası yapılacağını kaydetti.

MÜSLÜMAN ÜLKELER ARASINDA ORTAK BİR DİL OLUŞACAK

Helal Akreditasyon Kurumu ile ihracatın artmasının hedeflendiğini belirten Köseoğlu, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsünün (SMIIC) ortaya koyduğu helal standartlarına uygun helal belgesi verebilecek kuruluşları akredite edecek olan HAK´ın kurulması ile Türkiye´nin, 2,3 trilyon dolarlık helal ürün pazarında daha fazla söz sahibi olabileceğini söyledi. Helal belgelendirmesi alanında Müslüman ülkeler arasında ortak bir dil oluşturulamadığı belirten Köseoğlu, ?Küresel düzeyde helal ürün ticaretinin artması, farklı helal standartlarının ve belgelendirme sistemlerinin uluslararası ticaret üzerinde ortaya çıkardığı engellerin belirginleşmesine yol açmıştır. Ülkemizin bu alandaki en tele girişimi ise İTT çatısı altında merkezi İstanbul´da olmak üzere kurulan ve üye sayısı 36´ya ulaşan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsüdür. Dünya genelinde yaygın helal ürün standartlarının ve bu alanda devletlerarası akreditasyona dayanan güvenilir bir belgelendirme sisteminin tesisine yönelik çalışmalar SMIIC bünyesinde gerçekleştirilmektedir.? dedi.

HAK´IN KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN NELER GETİRİYOR?

Gerek SMIIC, gerekse diğer platformlarda helal akreditasyonu konusunda ülkenin temsil edilmesi gerektiğini belirten Köseoğlu,  yürütülen çalışmaların öncülüğünü üstelenmek üzere TÜRKAK´tan ayrı bir helal akreditasyon kurumunun ülkede kurulmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Helal Akreditasyon Kurumunun Türkiye´de helal akreditasyon hizmeti sunma yetkisine sahip tek kuruluş olacağını belirten Köseoğlu ?HAK, helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite edecek, bu kuruluşların ulusal ve uluslararası standartlara göre faaliyette bulunmalarını, düzenledikleri belgelerin ulusal ve uluslararası alanda kabulünü sağlayacak. İdari ve mali özerkliğe sahip özel bütçeli olacak. Kanunla, ?helal akreditasyon´ tanımı yapılıyor. ´Helal akreditasyon´, helal uygunluk değerlendirme alanında faaliyet gösteren kuruluşların HAK tarafından ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre değerlendirilmesi, yeterliliğinin onaylanması, düzenli aralıklarla denetlenmesi ve izlenmesini ifade edecek.? dedi.

Yurt içi ve yurt dışında helal akreditasyon hizmeti sunacak olan kurumun, helal akreditasyonla ilgili kıstas ve tedbirleri belirleyeceğini belirten Köseoğlu, ?Kurum faaliyet alanı kapsamında, uluslararası ve bölgesel akreditasyon birlikleri ve örgütleri nezdinde Türkiye´yi temsil edecek.  Bunlara üye olacak, yönetimlerinde görev alacak veya bu kuruluşların merkezi olarak hizmet verecek, ikili veya çok taraflı karşılıklı tanıma anlaşmalarını imzalayacak. HAK, akreditasyon kuruluşları ve akreditasyon kuruluşu bulunmayan ülkelerdeki kurum ve kuruluşlarla ilişkiler kuracak, iş birliğinde bulunacak,? şeklinde konuştu.  HAK´ın helal uygunluk belgesi veren bir kurum olmadığını belirten Köseoğlu, ?Helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarının gerçekleştirdiği faaliyetleri icra edemeyecek, verdikleri hizmetleri sunamayacak, bir helal uygunluk değerlendirme kuruluşunda hissedar olamayacak ve bu kuruluşlara danışmanlık hizmeti veremeyecek.? dedi. Yönetim kurulunun başkan ve 4 üyeden oluşacağını belirten Köseoğlu, başkan ve üyelerinin ekonomi bakanının teklifi üzerine başbakan tarafından atanacağını söyledi.