MEYVE FİDANLARI EK GELİR GETİRECEK!

MEYVE FİDANLARI EK GELİR GETİRECEK!

MEYVE FİDANLARI EK GELİR GETİRECEK!

MEYVE FİDANLARI EK GELİR GETİRECEK!

​Trabzon’un ilçelerinde aralarında dut, mandalina, lavanta, elma, limon, armut, ıhlamur ve zeytinin de bulunduğu 18 bin fidanın dikimi gerçekleştirildi.

FİDANLAR YÖRE HALKINA EK GELİR SAĞLAYACAK
Trabzon’un Akçaabat ilçesindeki 25 hektarlık alanda, Orman Genel Müdürlüğünün “5.000 Köye 5.000 Gelir Getirici Orman” projesi kapsamında Orman İşletme Müdürlüğünce dikilen fidanlarla yöre halkına ek gelir sağlanması amaçlanıyor. 
Trabzon Orman İşletme Müdürü Savaş Ayvaz, Orman Genel Müdürlüğünün halkın ormanları çok yönlü kullanmasını temel amaç edindiğini ifade etti. Ayvaz, kırsalda yaşayanların gelir seviyesini yükseltmek amacıyla Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü olarak birçok projeyi hayata geçirdiklerini, Akçaabat ilçesi Çolaklı Mahallesi’nde bulunan bozuk vasıflı orman özelliğinde olan alanı da ekonomiye kazandırmak için çalışmalar yaptıklarını ifade etti.


AĞAÇ DİKMEYE EN UYGUN MEVSİM
Mevsim itibarıyla fidan dikiminin en elverişli olduğu dönemde bulunduklarını anlatan Ayvaz; “Akçaabat geçmişten beri turizm destinasyonlarıyla da yerli ve yabancı turistlerin beğenisini alan bir ilçedir. Ticaret burada çok canlıdır. Denize yakınlığı da ilçenin ayrı bir özelliğidir. Orman Genel Müdürlüğü, katılımcı bir yaklaşımla çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda ilçede orman köylülerimize yeni bir gelir kapısı aralanması amacıyla yöre halkıyla istişare ederek, onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

ARAZİ YAPISINA GÖRE AĞAÇ
Geçmiş yıllarda ilçede narenciye, Trabzon hurması ve zeytin yetiştiriciliği de yapıldığını aktaran Ayvaz; “Burada önceden yetiştirilmiş ürünleri belirleyerek, yeni fidanlar diktik. Geçmişte hemen hemen her evde zeytin tuzlaması yapılarak, kışa hazırlık yapılırdı. Bizler de var olan doğayı taklit ederek, Akçaabat ilçesinde yeniden bir çalışma yaptık. Çeşitli meyve fidanlarından oluşan 8 bin fidan diktik. Fidanlardan yaklaşık 5 yıl sonra ürün elde etmeyi planlıyoruz. Ayrıca 10 bin lavanta fidanı diktik. Lavantayı turizm altyapı ürünü olarak düşündük. Buranın ilçe halkına büyük bir ekonomik gelir sağlayacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

HER İLÇEYE DİKİLECEK
Ayvaz, dikilen fidanlardan elde edilecek ürünleri yöre halkının tüketebileceğini vurgulayarak; “Vatandaşlar ayrıca ürünlerin satışını yaparak aile bütçesine de katkıda bulunabilecekler” dedi. Trabzon Orman İşletme Müdürü Savaş Ayvaz, Tonya ilçesinde de ceviz fidanları dikerek, örnek bir çalışma yapmaya hazırlandıklarını kaydetti.